Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut la valoarea de 45,6 puncte, conform unui comunicat remis redacţiei. Această situaţie s-a datorat în special creşterii, cu 10,1 puncte a componenţei de anticipaţii. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a scăzut, ajungând la o valoare medie de 10,05%.
Adrian Codirlaşu, CFA - Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România declara: "Pe fondul datelor macroeconomice pozitive înregistrate în luna august, indicatorul de încredere macroeconomică a înregistrat o creştere semnificativă. Însă atât indicatorul de încredere cât şi componentă să de anticipaţii rămân la niveluri reduse, ceea ce este consistent cu anticipaţii de decelerare a economiei în următoarea perioada. Anticipaţiile inflaţioniste au înregistrat prima scădere din ultimii doi ani, participanţii estimând însă că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţîn în următoarele 12 luni."
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 88% dintre participanti anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9818 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0465 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o corecţie faţă de exerciţiul din luna iulie.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la valoarea de 5,9%. Evoluţia anticipată, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 4,1%, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.09.2022, 13:18)
e a crescut!!
a dat semn "Victima" ca a saltat capul de pe podea = atat.
S c cret