INDICATORII PMI: Economia din Zona Euro rămâne în contracţie

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 mai 2020

Economia din Zona Euro rămâne în contracţie

Impactul devastator al pandemiei de coronavirus asupra economiei zonei euro s-a mai domolit în mai, pe fondul relaxării restricţiilor de limitare a răspândirii virusului, însă activitatea economică a continuat contracţia, arată indicatorii Purchasing Manager's Index (PMI) pentru luna respectivă.

În ciuda faptului că numărul infectărilor continuă să crească în fiecare zi, ţările din Uniunea Europeană au început să redeschidă treptat activităţile economice şi sociale după ce economiile europene au colapsat în luna aprilie, atingând în luna respectivă, pare-se, cel mai de jos punct al crizei economice actuale.

Astfel, PMI-ul compozit pentru luna mai realizat de IHS Markit, ce include atât sectorul serviciilor, cât şi industria prelucrătoare, a urcat la 30,5 puncte de la minimul istoric de 13,6 puncte atins în aprilie, rămânând însă în zona contracţionară, pragul de 50 de puncte separând creşterea activităţii economice de scădere. Economiştii consultaţi de Reuters aşteptau o citire de 25,0 puncte.

"Creşterea este în linie cu relaxarea prudentă a restricţiilor, dar (...) îngroapă orice ultime speranţe cu privire la o recuperare în V", comentează datele Bert Coljin, analist la ING.

La rândul ei, Jessica Hinds, economist la Capital Economics, a precizat: "Imaginea de ansamblu este că indicele este consistent cu o activitate economică încă foarte scăzută (eng. "depressed") în regiune, chiar dacă restricţiile sunt ridicate gradual".

Citirea de 30,5 puncte din luna mai presupune că mai puţine companii afirmă că se confruntă cu un declin al afacerilor comparativ cu luna anteri­oară. Contracţia a continuat totuşi, revenirea nefiind întocmai similară cu cea a economiei chineze, care după vârful pandemic din februarie a marcat o revenire relativ puternică în luna martie.

"Cei care speră la o revenire în formă de V ar trebui să se întoarcă la alfabet şi să aleagă o altă literă", mai spune Coljin, analistul ING, care adaugă: "Cu ce rămânem din acest sondaj (...), ne face să credem că «bottom-ul» a fost cel mai probabil atins (în aprilie) însă că revenirea din minimele lunii aprilie a fost foarte modestă până acum".

Din datele PMI, cea mai îngrijorătoare tendinţă rămâne cea a concedierilor".

Ritmul concedierilor din zona euro a fost în mare parte similar cu cel record consemnat în aprilie, companiile reducând costuri atât în zona de servicii cât şi în industria prelucrătoare.

Potrivit sondajului, companiile au indicat că schemele de muncă flexibilă au ajutat la păstrarea unor locuri de muncă, însă datele sugerează de asemenea o creştere importantă a şomajului în întreaga zonă euro care va complica revenirea economică rapidă la care speră factorii de decizie, cererea internă urmând să fie lovită de disponibilul mai mic de bani la nivel de gospodării.

"Este o dovadă în plus că revenirea economiei zonei euro la nivelurile pre-corona va lua foarte mult timp", mai arată analistul ING.

PIB-ul zonei euro pentru trimestrul al doilea este astfel estimat să scadă într-un ritm de 10% în raport cu primul trimestru, mai notează IHS Markit.

Indicele PMI pentru sectorul serviciilor, cel mai lovit de măsurile de restricţionare, a consemnat şi el îmbunătăţire de la un minim istoric de 12,0 puncte în aprilie la 28,7 puncte în luna mai.

În acelaşi timp, PMI-ul pentru sectorul manufacturier a crescut la 39,5 puncte de la 33,4 puncte luna trecută, iar indicele ce măsoara producţia aproape s-a dublat urcând la 35,4 puncte de la 18,1 puncte.

Totodată, companiile de servicii au redus preţurile pentru a treia lună consecutiv în mai, accentuând tendinţa deflaţionară din economie, iar indicele producţiei viitoare pentru sectorul manufacturier a crescut la 45,0 puncte de la 36,6 puncte în luna aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb