ÎNCOLŢIT DE GUVERNANŢI, PREŞEDINTELE ANRE ACUZĂ, PE FINAL DE MANDAT: "ANRE - supusă unor presiuni puternice"

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 octombrie 2017

"ANRE - supusă unor presiuni puternice"

"Va fi un moment al adevărului, pentru că sunt interese puternice"

"Există televiziuni care au atacat liberalizarea gazelor"

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este supusă unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese în această piaţă, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei, oferind drept exemplu campaniile duse de anumite televiziuni împotriva procesului de liberalizare a pieţei gazelor.

Conducerea ANRE a fost atacată, în ultimele săptămâni, atât de premierul Mihai Tudose sau de ministrul Energiei Toma Petcu, aceştia declarând că este necesară o analiză a activităţii Autorităţii. Chiar preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a atacat în mai multe rânduri conducerea ANRE, acuzând că majorările succesive ale preţurilor la energie şi gaze nu sunt justificate, iar vinovaţii vor fi identificaţi de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE.

Surse din piaţa de energie susţin că ancheta parlamentară are ca finalitate schimbarea actualei conduceri a Autorităţii, în condiţiile în care, pe 23 octombrie, se încheie mandatul preşedintelui Niculae Havrileţ, al vicepreşedintelui Emil Calotă şi al membrilor Comitetului de Reglementare Gheorghe Barbu şi Zoltan Nagy-Bege.

Niculae Havrileţ a adăugat că nu are nicio emoţie cu privire la ancheta parlamentară privind activitatea ANRE, întrucât toate deciziile în cadrul Autorităţii au fost luate în mod colectiv, în contextul legislaţiei. Totodată, întrebat dacă au existat presiuni asupra sa de-a lungul mandatului de cinci ani la conducerea ANRE, Niculae Havrileţ a răspuns că reglementatorul este supus în permanenţă unor presiuni care vin din zona celor care au interese în aceste sectoare: "Există, în cadrul activităţii de reglementare, o zonă de presiune continuă care vine din interesele din piaţă, dar cred că m-am descurcat onorabil, întotdeauna am vrut să arătăm că suntem imparţiali, am fost arbitru între aceste diverse interese. Sigur, interesele au fost importante, vă aduceţi aminte cum am fost înconjuraţi două săptămâni de demonstraţii ale minerilor, au fost anumite televiziuni care au atacat puternic procesul de liberalizare în sectorul gazelor naturale. Presiuni venite din partea acestor interese au fost întotdeauna şi este un element specific activităţii de reglementare. Sunt presiuni, dar le-am făcut faţă, iar rezultatele se văd".

Domnia sa a mai precizat că ANRE este sub control parlamentar, iar Parlamentul poate să înceapă o anchetă privind activitatea Autorităţii, mai ales că vorbim despre o perioadă de cinci ani de la aplicarea primelor elemente de modernizare şi de asumare a tuturor regulamentelor europene pe care statul trebuia să le ia în considerare odată cu aderarea la UE.

Niculae Havrileţ a menţionat că au trecut cinci ani de la semnarea Memorandumului de înţelegere cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială privind procesul de liberalizare a pieţelor de energie şi gaze şi am ajuns la finalul calendarelor de liberalizare stabilite atunci: "Consider că va fi un moment al adevărului în care putem să prezentăm toate modificările legislative, toate evoluţiile şi impactul asupra bugetului. Liberalizarea a permis producătorilor de stat să atingă succese financiare considerabile. Dacă acum cinci ani vorbeam de producători în insolvenţă şi aproape de faliment, aceste societăţi astăzi donează statului două miliarde de lei, într-o piaţă competitivă, lichidă, cuplată cu patru state europene. Consider că evoluţiile sunt bune şi, în special, efectul creşterii de pe piaţa energetică aduce mai mulţi investitori în ţară, creează locuri de muncă, creează încredere şi susţine politicile sociale, fie că vorbim de pensii sau de salariile bugetarilor, susţinute în parte şi din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizării".

Havrileţ: "Dacă nu creştem preţul final al gazelor, furnizorii pot sista alimentarea către consumatorii casnici"

Furnizorii de gaze ar putea sista alimentarea către consumatorii casnici în pragul iernii, dacă Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu le recunoaşte costurile cu achiziţia de pe bursă a gazelor, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, în cadrul unor declaraţii de presă.

"În metodologia ANRE se precizează că, pentru a preîntâmpina prejudicii financiare în sarcina furnizorilor, atunci când preţurile cresc cu mai mult de 5% la achiziţie, ajustarea se poate face şi în timpul anului. Deci trebuie să luăm în calcul solicitarea furnizorilor, care este una corectă, pentru că ei asigură siguranţa în aprovizionare pe perioada de iarnă. Dacă lor nu li se asigură un confort financiar şi posibilitatea ca, începând cu sezonul rece, să perceapă facturi la preţul actual al gazului natural, ei nu au interesul să cumpere aceste gaze în avans şi să înregistreze rezultate financiare negative, lucru care trebuie luat în considerare când vorbim de siguranţa în aprovizionare pe timp de iarnă", a arătat oficialul ANRE.

Mai exact, Havrileţ a explicat că, teoretic, furnizorii au posibilitatea de a sista alimentarea cu gaze pentru consumatorii casnici, pe care să îi trimită în piaţa liberă, dacă ANRE nu le recunoaşte costurile de achiziţie a gazelor.

"Noi verificăm ca preţul la care furnizorii achiziţionează gazul să fie cel mai bun din piaţă, altfel nu îl recunoaştem. Însă, dacă preţul cel mai mic din piaţă nu este recunoscut în tarifele finale, furnizorul ar putea alege soluţia să nu mai alimenteze consumatorii casnici şi să îi trimită în piaţa liberă, motivând că, altfel, ar înregistra pierderi", a susţinut preşedintele ANRE, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, preţul gazelor pe bursă crescut, din aprilie până în prezent, de la 60 de lei/MWh la 72 de lei/MWh, ceea ce ar duce la o scumpire pentru consumatorii casnici de 8 lei pe lună în medie pentru gospodărie, respectiv 50-80 de lei/an, la un consum mediu de 700-1.000 de metri cubi/an.

Iniţial, reprezentanţii ANRE anunţaseră o scumpire a gazelor cu 6% în medie pentru consumatorii casnici pentru trimestrul al patrulea, însă au amânat calculele până după intrarea în vigoare a legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 64/2016.

"Există două prevederi în această ordonanţă care ar influenţa preţul, respectiv dereglementarea tarifului de înmagazinare şi instituirea obligaţiei ca 70% din gaze să fie tranzacţionate pe bursă. Acest lucru ar putea să aibă un impact în special în ceea ce priveşte producătorii de energie termică pentru populaţie. Se ştie că aceste societăţi de termie au o capacitate slabă de a participa pe bursă, din cauza lipsei de resurse financiare şi a lipsei de garanţii. Ei până acum îşi aranjau contractele bilateral, cu date-limită de plată negociate între părţi", a adăugat Havrileţ.

Potrivit oficialului ANRE, există posibilitatea ca legea să intre în vigoare până la finele lunii octombrie, după ce, ieri, Comisia de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor a avizat favorabil proiectul. Majorarea preţului final al gazelor ar urma să fie, astfel, efectivă de la 1 noiembrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doar ca pe dl. Havrilet , luat acum in colimator de haitasii lui Iancu, nu-l mai intereseaza "starea economiei"

    Resemnat ca este debarcat  

    (oare ce slugoi PSD-ist vine ???) 

    nu a facut nimic pe mandatl sau ! 

    Brovos nea Niku ! 

    esti mandru de randul tau pe care l-ai completat in istorie Romaniei ? 

    o fi dictat " premierul Mihai Tudose sau ministrul Energiei Toma Petcu, aceştia declarând că este necesară o analiză a activităţii Autorităţii.

    Sau chiar preşedintele PSD, Liviu Dragnea in persoana ? " - citat - 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb