Inflaţia încetineşte peste aşteptări

Justina Zah, Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 decembrie 2008

Inflaţia încetineşte peste aşteptări

Inflaţia anualizată în luna noiembrie a înregistrat o încetinire semnificativă comparativ cu luna anterioară, ajungând până la 6,74%, pe fondul ieftinirii unor mărfuri nealimentare precum combustibili şi medicamente, şi a unor reduceri minore la produse alimentare, potrivit datelor Institutului naţional de Statistică (INS). În luna octombrie, inflaţia anualizată a fost de 7,39%.

În aceste condiţii, nivelul inflaţiei anuale din luna noiembrie se aproprie de cel estimat de către Banca Centrală pentru sfârşitul acestui an, de 6,7%. Analiştii consideră că inflaţia a avut o corecţie semnificativă în luna noiembrie, pe baza reducerii preţurilor mărfurilor nealimentare (a petrolului în special), cu 0,05 puncte procentuale comparativ cu luna trecută, a căror scădere s-a transmis mult mai puternic în noiembrie, faţă de octombrie. Un alt aspect cu o contribuţie pozitivă asupra reducerii inflaţiei îl constituie creşterea redusă a preţurilor serviciilor cu 0,38 puncte procentuale faţă de octombrie 2008. "Ne aşteptam ca influenţa deprecierii din luna octombrie să se resimtă şi în inflaţia din această lună dar, după cum observăm, nu a fost aşa", ne-au precizat aceştia. În opinia lor, evoluţia peste aşteptări ar putea însemna o încetinire a consumului, lucru care se observă şi în reducerea imprturilor. Pentru anul 2009 ar trebui să ne înscriem pe ţinţa de inflaţie de 3,5% dacă se va realiza o corecţie a deficitului de cont curent printr-o încetinire a consumului, şi nu printr-o stimulare a acestuia, au mai precizat analiştii. În ciuda elementelor pozitive, există şi presiuni exercitate din partea mărfurilor alimentare, care au crescut destul de mult (0,73 puncte - evoluţie lunară) şi pun în continuare presiune, au mai precizat aceştia.

Părerile sunt însă împărţite în privinţa măsurilor pe care Banca Naţională le va lua în viitoarele şedinţe de politică monetară. Unii analişti estimează că atât timp cât presiunile inflaţioniste rămân ridicate, BNR nu va reduce dobânda de politică monetară în prima şedinţă din 2009 (6 ianuarie). În schimb, apreciază că Banca Naţională ar putea reduce nivelul rezervelor minime obligatorii, atât la pasivele în lei, cât şi la cele în valută.

Alţi analişti se aşteaptă ca BNR să reducă nivelul dobânzii de politică monetară încă din ianuarie, deoarece inflaţia dă semne de reducere şi economia trebuie stimulată.

Eugen Rădulescu, director în cadrul BNR, a declarat că rata inflaţiei pentru luna noiembrie a evoluat confrom aşteptărilor Băncii Naţionale, cu un impact vizibil al ieftinirii petrolului. Domnia sa a ţinut să precizeze că deflaţia este departe de a se instala în ţara noastră, în ciuda suspiciunilor care apar în piaţă.

În luna noiembrie faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,73%, tarifele serviciilor cu 0,38%, în timp ce pe ansamblul mărfurilor nealimentare preţurile s-au menţinut la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă, potrivit datelor INS. Pe grupe de mărfuri şi servicii, rezultatul arată o creştere totală a preţurilor de consum pentru luna noiembrie în medie cu 0,32%. Creşteri semnificative ale preţurilor au fost înregistrate la ouă (13,1%), energie termică (7,52%), fasole boabe şi alte leguminoase (3,46%), lapte de vacă (3,33%) şi cartofi (3,17%). Produsele din carne au înregistrat şi ele, o creştere a preţurilor, în medie, cu 0,68%, iar pâinea şi produsele de panificaţie s-au vândut în noiembrie cu 0,2% mai scump faţă de luna anterioară. De asemenea, ţigările s-au scumpit cu 1,44% faţă de octombrie. O reducere de preţ semnificativă a avut loc la combustibili - 3,3%, la medicamente, care s-au diminuat cu 1%, iar autoturismele şi piesele de schimb s-au ieftinit, în noiembrie, cu 0,12%, potrivit datelor INS. Chiriile au scăzut şi ele, în medie, cu 0,09%. Ieftiniri pe partea de mărfuri alimentare s-au înregistrat la citrice şi alte fructe meridionale, cu 2,62%, şi la ulei, cu 1,73%, potrivit datelor INS. În coşul de consum al românilor, pe baza căruia INS calculează inflaţia, alimentele au o pondere de 37,5%, mărfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile au aproximativ 17,8%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb