INFECŢIA SE EXTINDE: Interese imobiliare mascate în curtea spitalului CFR 2

CĂTĂLIN DEACU, MIHNEA RĂU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 27 aprilie 2010

Interese imobiliare mascate în curtea spitalului CFR 2

Retrocedări dubioase au rupt o felie importantă din curtea spitalului

Sindicatul acuză fosta conducere că a modificat recent regulamentul de organizare ca să poată schimba locaţia spitalului

O nouă ipoteză şocantă în scandalul izbucnit săptămâna trecută la spitalul CFR2: măcinat de interese imobiliare, spitalul poate fi mutat oricând din locaţia actuală, doar prin decizia conducerii.

"Fosta conducere a modificat regulamentul de organizare interioară a Spitalului ca să poată schimba denumirea unităţii şi locaţia acestuia", ne-a declarat Denisa Popovici, pre­şedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Spitalul CFR 2. Ceea ce însea­mnă că actualul scandal poate însemna sfârşitul pentru unul dintre cele mai importante spitale din Capitală.

Denisa Popovici susţine că sindicatul nu a semnat noul regulament din cauză că scopul acestuia ar fi fost tocmai mutarea spitalului într-o altă locaţie, fapt ce alimentează speculaţiile că se urmăreşte un faliment programat, din interese imobiliare. "Vor să ne închidă spitalul", spune Denisa Popovici.

Spitalul se află într-o zonă cu maxim potenţial imobiliar, în imediata vecinătate a Pieţei Presei, o zonă considerată de lux a Capitalei. De altfel, spitalul a pierdut deja 4.500 de metri pătraţi, începând cu 2008,, prin retrocedări dubioase. Această suprafaţă valora atunci aproximativ 7 mi­lioane de euro.

Surse din cadrul spitalului susţin că planul imobiliar este şi mai generos. Cei 36.000 de metri pătraţi cu care a rămas spitalul sunt vânaţi, datorită zonei, de speculanţi imo­biliari, care ar fi sprijiniţi chiar de anumiţi oficiali din Ministerul Transportului.

De altfel, unele surse susţin că Ministerul Transporturilor ar intenţiona să treacă toate activele în administrarea unităţii sanitare, ceea ce prin noul regulament ar înlesni mutarea spitalului de pe actuala locaţie mult vânată.

Radian Tufă, secretarul general al Ministerului Transporturilor, nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei ca să confirme aceste informaţii.

Neregulile din spitalul CFR 2 sunt mult mai ample, iar sindicatul unităţii confirmă acest lucru.

Denisa Popovici ne-a precizat că organizaţia sa a sesizat Curtea de Conturi, Corpul de Control al Ministerului Transporturilor şi Inspectoratul Teritorial de Muncă pentru nereguli privind angajările, cheltuielile de fonduri, achiziţii şi alte probleme.

"Au fost efectuate controale, iar rezultatele lor confirmă practic cele sesizate de noi, însă nici până astăzi nu s-a luat nicio măsură", ne-a precizat doamna Popovici.

Fostul manager al spitalului, Constantin Tănase, nu a putut fi contactat ca să comenteze acuzaţiile care i se aduc. Nici actuala conducere interimară nu a dorit să comenteze situaţia din curtea spitalului.

Retrocedările din anii trecuţi, dar şi neregulile constatate în ceea ce priveşte cheltuielile efectuate au afectat stabilitatea financiară a instituţiei. Pierderea celor 4.500 de metri pătraţi şi mai nou faptul că sunt vânaţi şi ceilalţi 35.000 de metri pătraţi nu au nimic în comun cu ceea ce s-ar fi dorit a fi Strategia de dezvoltare a spitalului, un proiect deosebit de ambiţios prin care se urmărea, printre altele, modernizarea şi dezvoltarea la nivelul cerinţelor UE a unităţii.

Ca obiectiv, până în primăvara anului viitor, pe terenul instituţiei urmau să fie construite, printre altele, spaţii de relaxare, o pistă de recuperare medicală şi terenuri pentru medicina recuperatorie. Toate acestea riscă însă să rămână doar un plan pe hârtie.

Filmul unei drame

Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că afecţiunile actuale ale celor două paciente de la Spitalul CF 2, Prim-solista Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian" Amelia Antoniu şi, respectiv, Alice Preda, au fost cauzate de asistenţa medicală acordată în această unitate medicală. Constatarea aparţine Comisiei de evaluare a ministerului. "În cazul uneia dintre paciente s-a depistat în sânge microorganismul de gram negativ < burkholderia cepacia > care demonstrează condiţiile improprii în care au fost efectuate intervenţiile medicale", se arată în comunicat. Reprezentanţii ministerului susţin că actuala Comisie va investiga, în continuare, toate pacientele transferate de la Spitalul CF 2 către alte unităţi din Capitală pentru a stabili dacă deficienţele medicale reprezintă un incident izolat sau de durată. "De asemenea, Comisia va continua evaluările necesare pentru elucidarea cauzelor care au generat situaţia de la spitalul CF 2", mai arată comunicatul. Amintim că Ministerul Sănătăţii a anunţat zilele trecute că a început o anchetă la spitalul CF 2. Scandalul de la spitalul de lângă Piaţa Presei a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, după ce presa a aflat drama celor două paciente, deşi situaţia lor dura de câteva zile, dar se pare că s-a încercat muşamalizarea celor două cazuri. Scandalul uriaş iscat a determinat Ministerul Sănătăţii să demareze un control pentru a vedea câte astfel de cazuri au mai fost în acest spital, dar nu au răzbătut în presă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb