INDUSTRIA DE GAMBLING / PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE ROMBET Cu cărţile pe faţă, despre industria de gambling

Ziarul BURSA #Companii / 26 februarie 2015

Cu cărţile pe faţă, despre industria de gambling

Interviu cu Dan Ghiţă, preşedintele ROMBET

2014 a fost anul incertitudinilor pentru industria jocurilor de noroc din ţara noastră, susţine Dan Ghiţă, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc - ROMBET.

Domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu, că mult aşteptatele modificări legislative au ţinut întreg domeniul în tensiune şi "au cam amorţit, dacă nu chiar paralizat" activitatea.

Domnul Ghiţă ne-a vorbit, cu amabilitate, despre noile reglemetări în domeniu, dar şi despre bilanţul anului trecut şi planurile industriei pentru 2015.

Reporter: Cum a evoluat piaţa de gambling anul trecut?

Dan Ghiţă: Nu a prea evoluat, a stagnat. Toată lumea a aşteptat luni întregi să afle cum sună noile reglementări, aşa că nimeni nu s-a aventurat să facă investiţii fără să cunoască şi condiţiile. Organizatorii de jocuri de noroc şi, inclusiv, asociaţiile de profil, au urmărit evoluţia numărului mare de iniţiative legislative, care vizau modificări fundamentale ale legislaţiei, unele mergând până la interzicerea unor tipuri de jocuri de noroc, sub pretextul protecţiei minorilor. Ne vom aminti de 2014 ca de un an foarte dificil pentru industria noastră.

Reporter: La ce valoare se ridică piaţa jocurilor de noroc?

Dan Ghiţă: Potrivit unor date statistice, neconfirmate din surse oficiale, piaţa de gambling din România se ridică la aproximativ 1 miliard de euro anual. Această valoare ţine cont şi de influenţa pe orizontală asupra altor domenii de activitate.

Reporter: Cât la sută din sector reprezintă piaţă neagră?

Dan Ghiţă: Este imposibil de vorbit în cifre precise despre acest subiect. Ce pot să vă spun cu certitudine este faptul că, după înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, care are ca misiune importantă controlul activităţii de jocuri de noroc, piaţa neagră a industriei s-a diminuat semnificativ. Iar prin intrarea în vigoare a noii legislaţii, OUG 92/2014, controlul va putea fi asigurat în condiţii mult mai bune şi va cuprinde inclusiv activităţile conexe exploatării jocurilor de noroc (import, distribuţie, producţie, comercializare, reparaţii etc.)

Reporter: Ce estimări aveţi pentru 2015, legate de evolutia domeniului?

Dan Ghiţă: Luând în considerare noul cadrul legislativ, intrat in vigoare la 13 februarie 2015, putem afirma că, cel puţin din perspectiva jocurilor de noroc online şi a turismului de gambling, se va înregistra o importantă creştere a pieţei de gambling, inclusiv creşterea de venituri la bugetul de stat. Cred că vor avea loc unele consolidări, dar şi intrări de noi operatori, în special pe segmentele acestea două pe care le-am menţionat - online si turistic. Sperăm că acordarea de licenţe de organizator de jocuri pe o perioadă de 10 ani, faţă de 5 ani, cum era prevăzut până acum, să ducă la o stabilitate şi predictibilitate financiară, favorabile unui mediu economic dinamic şi unui mediu în care să asistăm la realizarea de noi investiţii.

Reporter: Ce lipsuri are domeniul pe care îl reprezentaţi?

Dan Ghiţă: Din păcate, încă suntem "beneficiarii" unei imagini greşite, distorsionate în mass-media şi în percepţia publicului larg. ROMBET a făcut importanţi paşi spre o comunicare deschisă, sinceră, a adevăratei feţe a industriei de gambling, o activitate economică ce are o importantă contribuţie la economia şi societatea României. Sperăm că, prin unitate şi responsabilitate, să schimbăm percepţia negativă asupra industriei noastre. Suntem reprezentanţii unei industrii cu totul speciale, cu oameni extraordinari, cu cifre de afaceri care înseamnă enorm pentru bugetul de stat, trebuie să spunem aceste lucruri clar şi răspicat. Trebuie să ieşim din această zonă gri, să scăpăm de prejudecăţile care ne înfăţişează drept o industrie de fărădelegi, extrem de opacă.

Reporter: Ce soluţii ar trebui adoptate pentru remedierea acestei situaţii?

Dan Ghiţă: În primul rând, avem nevoie de o mai bună şi mai eficientă comunicare, la care să participe toate asociaţiile din domeniu, organizatorii de jocuri, alături de toţi factorii de influenţare a opiniei publice. Trebuie să eliminăm stereotipurile de gândire, nebazate pe informaţii şi date corecte, complete şi verificabile. Mai cred că este foarte importantă şi creşterea implicării sociale a industriei de gambling - responsabilitatea socială. Fiind vorba despre o industrie sensibilă, cu un puternic impact emoţional la nivelul opiniei publice, trebuie să ne asigurăm că facem tot ce ne stă în putinţă pentru protejarea categoriilor vulnerabile, în special a minorilor. Mai ales că, prin noua legislaţie, a fost creat un cadru favorabil al activităţii cunoscute sub numele Jocul Responsabil. ROMBET, împreună cu celelalte asociaţii ale industriei, va fi alături de organismul guvernamental de specialitate, ONJN, în vederea constituirii şi bunei funcţionări a fundaţiei de interes public dedicate jocului responsabil.

"Gamblingul poate fi un motor important de dezvoltare a turismului naţional"

Reporter: Cum vedeţi noile reglementări din domeniu?

Dan Ghiţă: Salutăm, în primul rând, deschiderea pieţei din România pentru jocurile de noroc online. Desigur, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie pentru categoriile vulnerabile şi, în special, prin blocarea accesului minorilor la toate categoriile de jocuri de noroc. Este un domeniu care promite şi care, aşa cum speră autorităţile şi aşa cum sperăm şi noi, va atrage numeroşi investitori. ROMBET va pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi întreaga sa experienţă şi expertiză de specialitate, fiind oricând gata să ofere sfaturi şi soluţii în domeniul jocurilor de noroc.

Apreciez prevederea existentă în noua legislaţie referitoare la înfiinţarea unei fundaţii dedicate jocului responsabil, un demers în care noi, cei de la ROMBET, credem foarte mult şi pe care l-am susţinut dintotdeauna. Mai mult, Comisia Europeană recomandă în mod ferm statelor membre adoptarea de prevederi legislative care să ofere protecţie categoriilor cu risc în dezvoltarea problemelor de joc. O industrie puternică şi matură este o industrie responsabilă faţă de toţi participanţii la joc.

Dezvoltarea jocurilor de noroc în zonele turistice de interes naţional este o idee pe care am susţinut-o de foarte mult timp. Gamblingul, aşa cum arată experienţa altor state, poate fi un motor important de dezvoltare a turismului naţional.

Trebuie menţionat şi faptul că noile prevederi legale aduc clarificări necesare procedurilor şi condiţiilor de licenţiere şi autorizare, precum şi precizări importante privind modul de desfăşurare a activităţii, prin eliminarea unor cerinţe birocratice excesive. Aici aş da exemplul prevederii, fără echivoc, a faptului că organizatorii de jocuri se supun în mod exclusiv condiţiilor din legea specifică jocurilor de noroc, fără a mai fi necesară obţinerea de autorizaţii, aprobări, taxe suplimentare, avize ori licenţe din partea altor autorităţi centrale sau locale.

Din păcate, încă se regăsesc unele abordări discriminatorii ale capitalului de stat, comparativ cu cel privat. Ştim că jocurile de noroc reprezintă un monopol de stat, dar considerăm că tocmai din această perspectivă statul ar trebui să-i trateze nediscriminatoriu pe toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.

Uitându-mă la modificările legislative pe care le dezbatem intens în această perioadă, am constatat că nu s-a reglementat, nici de această dată, acelaşi nivel de taxare pentru toate tipurile de jocuri.

Reporter: Cum funcţionează acum segmentul jocurilor online?

Dan Ghiţă: Până la intrarea în vigoare a OUG 92, activitatea de jocuri de noroc online din România s-a desfăşurat fără existenţa unor operatori licenţiaţi şi autorizaţi legal. Practic, jucătorii online din ţara noastră se plasau în afara legii. După implementarea completă a noii legislaţii, toată lumea speră să asistăm la apariţia primelor firme de jocuri de noroc online care vor opera legal şi în ţara noastră. Aşa cum declaram şi la ICE Totally Gaming 2015 - cel mai mare eveniment european dedicat industriei noastre şi desfăşurat la Londra - România trebuie să joace cu înţelepciune şi cu multă dedicaţie cartea jocurilor online. Este o ocazie pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare. Poate fi un lucru extraordinar pentru industria noastră de gambling, pentru economie, pentru zecile de mii de profesionişti care îşi doresc să lucreze în acest domeniu. În capitala Marii Britanii am discutat cu numeroşi investitori străini, atraşi de posibilitatea reală a deschiderii pieţei jocurilor de noroc online în România.

Reporter: Cum apreciaţi creşterea taxelor şi introducerea aşa numitei "taxei de viciu" pentru echipamentele slot-machine?

Dan Ghiţă: Într-adevăr, au fost majorate taxele de autorizare şi licenţiere şi a fost introdusă o taxă suplimentară de viciu, dar au fost eliminate biletele de intrare în locaţiile de slot-machine, un sistem dificil de gestionat de către organizatori, şi care s-a dovedit a fi total ineficient în responsabilizarea jucătorilor.

Reporter: Ce credeţi că ar mai fi trebuit prins în noua lege?

Dan Ghiţă: Ca orice lege, şi aceasta are anumite puncte vulnerabile, care vor putea să fie corectate şi îmbunătăţite pe viitor, mai ales după ce vom avea în spate experienţa şi reacţiile industriei, după implementarea noii legislaţii.

Reporter: Ce noutăţi ar urma să apară în cadrul normelor de implementare?

Dan Ghiţă: În sens larg, normele vor aduce completări, explicitări şi lămuriri ale unor prevederi generale din cuprinsul noii legi. Prin intermediul normelor, vor fi reglementate mai multe aspecte importante:

 noile condiţii tehnice de licenţiere şi autorizare ale operatorilor;

 stabilirea condiţiilor de desfăşurare a activităţii operatorilor, pe perioada de tranziţie la noua legislaţie;

 specificarea condiţiilor tehnice pentru noile aparate de joc, numite "cu risc limitat" - aşa-zisele AWP-uri.

Reporter: 2014 a fost şi anul înfiinţării ROMBET. Cum sună bilanţul acestui prim an de activitate şi ce v-aţi propus pentru anul acesta?

Dan Ghiţă: În mai puţin de un an de la înfiinţare, peste 25 de nume din industrie au aderat la crezul ROMBET de Unitate, Transparenţă şi Acţiune. Membrii noştri reprezintă coloana vertebrala a asociaţiei, pentru ei am înfiinţat ROMBET, iar în 2015 le vom dedica toate eforturile noastre, pentru că au mare nevoie de noi. Noua legislaţie a intrat în vigoare, aşa că trebuie să sprijinim toţi organizatorii de jocuri de noroc pentru ca tranziţia adaptării la noile norme să fie cât mai uşoară şi predictibilă.

Am derulat nenumărate proiecte, am început să redefinim industria în presa care relata mai mult lucruri negative şi, deseori, neadevărate, şi ne-am făcut parteneri de nădejde, români sau străini, alături de care construim schimbări în bine. Am să menţionez aici parteneriatul cu RGA - Remote Gambling Association -, o prestigioasă asociaţie britanică.

Ca o recunoaştere a implicării noastre totale în bunul mers al industriei jocurilor de noroc din România, au venit şi premiile acordate la finalul anului trecut: premiul pentru "Cea mai activă asociaţie din industria de gambling", respectiv, "Personalitatea anului 2014 în gambling".

Ne vom pune în continuare la dispoziţie toată experienţa şi cunoştinţele acumulate pentru proiectul Jocului Responsabil, în care credem foarte tare. De altfel, aşa cum am aflat şi la Londra, şi la nivel mondial grijile se îndreaptă spre o industrie responsabilă, o industrie care să îşi protejeze clienţii şi care să le transmită tuturor un mesaj simplu, dar puternic - "jocurile de noroc trebuie să însemne distracţie, entertainment, şi nu riscuri sau probleme".

Insist că trebuie să ne concentrăm şi în 2015 pe schimbarea imaginii deformate pe care românii o au despre lumea gamblingului. Vom pregăti evenimente care să ne dezvăluie adevărata noastră valoare, fără prejudecăţi, fără mituri. Vom anunţa, sunt convins, parteneriate şi proiecte noi.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb