Încleştare pe banii publici

MIHAELA MIHAI
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 octombrie 2009

Încleştare pe banii publici

Contestaţiile împotriva câştigătorilor licitaţiilor publice au început să crească exponenţial după izbucnirea crizei în toamna anului trecut, iar în ultimile patru luni aproape s-au dublat faţă de perioada similară din 2008. Ceea ce arată că situaţia economică a încins tot mai mult lupta companiilor pentru banii publici.

La Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au fost înregistrate 6509 contestaţii, în intervalul 1 ianuarie - 30 septembrie 2009, ceea ce înseamnă o creştere cu 36,51% faţă de perioada similară a anului trecut (4452 contestaţii), potrivit datelor furnizate de CNSC.

Mărirea numărului contestaţiilor s-a intensificat în intervalul iunie - septembrie al acestui an, creşterea fiind de 59,93% în iunie comparativ cu aceaşi lună a anului trecut, urcând apoi până la 68,26% în iulie, 66,79% în august, culminând cu luna septembrie, când creşterea a fost de 88,53% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Mihai Priscariu, preşedintele CNSC, pune explozia numărului contestaţiilor pe seama crizei economice care face ca fiecare companie să se bată pentru orice ban public. O altă cauză, în opinia domniei sale, este lipsa de transparenţă a autorităţilor contractante în alegerea şi gestionarea criteriilor de atribuire şi calificare.

Termenul mediu de soluţionare a contestaţiilor în primele nouă luni ale acestui an a fost de nouăsprezece zile, inferior celui prevăzut în lege, de 20 de zile, de la data primirii dosarului achiziţiei publice de la autoritatea contractantă. Anul trecut, contes-taţiile s-au soluţionat într-o perioadă medie de 14 zile.

Pe parcursul lui 2008, completele de soluţionare a contestaţiilor din cadrul CNSC, au emis 6275 de decizii, dintre care 33,24% în favoarea contestatarilor, 32,89% în favoarea autorităţii contractante, 25,25% au fost respinse de CNSC (tardive, fără obiect, etc), iar 8,62% au reprezentat contestaţii la care au renunţat contestatorii, după cum indică CNSC.

Rezultatul evaluării făcut de autoritatea contractantă a constituit motivul contestaţiilor în 70% din cazurile anului trecut, iar restul de 30% au contestat modul de elaborare a documentaţiei de atribuire.

Raportul CNSC mai indică faptul că din cele 15903 de decizii emise, din momentul în care a fost înfiinţat şi până în luna septembrie a acestui an, numai 1756 au fost atacate cu plângere la Curţile de Apel. Acest lucru înseamnă că 98,31% din deciziile emise de CNSC au rămas în forma iniţială.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb