Încrederea investitorilor în Germania revine pe creştere în luna mai, odată cu redeschiderea economiei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 mai 2021

Încrederea investitorilor în Germania revine pe creştere în luna mai, odată cu redeschiderea economiei

Achim Wambach, preşedintele institutului ZEW: "Indicele Zew a atins în luna mai cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani "

Indicele ZEW al încrederii investitorilor în economia Germaniei a crescut peste aşteptări în luna mai după scăderea puternică din aprilie, evoluţie ce indică o recalibrare pozitivă a aşteptărilor privind evoluţia economiei în perioada următoare. Indicele Zew a urcat astfel la 84,4 puncte în mai, de la 70,7 puncte în luna aprilie. Începutul lunii mai a adus o relaxare a restricţiilor anti-Covid-19 implementate în Germania în finalul lunii martie, înainte de Paştele catolic, dar şi o accelerare a campaniei de vaccinare.

Creşterea lunară de 13,7 puncte a venit cu 12,2 puncte peste estimarea economiştilor care anticipau o creştere la 72 de puncte a indicatorului ZEW. Doar 0,5% din analiştii chestionaţi de institutul Zew în sondajul din luna mai anticipează o deteriorare a evoluţiei economice din Germania.

Sub-indicele ce vizează situaţia curentă din Germania a continuat să se îmbunătăţească, cu 8,7 puncte, până la -40,1 puncte în mai de la -48,8 puncte în aprilie, mai bine decât estimarea de -41,3 puncte. În martie, indicele situaţiei curente se situa la -61 de puncte.

Indicatorul ZEW pentru încrederea în economia zonei Euro a urcat de asemenea cu 17,7 puncte în mai la 84 puncte, cel mai ridicat nivel din luna februarie a anului 2000, de la 66,3 puncte în aprilie. Totodată, la fel ca în cazul indicelui ce vizează Germania, perspectiva asupra situaţiei curente indică o îmbunătăţire puternică în mai, indicele corespunzător zonei Euro urcând cu 14,1 puncte la -51,4 puncte. Indicele aşteptărilor inflaţioniste din zona Euro a continuat să crească de asemenea, cu 2,5 puncte la 77,6 puncte.

Achim Wambach, preşedintele institutului ZEW, a afirmat că "reducerea în intensitate a celui de-al treilea val Covid-19 a făcut experţii din pieţele financiare şi mai optimişti" decât erau înainte.

"Indicele Zew privind încrederea în economie în sondajul din luna mai a atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste 20 de ani. Evaluarea situaţiei curente s-a îmbunătăţit de asemenea în mod notabil. Experţii aşteaptă o revenire economică semnificativă în următoarele şase luni. Perspectiva economică pentru zona Euro şi Statele Unite s-a îmbunătăţit de asemenea considerabil", spune Wambach.

Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics, afirmă la rândul său că citirea pentru luna mai a ZEW este consistentă cu creşterea indicelui Sentix, adică cu o creştere a aşteptărilor ce sugerează că pieţele aşteaptă o revenire economică puternică în a doua jumătate a anului şi menţinerea măsurilor economice de stimulare cel puţin până în al patrulea trimestru din acest an.

Scăderea puternică a cazurilor noi de Covid-19 din Europa, în contextul reducerii în intensitate a celui de-al treilea val pandemic şi a campaniei de vaccinare, a adus o relaxare a restricţiilor impuse pentru combaterea crizei sanitare, iar aşteptarea este ca restricţiile să fie eliminate gradual cel puţin pe parcursul verii.

Mohamed El Erian, economist şi strateg la Allianz, scrie pe contul său de Twitter că indicele Zew este parte dintr-o serie de indicatori economici ce vor veni peste aşteptări în următoarea perioadă, aşa cum s-a întâmplat în Statele Unite începând cu luna februarie, lună în care economia americană a început să se redeschidă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb