Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să crească în luna ianuarie, pentru a patra lună la rând, în principal din cauza majorării tarifelor la energie, informează AFP.
Potrivit unei estimări preliminare publicate luni de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 2,5% în luna ianuarie 2025, de la un nivel de 2,4% în luna decembrie 2024. Analiştii intervievaţi de Factset se aşteptau ca inflaţia să rămână stabilă în prima lună din 2025.
Inflaţia în zona euro a coborât în septembrie până la 1,7%, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani şi jumătate, însă ulterior a revenit pe creştere, depăşind nivelul de 2% vizat de Banca Centrală Europeană (BCE), notează AFP.
Totuşi, datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a rămas neschimbată la 2,7%, nivel la care se situează începând din luna septembrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Pe ansamblu, creşterea preţurilor în cele 20 de ţări care au aderat la euro s-a calmat semnificativ după vârful de 10,6% atins în luna octombrie 2022, în contextul exploziei preţurilor la energie, ca urmare a războiului din Ucraina.
Această tendinţă de calmare a inflaţiei a permis BCE să reducă dobânzile, în cinci reprize începând din luna iunie 2024, în condiţiile în care gardienii euro sunt îngrijoraţi mai mult de creşterea economică modestă, decât de inflaţie. De aproape doi ani continentul este într-o fază de stagnare economică. În ultimul trimestru al anului trecut, creşterea economică a fost zero şi perspectivele pentru 2025 sunt pesimiste, în special în Germania şi Franţa, primele două economii ale UE.
La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc joia trecută, BCE a redus din nou dobânzile şi a sugerat că ar putea urma şi alte decizii similare, în condiţiile în care ameninţarea unor tarife vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, pentru bunurile din blocul comunitar agravează riscurile pentru activitatea economică, scrie AFP.
Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii în data de 24 februarie.
În luna decembrie 2024, România a fost, pentru a zecea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, cu un avans anual al preţurilor de 5,5%.
Opinia Cititorului