Industriaşii s-au săturat de superficialitatea Guvernului Tăriceanu

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2006

Ei acuză funcţionarii că sînt incapabili şi lipsiţi de profesionalism, în timp ce la nivelul Executivului afaceriştii sesizează o adevărată lipsă de interes pentru economia naţională

Industriaşii s-au săturat de superficialitatea şi ignoranţa de care dă dovadă Guvernul în dialogul social. Ioan Cezar Corâci, preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor din România (UGIR-1903), a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că "organizaţiile patronale se confruntă cu mari probleme în derularea afacerilor", iar Guvernul nu prea răspunde eficient la nevoile acestora. Domnia sa a mai spus că "de multe ori, Executivul încearcă să ne expedieze de la discuţii, sub pretextul că hotărîrile sale nu pot fi discutate, deoarece ele sînt luate în urma unor directive europene".

Ioan Cezar Corâci: "Reprezentanţii Guvernului folosesc acest pretext ca să evite consultările cu noi, însă ar trebui să ştie că se pot obţine derogări de la forurile europene în probleme specifice unei anumite ţări".

Preşedintele UGIR-1903 a mai adăugat că "patronatele au pierdut deja şirul ordonanţelor de urgenţă, care în fiecare zi vin cu alte şi alte modificări ale Codului Fiscal şi aşteaptă ca Guvernul să vină o dată cu acest Cod Fiscal, aşa cum prevede legea".

Pe de altă parte, Maria Grapini, prim-vicepreşedinte al UGIR-1903, a declarat că "rolul CES-ului este să dezbată, să construiască sau să elaboreze legi, însă acestea nu sînt adoptate ulterior de instituţiile în măsură, ceea ce înseamnă că reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor muncesc în zadar, deoarece Guvernul nu le ia în seamă sugestiile".

Totodată, domnia sa consideră că anul 2005 a fost unul dezastruos, "dacă avem în vedere, printre altele, deficitul comercial şi datoria externă a ţării noastre". Doamna Grapini a mai adăugat, referitor la situaţia anului precedent, că "nici măcar nu a fost atins pragul inflaţiei propus pentru 2005, deşi exportatorii au fost sacrificaţi pentru asta". Prognoza pentru anul în curs, a Mariei Grapini, este una mai mult decît îngrijorătoare. Domnia sa spune, despre 2006, că "va fi un an mai prost decît precedentul, din punct de vedere al indicatorilor macroeconomici".

De asemenea, şi prim-vicepreşedintele UGIR-1903 a ţinut să vorbească "despre lipsa de interes a Guvernului în dialogul social". Doamna Grapini afirmă: "Timp de trei luni o echipă de reprezentanţi ai 20 de societăţi care doreau să deschidă o reprezentanţă comercială în Rusia a lucrat alături de Departamentul de Comerţ Exterior, primind în nenumărate rînduri asigurări că proiectul lor va fi susţinut, fiind unul benefic pentru economia naţională. După toată această muncă, am primit o notă seacă din partea Departamentului Juridic al Ministerului Economiei şi Comerţului (MEC), prin care am fost anunţaţi că ni se refuză solicitarea de deschidere a respectivei reprezentanţe în Rusia, deşi proiectul era unul destinat ajutorării IMM-urilor, prin faptul că erau toate reprezentate de acelaşi birou de contact, ceea ce ar fi dus la reducerea cheltuielilor".

Doamna Grapini a mai adăugat că sfatul celor de la MEC a fost cel puţin ciudat, şi anume reprezentanţii ministerului au sugerat acelor firme să-şi deschidă fiecare cîte un birou de reprezentare în Rusia. Mai mult decît atît, ministrul pentru Comerţ, Iuliu Winkler, susţinea, spune doamna Grapini, că "mecanismul reprezentanţelor comerciale nu mai funcţionează", declaraţie ciudată, avînd în vedere că acest mecanism nici nu există momentan.

Prim-vicepreşedintele UGIR-1903 priveşte tot ca pe o dovadă de neseriozitate şi atitudinea Guvernului în ceea ce priveşte stabilirea taxelor vamale la materiile prime, a căror valoare nu a fost discutată cu reprezentanţii patronatelor.

Maria Grapini consideră că Planul de Dezvoltare pentru perioada 2007-2013, elaborat de Guvern, "nu este decît o înşiruire de fraze şi vorbe, care nu conţine nicio măsură concretă de ajutor pentru economia naţională".

Doamna Grapini crede că "este foarte grav faptul că în MEC există oameni care nu sînt specializaţi în economie". Domnia sa a tras această concluzie în urma faptului că cererea patronatelor ca investiţiile în tehnologie în 2007 să fie deductibile din impozitul pe profit a fost respinsă de Guvern pe motiv că "societăţile pot beneficia de amortizare accelerată". Maria Grapini consideră această explicaţie drept lipsă de profesionalism, deoarece "amortizarea accelerată se face după achiziţionarea tehnologiei", în timp ce societăţile au nevoie de facilităţi pentru achiziţionarea utilajelor.

Romulus Dascălu: "Nu mai înghiţiţi gogoşile Guvernului"

O poziţie mult mai tranşantă a avut-o Romulus Dascălu, vicepreşedinte al UGIR-1903. Domnia sa a declarat că "în 2006, creşterea economică nu va fi nici pe departe cea anunţată de Guvern, respectiv de 4,8-5,1%, ci cel mult 2%". Domnul Dascălu a mai adăugat că "în 2007, mai mult ca sigur, vom avea creştere economică 0%, în condiţiile în care este de aşteptat ca cel puţin 1.000 de firme să intre în faliment, urmînd ca, din 2008 economia naţională să intre pe minus". De asemenea, Romulus Dascălu a mai precizat că "toate lucrurile frumoase anunţate de Guvern sînt iluzii şi gogoşi care nu mai trebuie acceptate atît de uşor". Romulus Dascălu: "În ce ţară din lume Guvernul aduce modificări politicilor fis-cale la jumătatea anului, dînd astfel peste cap întregul plan de afaceri al fiecărui patron?"

Vicepreşedintele UGIR 1903 contestă chiar şi afirmaţiile guvernanţilor că ţara noastră este atractivă pentru investitorii stră-ini. Domnia sa subliniază că nu poate fi atractivă o economie dominată de parafiscalitate şi impredictibilitate.

Industriaşii vor să responsabilizeze Guvernul

Ioan Cezar Corâci a anunţat că îi va propune astăzi primului ministru Călin Popescu-Tăriceanu să semneze un Pact de Stabilitate Economică, care să stabilească o politică fiscală valabilă pe 3-5 ani. Acest pact ar avea rolul, susţine domnul Corâci, "să reducă parafiscalitatea, să simplifice administrarea fiscală, să stabilească măsuri transparente de politică a preţului la utilităţi pe doi ani şi să construiască mecanisme de finanţare reală a strategiei de export".

De asemenea, preşedintele UGIR-1903 a mai spus că, dacă actul va fi acceptat de primul ministru, el ar putea deveni un instrument de luptă împotriva muncii la negru, a importului de produse contrafăcute şi de combatere a evaziunii fiscale.

Firmele autohtone nu vor mai putea concura cu cele din Polonia şi Cehia (care au scăzut costurile la energie) sau Bulgaria (care a crescut aceste costuri doar cu 3% în 2005, în timp ce ţara noastră le-a mărit cu 35%), subliniază Maria Grapini, prim-vice-pre-şedintele UGIR-1903.

O dovadă a modului în care înţelege Guvernul să trateze discuţiile cu partenerii sociali din cadrul Consiliului Economic şi Social (CES) o reprezintă, spune domnul Corâci, "absenţa de la masa dezbaterilor, în mod frecvent, a reprezentanţilor a două dintre cele mai importante ministere, cel al Economiei şi Comerţului şi cel al Finanţelor Publice".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb