Industria aluminiului, prioritară pentru economia naţională

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 decembrie 2010

Industria aluminiului, prioritară pentru economia naţională

Boc a aprobat, în ianuarie, o notă a lui Videanu, la acea vreme ministru al Economiei, prin care se propunea ca industria de aluminiu să fie considerată prioritară pentru economie

Premierul Emil Boc a aprobat, la finele lunii ianuarie, o notă a lui Adriean Videanu (la vremea aceea ministrul Economiei) prin care propunea ca industria producătoare de aluminiu să fie considerată prioritară pentru economia naţională, relatează Mediafax.

"Deşi au fost adoptate măsuri de reorganizare instituţională şi de reaşezare a finanţelor publice pe fundamente sănătoase, economia românească simte nevoia de măsuri suplimentare de sprijinire a sectoarelor primare, cu repercusiuni directe asupra dezvoltării ramurilor prelucrătoare cu impact direct în creşterea numărului de locuri de muncă", se arată în document.

Singurul producător de aluminiu din România este Alro Slatina (ALR), deţinut în proporţie de 84,1% de grupul Vimetco, înregis-trat în Olanda şi controlat de omul de afaceri rus Vitali Machitski.

Producţia de aluminiului este, potrivit notei, una dintre cele mai dinamice sectoare industriale, iar existenţa unei fabrici de aluminiu în România a determinat o serie de companii din Europa de Vest să investească în fabrici de componente auto şi pentru industria aeronautică.

În documentul transmis premierului se spune că, din punct de vedere statistic, la nivel mondial, toţi producătorii de aluminiu beneficiază de energie electrică din surse hidro în proporţie de circa 75% din consumul lor total, reuşind astfel să menţină costurile aluminiului la un nivel competitiv.

Ponderea costurilor cu achiziţia electricităţii reprezintă aproximativ 30% din costurile totale ale producătorilor de aluminiu.

La începutul lunii aprilie, compania Alro a anunţat că a finalizat negocierile cu Hidroelectrica pentru prelungirea contractului de livrare de energie până în 2018, la un preţ care va fi stabilit în funcţie de o serie de factori, printre care şi cotaţia aluminiului la LME.

Alro primeşte de la Hidrolectrica o cantitate de energie echivalentă cu 5-6% din consumul anual al României. Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Cifra de afaceri a producătorului de aluminiu a crescut cu 30% în primele nouă luni, la 1,336 miliarde lei (319,3 milioane euro), iar profitul a avansat cu 47%, la 131,4 milioane lei (31,4 milioane euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb