Indicele IRCC a ajuns la aproape 6%

D.T.
Bănci-Asigurări / 12 aprilie 2023

Indicele IRCC a ajuns la aproape 6%

Indicele IRCC, aplicat pentru trimestrul al doilea al anului 2023, a ajuns la 5,98%, faţă de 5,71%, cât era în primul trimestru, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, deşi nu pare o creştere foarte mare, la începutul lui 2022, IRCC avea valoarea de 1,17%. Practic, într-un an şi trei luni, indicele a crescut de peste cinci ori. Majorarea sa generează şi o majorare a ratelor pentru persoanele care au credite cu dobânda variabilă. Conform datelor BNR, peste 450.000 de români se regăsesc ȋn această situaţie.

"Creşterea dobânzilor este un fenomen normal în economie, ȋn special ȋn perioadele de criză. Din acest motiv, trebuie să fim foarte calculaţi atunci când vine vorba despre credite cu dobândă variabilă, mai ales pe termen lung, şi să ne asumăm faptul că vor exista şi fluctuaţii. Recomandat ar fi ca în următoarea perioadă să ne situăm într-o zonă a prudenţei, să fim foarte calculaţi şi să încercăm să minimizăm aceste şocuri care interveni", a declarat Ion Solstinschi, consultant financiar al Mr. Finance.

Un alt şoc a venit la ȋnceputul anului 2023, când IRCC a avut, din nou, o creştere până la 5,71%. Astfel, rata a ajuns să fie de 2620 de lei, arată sursa. Începând cu aprilie 2023 şi până la 30 iunie, IRCC va avea o valoare de 5,98%. În acest caz, rata la un astfel de împrumut va creşte până la 2.690 lei.

Prima recomandare a specialiştilor ar fi încercarea de diminuare a cheltuielilor pentru a rămâne cu un excedent financiar lunar. În al doilea rând, abţinerea de a accesa credite, cel puţin în următoarea perioadă. Cât timp inflaţia este la un nivel înalt, şi dobânzile vor urma această tendinţă, precizează comunicatul. Totodată, s-ar putea ca refinanţarea să nu mai fie o soluţie bună, cel puţin acum. Analiştii estimează un trend descendent pentru IRCC, începând cu trimestrul al treilea al anului 2023, dar o refinanţare cu dobândă fixă, în acest moment, ar putea să producă pierderi mai mari.

Sunt mai multe cauze care pot duce la creşterea dobânzilor pe piaţă: politica fiscală, politica monetară, inflaţia, creşterea dobânzii de referinţă de către BNR etc. Ultimele două motive sunt şi cele mai importante şi cu un impact major în contextul actual. Rata inflaţiei declarată la nivel oficial este în jur de 16%. Cel mai eficient instrument de a lupta împotriva inflaţiei mari este creşterea dobânzii de referinţă de către BNR. Astfel, creşte dobânda la credite, dar şi la depozitele bancare. În felul acesta, creditele devin mai puţin accesibile, dar devine mai avantajos să economiseşti. Consumul scade, economia "se răceşte" şi odată cu asta, în mod normal, ar trebui să se calmeze şi inflaţia, menţionează sursa.

Ultima creştere a dobânzii de referinţă a avut loc în ianuarie. Pe de altă parte, IRCC este foarte strâns legat de evoluţia indicelui ROBOR, precum menţionează comunicatul. Din noiembrie până în prezent, ROBOR-ul a avut un trend descendent, de la 8,21% la 6,84%. Prin urmare, mai mulţi analişti estimează că şi IRCC va începe să descrească începând cu luna iulie 2023.

"Cu toate acestea, trebuie să fim conştienţi că indicii după care se calculează dobânda la credite este strâns legată de dobânda de referinţă stabilită de BNR, aceasta din urmă fiind modificată în funcţie de rata inflaţiei. Cu alte cuvinte, este încă devreme să ne bucurăm. BNR estimează în trimestrul al patrulea o inflaţie de o cifră. Dacă prognozele se adeveresc, este posibil să se "ieftinească" şi creditele. De la 1 iulie şi până la 30 septembrie, valoarea IRCC va fi de 5,93%, arată calculele făcute pe baza datelor zilnice publicate de Banca Naţională a României în intervalul ianuarie-martie", a adăugat Ion Solstinschi, consultant financiar al Mr. Finance.

IRCC este indicele după care se calculează dobânda pentru creditele acordate în lei. Acesta se aplică pentru creditele acordate după luna mai 2019.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb