Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a anunţat, ieri, că la sfârşitul anului 2010, rata anuală a inflaţiei va ajunge la 8%.
"Estimarea a fost adresată şi Fondului Monetar Internaţional. Trebuie să ne încadrăm în această cifră. Proiecţia finală a ratei inflaţiei ar putea, categoric, să sufere modificări în urma informaţiilor pe care le vom primi. În acest moment, estimarea noastră este de 8%, fără să modificăm ţinta", a precizat Mugur Isărescu.
Acesta a adăugat că proiecţia finală a ratei inflaţiei va fi dată publicităţii la începutul lunii august.
BNR estimează creşterea inflaţiei cu peste trei puncte procentuale în urma majorării TVA-ului, de la 19% la 24%. Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a spus: "Noutatea bună pe care n-am încorporat-o în scenarii este că, se pare, mai multe lanţuri de magazine preferă să încorporeze creşterea de TVA şi să nu mai transfere costurile cumpărătorilor". Domnia sa susţine că deficitul de cerere conduce, în continuare, în sensul dezinflaţiei.
Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.
Totodată, Board-ul FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru anul acesta, stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după majorarea TVA.
• Isărescu: "Am încredere în leu""
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că are încredere în moneda naţională şi îşi va ţine economiile în lei, adăugând că deprecierea cursului este firească. Domnia sa a precizat: "Am văzut o informaţie eronată, sunt nevoit să o corectez: "Nici guvernatorul nu mai are încredere în leu şi ţine economisirile în valută". Faptul că acum nu mai am economii în lei este o decizie din motive familiale, a trebuit să rambursez un credit în lei şi practic nu mai am economii în monedă naţională. Bineînţeles că veniturile mele principale fiind în lei, acolo voi şi economisi în viitor".
• BNR ar putea introduce noi restricţii privind creditarea în valută
"La nivelul normelor prudenţiale, nu exclud introducerea unor limite mai prudente în ceea ce priveşte valoarea creditului în raport cu valoarea garanţiei în domeniul creditului în valută", a spus guveratorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Domnia sa a mai spus că, de asemenea, constituirea unor provizioane mai mari este posibil să fie o soluţie, însă aceste măsuri trebuie analizate cu atenţie.
"În perioada actuală, evoluţiile de pe piaţa valutară au reinflamat pasiunile, abordările emoţionale, şi să nu cumva să se înţeleagă că noi vorbind despre limite prudenţiale, nu administrative, în ceea ce priveşte creditarea în valută, nu avem încredere în leu", a completat guvernatorul BNR, adăugând că, dimpotrivă, Banca Centrală vrea să transmită un semnal de încredere în moneda naţională.
La rândul său, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a arătat că problematica finanţării în valută se află pe agenda europeană, iar o abordare unitară, care să includă şi ţările de origine ale băncilor-mamă ar putea fi mult mai eficientă. Domnia sa a spus că, pe lângă prudenţa sectorului privat, sistemul bancar deşi este constrâns de creditele în valută, se va uita la sectorul corporativ şi creditarea în lei.
1. Marota Isarescu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.07.2010, 10:29)
Dupa ce reprezantantii FMI ii scriu discursul Isarescu iese si tine o lectie. urmeza epigonii: Vasilescu,Baltzar, serbanescu, Radulescu, Voiculescu si ii imprastie, precum taranii gunoiul de grajd ideile. Romania e condusa de masoni.
1.1. competare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de alt anonim în data de 06.07.2010, 11:48)
ati uitat de matelotul mincinos,trompeta lui si TALIMBUL[vladescu]