Industria eoliană ar putea plăti peste 30 milioane euro pentru impozitul de 1,5%

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 noiembrie 2013

Industria eoliană ar putea plăti peste 30 milioane euro pentru impozitul de 1,5%

Impozitul de 1,5% pe construcţiile speciale exceptate până în prezent ar putea însemna costuri de până la 40.000 euro pe fiecare turbină eoliană, respectiv peste 30 milioane euro la nivelul industriei, estimează Asociaţia pentru Energie Eoliană (RWEA).

Directorul executiv al RWEA, Ionel David, a declarat, citat de Mediafax: "La o medie de 2,3 MW pe turbină ajungem la circa 1.100 turbine eoliene. Dar se poate judeca şi altfel: 1 MW instalat este în jur de 1 million de euro, astfel că 2.500 MW înseamnă 2,5 miliarde euro. Până la 4 miliarde de euro (valoarea investiţiilor totale în eoliene - n.r.) diferenţa este dată de lucrările de drumuri, reţelele electrice, studiile tehnice, cumpărarea de terenuri, costurile cu avizele, transportul intern etc. Asta înseamnă că 1,5% aplicat la 2,5 miliarde de euro ar fi cam 37,5 milioane de euro".

Impozitul de 1,5% va fi aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare - descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii.

La sfârşitul acestui an, sunt estimate să funcţioneze în ţara noastră centrale eoliene cu o capacitate instalată cumulată de aproximativ 2.500 MW, faţă de 1.900 MW la începutul lui 2013.

Toate proiectele eoliene finalizate în acest an şi cele care vor fi puse în funcţiune anul viitor au fost începute în 2012 sau chiar mai devreme, pentru că nu mai sunt investiţii noi din cauza schimbărilor legislative privind sprijinul acordat de stat acestui sector.

Ionel David a menţionat: "În 2014 vor fi instalaţi doar 210 MW. Şi în 2013, şi în 2014 au fost şi vor fi terminate doar proiecte începute în 2012 sau mai devreme, din cauză că, încă din ianuarie 2013, Departamentul pentru Energie a anunţat că vrea să schimbe legea regenerabilelor în sens restrictiv şi astfel niciun proiect nou nu a mai fost demarat de atunci în energia eoliană".

Statul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb