Inflaţia în zona euro şi-a reluat creşterea în luna aprilie

S.B.
Macroeconomie / 2 mai 2023

Inflaţia în zona euro şi-a reluat creşterea în luna aprilie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a revenit pe creştere în luna aprilie, după cinci luni de scădere consecutivă, însă inflaţia de bază (core) a scăzut în mod surprinzător, ceea ce conferă noi argumente pentru oficialii Băncii Centrale Europene să opteze pentru o majorare mai modestă a costului creditului la reuniunea lor de joi, informează Agerpres.

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în luna aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în luna martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Similar, un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut şi el până la 5,6%, de la 5,7% în luna martie. Aceasta este o veste bună pentru BCE, în condiţiile în care preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 13,6%, o încetinire semnificativă faţă de un avans de 15,5% în luna martie, ceea ce sugerează că mult aşteptata scădere a preţurilor la alimente pare să aibă loc în sfârşit.

Toate aceste date ar urma să încurajeze Banca Centrală Europeană (BCE) să decidă joi o nouă majorare a dobânzilor de referinţă. Însă o parte din oficialii BCE, inclusiv guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau au pledat pentru o majorare mai modestă a costului creditului la şedinţa de luna aceasta, pe motiv că BCE a majorat suficient de mult costul creditului pentru a restricţiona activitatea economică. Instituţia cu sediul la Frankfurt a majorat dobânzile cu cel puţin 50 de puncte de bază la fiecare din ultimele şase reuniuni de politică monetară.

Creşterea dobânzilor de politică monetară de către BCE duce automat la majorarea costurilor la care se împrumută companiile şi guvernele şi generează îngrijorări că lupta împotriva inflaţiei va afecta creşterea economică.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. E normal, dacă UE se ocupa exclusiv de inarmare și război, piperat cu sancțiuni economice "deștepte"

    1. UE ar trebui să investească în fabrici de mașini de spălat rufe.. Numai așa se poate ajunge la o reconciliere cu imperiul de la răsărit. :))))))))

      Să vezi dezastru, în loc să ne lăsăm atacați și uciși, investim în ucraineni. :))))) 

      Mare e gradina Domnului,

      Rusii nu se descurca cu Ucraina,dar va ataca NATO(din care facem si noi parte),cu 30 de tari mai bogate si mai puternice militar, 

      anul acesta e cel mai bun banc,

      bravo  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb