Incertitudinea a îngheţat activitatea la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2022

Incertitudinea a îngheţat activitatea la BVB

Marcel Murgoci, Estinvest: "Nu cred că rezultatele companiilor pentru trimestrul al treilea pot fi un punct de cotitură" Alin Brendea, Prime Transaction: "Se pare că, spre finalul acestui an sau începutul anului viitor, putem spera că vom avea suficiente date care să indice stoparea fenomenului inflaţionist" "Primul trimestru al anului următor poate fi momentul în care pieţele bursiere să recâştige stabilitate şi lichiditate", crede directorul de la Prime Transaction

După vânzările masive din august-septembrie, ce au dus indicele BET sub nivelul de la începutul lunii martie, când pieţele erau sub influenţa şocului invaziei Rusiei în Ucraina, de aproape o lună la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a aşternut liniştea. Indicii au intrat într-o mişcare laterală, pe fondul celor mai mici volume ale anului, ceea ce ilustrează o stare de indecizie, de aşteptare din partea investitorilor.

Este o dinamică în ton cu evoluţia pieţelor internaţionale care, într-un climat marcat de o mare incertitudine economică, îşi caută direcţia. Indicele pan-european STOXX 600 are o creştere de circa 3% în ultima lună, dar o scădere de aproximativ 17% de la începutul anului, situaţie asemănătoare cu cea a indicelui DAX30 al bursei din Frankfurt. La Bursa de Valori Bucureşti, indicele fanion BET se găsea ieri, în jurul prânzului, la un nivel similar cu cel din urmă cu o lună, după câteva săptămâni în care nici măcar schimburile din piaţa "deals" nu au reuşit să mai salveze lichiditatea.

Marcel Murgoci: "Nu există aşteptări pozitive legate de mersul economiei naţionale şi internaţionale"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, pune indecizia investitorilor şi implicit evoluţia din ultima lună a pieţei, pe seama a trei elemente.

"În primul rând, în această săptămână începe sezonul raportărilor financiare pentru trimestrul al treilea, care sunt aşteptate de investitori pentru a vedea cum performează emitenţii. Apoi, vedem din rapoartele instituţiilor de evaluare, a celor de reglementare sau din opiniile analiştilor că nu există aşteptări pozitive legate de mersul economiei naţionale şi internaţionale. Or, asta induce o anumită reţinere din partea investitorilor, ce se vede în volumele foarte reduse. Nu în ultimul rând, trecem printr-o perioadă marcată de un conflict chiar lângă noi care, în cazul în care degenerează, poate să afecteze evoluţia pieţei. Toate aceste elemente creează o stare de incertitudine şi cred că investitorii aşteaptă informaţii, semnale mai concrete pentru a lua o decizie", ne-a spus brokerul.

Ieri, TeraPlast s-a prezentat în faţa investitorilor cu rezultatele obţinute în trimestrul al treilea al anului, pentru ca vineri OMV Petrom să îşi publice performanţa pentru lunile iulie-septembrie. Apoi, în data de 4 noiembrie, BRD-Groupe Societe Generale îşi va anunţa rezultatele, fiind astfel a treia companie din BET ce îşi publică situaţia financiară pentru primele nouă luni ale anului.

"În cazul societăţilor energetice mă aştept ca rezultatele să îşi continue tendinţa manifestată în primul trimestru (n.r. creştere). De asemenea, de la societăţile din sectorul turistic şi HoReCa în general, având în vedere că a fost perioada de vară când activitatea lor este mai intensă, mă aştept la un trimestru al treilea foarte bun faţă de cel anterior, când operaţiunile încă le erau afectate de pandemie", ne-a spus Marcel Murgoci. "Dar, nu cred că rezultatele companiilor pentru trimestrul al treilea pot fi un punct de cotitură deoarece, deocamdată, conform datelor macroeconomice, încă există cerere şi nu se manifestă o scădere a activităţii economice. Probabil că mai importante din acest punct de vedere vor fi datele financiare pentru trimestrul al patrulea sau cele pentru primul trimestru din 2023", a conchis brokerul.

Alin Brendea: "Oportunităţile investiţionale apar cu precădere în momentele descendente ale pieţelor"

Alin Brendea, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Prime Transaction, este de părere că primul trimestru al anului următor poate fi momentul în care bursele să recâştige stabilitate şi lichiditate, pe măsură că apetitul pentru risc poate reveni în pieţe.

"Principalul vector de influenţă al pieţelor bursiere s-a consolidat, în mod tot mai clar, în relaţia inflaţie - cost al banilor în creştere - riscuri mai mari de scădere economică. Creşterea dobânzilor de referinţă de către băncile centrale începe să «răcească» economia. De aici aşteptarea ca rezultatele multor companii să scadă, în timp ce creşterea economică ar putea să se transforme în scădere", a scris brokerul în ultimul său editorial.

Alin Brendea a adăugat: "În acest moment se pare că spre finalul acestui an sau începutul anului viitor, putem spera că vom avea suficiente date care să indice stoparea fenomenului inflaţionist. Pe lângă cei mai recenţi indicatori macroeconomici, sprijină un astfel de scenariu măsurile care se iau, la nivel european, pentru plafonarea preţurilor energiei, puterea de cumpărare a populaţiei ce a intrat în declin şi, nu în ultimul rând, efectul de bază - odată ce vom compara cu niveluri de preţuri deja crescute, pe interval anual. Dacă ipoteza stopării fenomenului inflaţionist va fi confirmată, putem spera ca în circa şase luni, spre jumătatea anului viitor, să vedem şi un punct de inflexiune pe graficul randamentelor monetare. Probabil, băncile centrale vor avea nevoie de câteva luni pentru a se convinge că inflaţia a fost, în sfârşit, înăbuşită, înainte de a reveni suportive pentru economie şi să acţioneze în sensul revenirii spre dobânzi de referinţă mai scăzute".

Directorul de la Prime Transaction subliniază că bursele îşi păstrează reflexul de anticipare a evoluţiilor economice, astfel încât, prin prisma celor de mai sus, primul trimestru al anului următor poate fi momentul în care pieţele bursiere să recâştige stabilitate şi lichiditate, pe măsură ce apetitul pentru risc poate reveni în pieţe.

"Oportunităţile investiţionale apar cu precădere în momentele descendente ale pieţelor. Să fii prezent în piaţă atunci când au loc corecţii poate fi una dintre cele mai inspirate decizii investiţionale, dacă ţinem cont că profiturile pe bursă le faci atunci când reuşeşti să cumperi ceva cu adevărat ieftin. Există în piaţa locală companii cu rezultate financiare foarte bune, plătitoare clasice de dividende, companii de utilităţi sau de logistică ce ar putea câştiga semnificativ din reconfiguarea mediului economic regional - în contextul conflictului din Ucraina. Avem companii energetice care vor fi parte din procesul de construcţie a noi pieţe energetice europene, impus de noua realitate politică de pe continent. La fel cum avem companii care, greu încercate de creşterea preţurilor resurselor energetice în ultimii doi ani, au ajuns să se tranzactioneze la minime multianuale", a mai scris Alin Brendea.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Masura preferata de multi pentru inflatie - IPC - este un indicator lagging, care arata trecutul. Dar daca ne uitam la alte masuri, cum este pretul materiilor prime (ce poate fi folosit intr-o oarecare masura drept un indicator coincidental pentru inflatie) vedem scadere semnificativa. Probabil inflatia va scadea mai rapid decat arata acum prognozele oficiale. In viitorul apropiat problema nu este inflatia ci rezultatele companiilor care se vor scadea odata cu racirea activitatii economice. E greu de spus cat va dura aceasta situatie - cu rezultate slabe sau sub asteptari pentru companii, dar intr-un astfel de mediu cresterile viguroase de preturi ale actiunilor sunt excluse. Nici companiile nu vor mai fi atat de generoase cu dividendele care oricum se afla de ceva timp pe o tendinta de scadere. Asa ca cine stie cati ani vor mai trece pana se va depasi maximul atins de BET-TR prin august.

    1. Foarte bun comentariul.

      O remarca: inflatia va scadea, insa nu ajunge ea la 2% cum se doreste. Sa treci de la inflatie 15% la 8% e o "victorie" dar tot ai inflatie de 8%. 

      poate si noi trebuie sa mai schimbam din mentalitatea cum ca totul inseamna dividend!

      Poate noi ne-am schimba mentalitatea daca companiile ar avea perspective de dezvoltare. Dar uitati-va mai ales la producatorii de energie, mai sunt si utilitati - au stat cu banii in conturi pana i-a luat statul. Dividende suplimentare mai multi ani la rand. Au ajuns sa aiba o droaie de bani pentru ca nu au facut investitii, nu i-au cheluit pe proiecte fezabile. A fost o pozitie comoda - monopol sau oligopol, pentru un bun sau serviciu esential. Dar viziune si perspective de dezvoltare aproape inexistente. Au dat dividende mari fie pentru ca nu au stiut ce sa faca cu banii, fie pentru ca au fost forțate. Amazon nu a platit niciodata dividende, dar a ajuns o companie globala. Dar pentru asta e nevoie de viziune, munca si poate un pedigree anume ;)

    Joi, 13 octombrie, Djia si Dax au realizat un "bullish engulfing", vor mai creste ceva pana sa apara semnalele "down".

    inflatia o sa fie alimentata in perioada urmatoare de pretul petrolului.Chiar daca o sa scada temporar din cauza recesiunii ,reboundul o sa fie si mai puternic ,cum a fost dupa fiecare criza din ultimii 20 de ani.Situatia fundamentaa de pe piata mondiala a petrolului se va deteriora in continuare datorita embagoului asupra rusiei a politicilor esg si a redeschiderii chinei.

    1. lasa-ne cu Rusia si China...

      In china a scazut consumul de petrol comparativ cu anul trecut (era o stire zilele trecute) cu aprox 10%. 

      Ce redeschidere mare a Chinei? Vine frigul, sezon de viroze, o sa stea inchisa pana in martie! Au probleme cu modeda care se devalorizeaza oricati bani cheltuie banca centrala pentru a o sustine...

      Rusii sunt vai si amar de mama lor... 

    Exagerat de mult ne aliniem cu scaderilie pietelor americane si asiatice. Foarte exagerat. Sunt companii romanesti care au facut profituri foarte bune la 6 luni, iar in loc sa se vorbeasca pozitiv in general despre piata de capital datorita acestor branduri romanesti ne orientam dupa scaderile actiunilor americane si asiatice care actiuni au avut nenumarate pierderi. Nu mai spun ca performantele companiilor romanesti la 6 luni au venit dupa o pandemie, mai mult s au obtinut in perioada de inceput al razboiului din Ucraina si a unei inflatii in Romania in crestere, dar au aratat profituri foarte bune.

    Aceste actiuni sunt la discont 10-20% iar SIF-urile cu disconturi de 35-65% mai mult inainte de criza si scaderea lor, au fost actiuni mai ieftine decit pe alte piete.  

    Acum cine citeste cu atentie rezultatele la 9 luni si va investi va avea numai de cistigat.

    Bursa nu este o banca sa ti depui banii sa primesti dobinda sa se inmulteasca cum cred unii , iar daca nu se intimpla acest lucru sa inceapa sa se vaiete ca au luat teapa ca au pierdut banii. Trebuie sa vinzi cind pretul actiunii este sus si sa cumperi cind pretul actiunii este jos ca in aceste zile si sa faci acest lucru repetat in functie de crestere sau scaderea actiunilor. Este cit se poate de simplu, alta explicatie mai simpla nu exista si nu mai tineti seama de pietile americane si asiatice ca pur si simplu este o deruta informeaza te corect de actiunile de pe piata romaneasca care doriti sa le cumparati 

    1. tu esti nou pe bursa!

      fii sincer, cati ani ai de activitate :) 

      Nimic nu se compară cu dividendele de 0.2%, raportate la capitalul investit și înjumătățit cu multă răbdare. Dar suntem abia la început. :)

      Nu i treaba ta

      Am vazut ce profit net a facut TRP la 9 luni mai mic cu 62% decat anul trecut in aceeasi perioada.Numarul de actiuni din majorarile repetate de actiuni este la cer de aprox.2,1 miliarde.

      EBITDA mai mica cu 25%. 

      Despre ce vorbim? 

      Dorel Goia nu se declara concertat la TRP cu MAMA si LCSI(detinere peste 50% din voturi) iar ASF-ul il acopera asa cum acopera si grupul Lakis & Dragoi.

      Citeste ultimul raport al lui Prime Transaction din 17.10.2022 in care si ei vad concertarea Sif 1+ Sif 4+ Sif 5. 

      Da, așa e , tridentul de la bvb, Goia+ Ciorcilă , grupul cooperatist al sifurilor , și gruparea noua de șmecherași de pe aero bnet+roc1+cionca+Softbinator+a utonom + celelalte petarde aeriene

    BVB = IEFTIN

    Coruptie dar IEFTIN! 

    Ce alegi = Produsul = Ieftin 

    Sau 

    Sa Managerul / Conducatorul care fura? 

    In magazinul BVB 

    Cu cat se "plange" mai mult de etc practici si politic pe BVB cu atat semnale puternice de actiune pe termen sucrt cu rasplata pe termen lung. 

    Noul sondaj arata (pe baza anaizari de comentarii pozitive / negative pe bursa facut de mine) arata PESIMISTI = semnal contrarian de CUMPARARE. 

    PS: sa nu uitam ca in 2007 romania a avut o bula pe BVB in raport cu gdp-ul de comparat cu america 1929 (ca verticala)... nu este de mirare depresia ce a urmat, este perfect normal sa "inca" doara. 

    Nu ai la ce sa te astepti cu un index ce urca la verticala = peste 85 de grade pe grafic sa nu aibe o perioada atat de lunca de recuperare.  

    Spor la investitii cu cap; cine are neamuri cu venituri si active sa vand si sa cumpere pe bvb.... urmeaza boom economic pe romania plasta pe termen lung. Cu ruperile de dinti aferente atat in piata reala cat si in piata financiara dat de ciclitatea creditului bancar si de ciclul economisirii si distrugerii de economisiri ca procent din pib. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb