Indicatorii PMI pun presiune pe scenariul revenirii în V a economiei mondiale

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2020

Indicatorii PMI pun presiune pe scenariul revenirii în V a economiei mondiale

Bert Coljin, analist ING: "Efectele pozitive ale redeschiderii economiilor se estompează în sectorul serviciilor din zona Euro, confirmând că revenirea nu va fi în formă de V" Economia americană accelerează puternic în august, spre deosebire de cea europeană

Economia mondială a rămas pe creştere în august după revenirea puternică din iulie şi contracţia economică record din precedentele cinci luni, însă activitatea şi implicit viteza relansării a încetinit semnificativ în Europa şi părţi din Asia din cauza intensificării infectărilor cu Covid în timp ce în Statele Unite revenirea a accelerat după moliciunea din iulie, au relevat indicatorii preliminari Purchasing Managers Index (PMI) publicaţi vineri de Markit Economics.

Cifrele pentru Europa, principalul partener comercial al României, au venit mult sub aşteptările economiştilor şi indică practic o aplatizare a celei de-a doua pante a V-ului anticipat de analişti şi economişti.

În zona Euro, indicele compozit PMI (manufacturier + servicii) a rămas în teritoriul ce arată o expansiune a activităţii economice însă a scăzut de la 54,9 puncte în iulie la 51,6 puncte în august indicând o temperare puternică a activităţii economice. Economiştii aşteptau o accelerare a activităţii, PMI-ul compozit fiind aşteptat înainte de publicare să vină la 55,3 puncte.

"Efectele pozitive ale redeschiderii economiilor se estompează în sectorul serviciilor, confirmând că revenirea nu va fi în formă de V", arată analistul ING Bert Coljin într-un raport. Acesta adaugă că revenirea "mecanică" de după perioada de lockdown se apropie de final.

Sectorul de servicii din zona Euro a stagnat în august, PMI-ul corespunzător înregistrând o valoare de 50,1 puncte, în scădere puternică de la 54,7 puncte. Evoluţia a fost reflectată şi în PMI-ul pentru piaţa muncii, acesta indicând că firmele încă dau afară din angajaţi. Piaţa muncii a fost sprijinită până acum de schemele de muncă flexibilă aplicată de ţările europene, analiştii prognozând o creştere a şomajului spre finalul anului/începutul lui 2021 pe fondul expirării acestor scheme de sprijin. Specialiştii Băncii Centrale Europene (BCE) au avertizat şi ei recent că o creştere întârziată a şomajului ar ridica noi probleme în privinţa vitezei de recuperare economică în condiţiile lovirii cererii domestice. Un alt posibil efect negativ l-ar avea noi restricţii de călătorie ce ar putea fi impuse din cauza înmulţirii cazurilor de infectare cu Covid.

Sectorul manufacturier din zona Euro a continuat însă să accelereze în august după ce a evoluat sub servicii luna trecută, indicatorul corespunzător urcând de la 55,3 puncte la 55,7 puncte. Pe lângă activitatea din industrie care a rămas la un nivel ridicat, comenzile noi au marcat o creştere puternică. Indicatorii PMI reflectă dinamica comenzilor noi, producţiei, locurilor de muncă şi preţurilor în principalele ramuri ale economiei, cu menţiunea că pragul de 50 puncte separă creşterea de scădere.

"Companiile rămân precaute când fac decizii în privinţa angajaţilor, din nou optând pentru niveluri de staff mai mici în august pe fondul unei lipse de încredere în puterea recuperării", spune Andrew Harker, directorul de analiză economică de la IHS Markit.

PMI-ul compozit pentru Germania a venit totuşi mai bine decât cel pentru Franţa şi zona Euro, tot în teritoriul expansiunii, însă a coborât pentru prima dată în trei luni, de la 55,3 puncte la 53,7 puncte, tot pe fondul slăbirii sectorului de servicii. Aşteptările erau pentru un PMI de 55 de puncte. PMI-ul pentru servicii a venit la 50,8 puncte, în scădere de la 55,6, iar cel al sectorului manufacturier la 53 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în creştere de la 51. Accelerarea sectorului manufacturier german este pozitivă pentru industria română, care trimite circa un sfert din exporturi pe lanţurile de aprovizionare către Germania.

Spre deosebire de cel pentru Germania, PMI-ul pentru Franţa a venit negativ pentru sectorul manufacturier, în scădere de la 52,4 puncte în iulie la 49 puncte în august. În acelaşi timp, PMI-ul pentru servicii, sector dominant, arată o pierdere de asemenea semnificativă în ritmul activităţii economice: scădere de la 57,3 în iulie la 51,7 puncte în august, mult sub estimarea de 57,2 puncte. Economia franceză revenise în iulie la 90% din capacitate. Comenzile noi au fost stabile în august în sectorul de servicii din Franţa şi au încetinit uşor în sectorul manufacturier.

În Marea Britanie activitatea a continuat să crească în august, indicatorul compozit urcând la un maxim al ultimilor şapte ani de 60,3 puncte (serviciile dominante la 60,1 puncte) de la 57 puncte în iulie. Locurile de muncă au continuat însă să fie reduse de angajatorii britanici din servicii cât şi de cei din industrie. Economia britanică este aşteptată să înregistreze una din cele mai puternice contracţii ale unei economii dezvoltate în acest an, de aproape 10%.

În Asia, indicatorii pentru Australia au arătat o contracţie pe servicii, prima din ultimele trei luni - PMI la 48,1 vs 58,2 în iulie -, şi o continuare a revenirii în sectorul manufacturier, a treia lună de creştere - PMI la 53,9 vs 54 în iulie. Declinul din servicii vine de asemenea pe fondul temperării activităţii din cauza numărului în creştere de cazuri de infectare şi a restricţiilor.

În Japonia, sectorul manufacturier a continuat contracţia pentru a 16-a lună la rând, indicatorul corespunzător înregistrând o valoare de 46,6 puncte în august de la 45,2 puncte în iulie. Economia japoneză pare prinsă în actuala contracţie (indicator compozit la 44,9 puncte în august) în lipsa unui momentum de creştere. De notat că economia japoneză este puternic dependentă de comerţul international, care continuă să fie sub nivelurile pre-pandemie, ceea ce duce la un efect negativ asupra revenirii consumului şi investiţiilor.

Revenire puternică a activităţii economice în cea mai mare economie a lumii

În Statele Unite, cea mai mare economie a lumii, activitatea economică a revenit puternic în august după ce în iulie continuat să se situeze mult sub nivelurile normale. Spre deosebire de Europa şi părţi din Asia, indicele PMI compozit pentru Statele Unite a urcat la o valoare de 54,7 puncte - cel mai ridicat nivel din februarie 2019 - de la 50,3 puncte în iulie. Indicatorul pentru sectorul manufacturier s-a situat la cel mai ridicată valoare din ianuarie 2019, iar cel al sectorului de servicii la cel mai ridicat nivel din martie 2019.

Evoluţia a fost acompaniată de o majorare semnificativă a comenzilor noi, în ciuda faptului că numărul de cazuri noi de Covid rămâne elevat în majoritatea statelor americane.

"Impulsul revenirii generale a fost cererea solidă a clienţilor", notează Markit în raportul său.

"Afacerile noi au crescut pe total pentru prima dată din februarie şi asta într-un ritm solid. Firmele din sectorul manufacturier au înregistrat o expansiune mai abruptă a noilor comenzi decât în iulie, în t imp ce furnizorii de servicii au semnalat o creştere nouă a vânzărilor", mai adaugă Markit.

PMI-ul comenzilor noi a urcat la 54 de puncte în august, cel mai ridicat nivel din martie 2019, de la o valoare de 49,7 puncte în iulie. Vânzările la export au crescut şi ele în cel mai rapid ritm din septembrie 2014 pe fondul redeschiderii economiilor şi pieţelor externe.

Creşterea neaşteptată a indicatorilor Markit continuă seria de rapoarte cu date economice neconcludente care relevă o revenire relativ solidă din recesiunea Covid însă acompaniată de sectoare şi/sau regiuni ce prezintă moliciune economică. De pildă, joi, Departamentul american pentru muncă a raportat că numărul solicitanţilor iniţiali de ajutor de şomaj a revenit peste pragul de 1 milion/săptămână. În acelaşi timp, guvernul american a anunţat că construcţiile rezidenţiale au accelerat luna trecută cu cel mai bun ritm din ultimii aproape patru ani.

Piaţa muncii este de altfel cea care manifestă cel mai ridicat nivel de stres, rata oficială a şomajului fiind anticipată a rămână încă la peste 9% la finalul lui 2020, similar cu media din anul post-criză 2009.

În orice caz, PMI-ul pentru serviciile americane a urcat la 54,8 puncte în august de la 50 de puncte în iulie, estimarea economiştilor fiind o valoare de 51 de puncte. PMI-ul corespunzător sectorului manufacturier a urcat la 53,6 puncte de la 50,9 puncte luna trecută, estimarea fiind de 51,9 puncte. Totodată, companiile americane au semnalat o accelerare a ritmului noilor angajări pentru creşterea capacităţii pe fondul majorării cererii şi implicit a afacerilor.

Pentru un set de date alternative (utilizarea cardului de credit, călătorii şi informaţii privind locaţia) şi forma estimată, până la publicarea PMI-urilor, a revenirii economice după recesiunea Covid, vezi graficul ataşat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb