Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10 puncte procentuale

D.T.
Miscellanea / 20 aprilie 2023

Încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10 puncte procentuale

Un raport al UNICEF arată că, la nivel mondial, 67 de milioane de copii au ratat unul sau mai multe vaccinuri pe parcursul a trei ani, în urma întreruperii furnizării serviciilor din cauza suprasolicitării sistemelor de sănătate şi a redirecţionării resurselor limitate, precum şi din cauza conflictelor, a fragilităţii şi a scăderii încrederii, informează un comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, percepţia populaţiei cu privire la importanţa vaccinurilor adresate copiilor a scăzut în timpul pandemiei de COVID-19 în 52 din cele 55 de ţări analizate, a avertizat UNICEF astăzi într-un nou raport privind imunizarea.

Conform raportului "Starea copiilor lumii 2023": vaccinurile pentru fiecare copil, importanţa percepută a vaccinurilor pentru copii a scăzut cu 10% în România după declanşarea pandemiei. În Republica Coreea, Papua New Guinee, Ghana, Senegal şi Japonia, scăderea a fost de peste o treime. Potrivit noilor date adunate în cadrul Proiectului privind încrederea în vaccinuri şi publicate astăzi de UNICEF, China, India şi Mexic sunt singurele ţări analizate în care datele indică menţinerea sau chiar îmbunătăţirea percepţiei privind importanţa vaccinurilor. În majoritatea ţărilor, persoanele sub 35 de ani şi femeile sunt cele care declară, de obicei, că au mai puţină încredere în vaccinurile adresate copiilor după declanşarea pandemiei. În România, cu 13,4% mai puţine persoane sub 35 de ani aveau încredere în vaccinuri după pandemie. Încrederea în vaccinuri în cazul bărbaţilor din România a scăzut cu 14,6%, în vreme ce încrederea femeilor s-a diminuat cu 5,7% după pandemie, menţionează comunicatul.

Încrederea în vaccinuri este volatilă şi variază în timp. Sunt necesare date suplimentare şi o analiză mai aprofundată pentru a vedea dacă rezultatele indică o tendinţă pe termen lung. În ciuda scăderii înregistrate, gradul de susţinere a vaccinurilor este în continuare unul destul de ridicat, în general. În aproape jumătate din cele 55 de ţări analizate, peste 80% dintre respondenţi percep vaccinurile ca fiind importante pentru copii. Cu toate acestea, potrivit raportului, confluenţa mai multor factori poate duce la creşterea riscului unei atitudini ezitante în ceea ce priveşte vaccinurile. Printre aceşti factori se numără incertitudinea provocată de răspunsul la pandemie, accesul tot mai mare la informaţii înşelătoare, scăderea încrederii în experţi şi polarizarea politică.

"În plină pandemie, oamenii de ştiinţă au reuşit să dezvolte rapid vaccinuri care au salvat nenumărate vieţi. Dar în ciuda acestor progrese istorice, frica şi dezinformarea referitoare la orice tip de vaccin s-au răspândit la fel de rapid ca virusul", a declarat Catherine Russell, directorul executiv al UNICEF. "Aceste date trag un semnal de alarmă îngrijorător. Nu putem permite ca încrederea în vaccinurile de rutină să devină o altă victimă a pandemiei. În acest caz, următorul val de decese ar putea fi cel al copiilor care suferă de rujeolă, difterie sau alte boli care pot fi prevenite", adaugă aceasta.

Raportul publicat astăzi avertizează că, în total, 67 de milioane de copii nu au beneficiat de vaccinuri între 2019 şi 2021, gradul de acoperire vaccinală scăzând în 112 ţări. Copiii născuţi chiar înainte sau în timpul pandemiei depăşesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinaţi în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinaţi şi pentru a preveni epidemiile de boli mortale. De exemplu, în 2022, s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă faţă de anul precedent. Numărul copiilor paralizaţi din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparaţie cu anul anterior. În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creştere de opt ori a numărului de copii paralizaţi din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susţinute, se mai precizează în comunicat.

Pandemia a exacerbat şi inegalităţile existente. Pentru mult prea mulţi copii, mai ales pentru cei din comunităţile cele mai marginalizate, vaccinarea rămâne un serviciu indisponibil, inaccesibil sau costisitor. Chiar şi înainte de pandemie, progresele privind vaccinarea au stagnat timp de aproape un deceniu şi s-au făcut eforturi la nivel mondial pentru a vaccina copiii cei mai marginalizaţi.

Din cele 67 de milioane de copii care nu au beneficiat de vaccinuri de rutină în perioada 2019-2022, 48 de milioane nu au primit nici măcar un vaccin de rutină, fiind aşa-zişii "copii cu zero doze". La sfârşitul lui 2021, India şi Nigeria (ambele ţări înregistrând un număr foarte mare de naşteri) au avut cel mai mare număr de copii cu zero doze, în timp ce Myanmar şi Filipine au raportat o creştere deosebit de mare a numărului de copii care nu au beneficiat de nicio doză de vaccin, arată sursa.

Pentru a asigura vaccinarea fiecărui copil, este esenţial să se asigure dezvoltarea asistenţei medicale primare şi să se ofere cadrelor din prima linie, în majoritate femei, resursele şi sprijinul de care au nevoie. Potrivit raportului, femeile se află în prima linie a programelor de vaccinare, însă ele se confruntă cu salarii mici, cu locuri de muncă informale, cu lipsa instruirii formale şi a oportunităţilor în carieră şi cu ameninţări la adresa propriei siguranţe.

Raportul îndeamnă guvernele să identifice urgent şi să asiste toţi copiii, în special cei care nu au beneficiat de vaccinuri pe durata pandemiei de COVID-19 şi să sporească cererea pentru vaccinuri, inclusiv prin creşterea încrederii în acestea. Să acorde prioritate finanţării serviciilor de vaccinare şi a asistenţei medicale primare şi să creeze sisteme de sănătate reziliente prin investirea în cadrele medicale de sex feminin, inovare şi producţie la nivel local, menţionează sursa.

"Vaccinurile au salvat milioane de vieţi şi au protejat comunităţile împotriva unor epidemii de boli mortale", a declarat Catherine Russell. "Ştim cu toţii prea bine că bolile nu cunosc graniţe. Vaccinarea de rutină şi asigurarea unor sisteme medicale performante reprezintă cea mai bună şansă a noastră de a preveni pe viitor pandemiile, decesele şi suferinţele inutile. Având în vedere că mai sunt disponibile resurse din campania de vaccinare împotriva COVID-19, acum este momentul să redirecţionăm aceste fonduri pentru a dezvolta serviciile de vaccinare şi pentru a investi în sisteme durabile pentru fiecare copil", adaugă aceasta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E la moda sa nu te mai vaccinezi. Desi parintii acestor copii au toti schema de vaccinare completa.

    Urmeaza o explozie de boli (unele au aparut deja) care au fost eradicate cu ajutorul vaccinurilor! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb