Avansul economic este asociat, în România, cu o creştere a inegalităţilor veniturilor şi a inegalităţilor de distribuţie, a declarat vineri Cătălin Ghinăraru, secretar ştiinţific, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS).
Acesta a spus: "Noi am avut creşteri foarte importante la produsul intern brut şi la produsul intern brut pe locuitor. Ce se întâmplă la fiecare mie de euro câştigată la PIB per locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare? Se reduce inegalitatea veniturilor sau creşte inegalitatea veniturilor? Observăm că atunci când creştem pe fiecare 1000 de euro noi creştem inegalitatea veniturilor. La noi creşterea economică este destul de neprietenoasă din acest punct de vedere. Deci la noi creşterea economică este asociată cu o creştere a inegalităţilor veniturilor şi o creştere a inegalităţilor de distribuţie".
Acesta a precizat, potrivit Agerpres, că în Franţa la fiecare 1.000 de euro câştigată la PIB se reduce inegalitatea, iar în Germania inegalitatea veniturilor se menţine constantă. Cătălin Ghinăraru a menţionat că România se află în aceeaşi ligă cu ţări precum Grecia sau Spania.
Potrivit acestuia, indicele de inegalitate Gini a înregistrat o volatilitate în România, iar în perioada de criză inegalitatea veniturilor a scăzut prin comprimarea veniturilor.
"Atunci când am avut venituri mai mici în România, aceasta trebuie spus foarte clar cu riscul de a supăra pe oricine, noi am aplicat politici de devalorizare internă brutale, extrem de brutale. La noi nu s-au aplicat stabilizatori automaţi ca în alte state ale Uniunii Europene. Noi am aplicat brutal, am redus salarii, am redus pensii şi atunci a scăzut inegalitatea veniturilor pentru că au scăzut veniturile", a afirmat Cătălin Ghinăraru.