Inflaţia de 8% a fost anticipată de "BURSA"

Gabriela Căpăţînă
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 iulie 2010

Inflaţia de 8% a fost anticipată de "BURSA"

Creşterea TVA va duce ţinta de inflaţie la 8% în acest an, potrivit prognozelor oficiale, avansate ieri de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, FMI a acceptat revizuirea ţintei până la 7,9%.

Prognozele oficiale se suprapun perfect peste cele ale ziarului BURSA, avansate chiar după adoptarea creşterii TVA, prin colaboratorul nostru, Daniel Ionescu, doctor în economie şi expert internaţional în statistică.

Daniel Ionescu arăta, încă de acum o săptămână (când marea majoritate a analiştilor vorbeau de o revenire la o ţintă cu două cifre) că va urma o creştere în cascadă a preţurilor care se va materializa într-o creştere a ratei inflaţiei la 8,0%.

Fix.

Exact cât cea avansată acum de BNR şi FMI.

Mai mult, domnia sa a relevat şi celelalte efecte ale majorării TVA, prog­nozând, printre altele, că va urma o scădere a puterii de cumpărare a câştigurilor salariale din economia publică cu peste 35% (25% din reducţia nominală, plus 10% din creşterea TVA şi inflaţie), dar şi o scădere a puterii de cumpărare a veniturilor din economia reală şi din economia veniturilor de înlocuire cu circa 15%.

Daniel Ionescu a obişnuit deja cititorii ziarului "BURSA" cu prognozele sale corecte, bazate pe calcule riguroase.

Performanţa sa este cu atât mai mare, cu cât concluziile sale au fost furnizate după doar câteva ore de la decizia guvernamentală de majorare a taxei pe valoarea adăugată, luată la repezeală, după ce Curtea Constituţională a respins tăierea pensiilor cu 15%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isăres­cu, a anunţat, ieri, că la sfârşitul anului 2010, rata anuală a inflaţiei va ajunge la 8%.

"Estimarea a fost adresată şi Fondului Monetar Internaţional. Trebuie să ne încadrăm în această cifră. Proiecţia finală a ratei inflaţiei ar putea, categoric, să sufere modificări în urma informaţiilor pe care le vom primi. În acest moment, estimarea noastră este de 8%, fără să modificăm ţinta", a precizat Mugur Isărescu.

Acesta a adăugat că proiecţia finală a ratei inflaţiei va fi dată publicităţii la începutul lunii august.

BNR estimează creşterea inflaţiei cu peste trei puncte procentuale în urma majorării TVA-ului, de la 19% la 24%. Viceguvernatorul BNR, Cris­tian Popa, a spus: "Noutatea bună pe care n-am încorporat-o în scenarii este că, se pare, mai multe lanţuri de magazine preferă să încorporeze creşterea de TVA şi să nu mai transfere costurile cumpărătorilor". Domnia sa susţine că deficitul de cerere conduce, în continuare, în sensul dezinflaţiei.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Totodată, Board-ul FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru anul acesta, stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după majorarea TVA.

Isărescu: "Am încredere în leu""

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, ieri, că are încredere în moneda naţională şi îşi va ţine economiile în lei, adăugând că deprecierea cursului este firească. Domnia sa a precizat: "Am văzut o informaţie eronată, sunt nevoit să o corectez: "Nici guvernatorul nu mai are încredere în leu şi ţine economisirile în valută". Faptul că acum nu mai am economii în lei este o decizie din motive familiale, a trebuit să rambursez un credit în lei şi practic nu mai am economii în monedă naţională. Bineînţeles că veniturile mele principale fiind în lei, acolo voi şi economisi în viitor".

BNR ar putea introduce noi restricţii privind creditarea în valută

"La nivelul normelor prudenţiale, nu exclud introducerea unor limite mai prudente în ceea ce priveşte valoa­rea creditului în raport cu valoarea garanţiei în domeniul creditului în valută", a spus guveratorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Domnia sa a mai spus că, de asemenea, constituirea unor provizioane mai mari este posibil să fie o soluţie, însă aceste măsuri trebuie analizate cu atenţie.

"În perioada actuală, evoluţiile de pe piaţa valutară au reinflamat pasiunile, abordările emoţionale, şi să nu cumva să se înţeleagă că noi vorbind despre limite prudenţiale, nu administrative, în ceea ce priveşte creditarea în valută, nu avem încredere în leu", a completat guvernatorul BNR, adăugând că, dimpotrivă, Banca Centrală vrea să transmită un semnal de încredere în moneda naţională.

La rândul său, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a arătat că problematica finanţării în valută se află pe agenda europeană, iar o abordare unitară, care să includă şi ţările de origine ale băncilor-mamă ar putea fi mult mai eficientă. Domnia sa a spus că, pe lângă prudenţa sectorului privat, sistemul bancar deşi este constrâns de creditele în valută, se va uita la sectorul corporativ şi creditarea în lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa ce reprezantantii FMI ii scriu discursul Isarescu iese si tine o lectie. urmeza epigonii: Vasilescu,Baltzar, serbanescu, Radulescu, Voiculescu si ii imprastie, precum taranii gunoiul de grajd ideile. Romania e condusa de masoni.

    1. ati uitat de matelotul mincinos,trompeta lui si TALIMBUL[vladescu]

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb