• Indicele preţurilor de consum a urcat cu 5% în martie, sub estimări
• Indicii pieţelor de acţiuni din SUA cresc, randamentele titlurilor de stat scad
Inflaţia în Statele Unite a continuat să se tempereze, în martie, pe măsură ce impactul creşterilor de dobândă ale Rezervei Federale se resimte tot mai puternic, conform raportului de astăzi al Departamentului Muncii, scrie CNBC.
Indicele preţurilor de consum, probabil cel mai urmărit indicator al inflaţiei, a crescut în martie în Statele Unite cu doar 0,1% faţă de luna anterioară, sub estimarea Dow Jones de 0,2%, şi cu 5% în dinamică anuală, faţă de estimarea de 5,1%, potrivit sursei menţionate.
Inflaţia de bază, ce exclude alimentele şi energia, a urcat cu 0,4% şi 5,6% în dinamică anuală, conform aşteptărilor.
Deşi inflaţia este încă cu mult peste nivelul la care Rezerva Federală se simte confortabil, sunt semne continue de decelerare. Factorii de politică monetară au drept ţintă o inflaţie în jur de 2% pe termen lung, iar creşterea indicelui de luna trecută a fost cea mai redusă din iunie 2021 încoace, mai scrie CNBC.
Potrivit sursei menţionate, scăderea cu 3,5% a costurilor cu energia şi stabilitatea preţurilor alimentelor au contribuit la menţinerea inflaţiei generale sub control. Costurile din categoria adăpost (shelter, care implică în principal costurile de închiriere) au urcat cu 0,6%, cea mai redusă creştere lunară din noiembrie anul trecut, dar în dinamică anuală avansul a fost de 8,2%. Costurile cu adăpostul reprezintă circa o treime din Indice, fiind urmărite îndeaproape de oficialii Fed.
În aceste condiţii, indicii din Statele Unite aveau creşteri în prima jumătate de oră de la deschiderea sesiunii bursiere. Indicele Dow Jones avea un avans de 0,55%, indicele S&P era în creştere cu 0,37%, în vreme ce pentru Nasdaq Composite, aprecierea se situa la 0,07%. Randamentele titlurilor de stat ale SUA pe zece ani aveau un declin de 0,03%.
Jeffrey Roach, economist şef al LPL Financial, a spus la CNBC: "Pe măsură ce economia încetineşte, preţurile de consum vor decelera şi mai mult, ceea ce ar trebui să aducă inflaţia mai aproape de ţinta pe termen lung a Fed de 2%. Pieţele vor reacţiona favorabil la acest raport, deoarece investitorii devin mai încrezători că,
următoarea întâlnire a Fed poate fi ultima în care se va decide creşterea ratei fondurilor federale".
În ultimul an, banca centrală a Statelor Unite a majorat de nouă ori rata dobânzii de referinţă, în total cu 4,75%, cel mai rapid ritm de înăsprire de la
începutul anilor 1980. Asta, în condiţiile în care, iniţial oficialii Fed au respins inflaţia ca tranzitorie, aşteptându-se să scadă pe măsură ce factorii legaţi de pandemie se disipau, dar creşterea generalizată a preţurilor s-a dovedit mult mai durabilă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2023, 18:36)
O fi întrat banii de la noi ptr. F35
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.04.2023, 08:38)
comentariu tampit
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2023, 19:46)
ati devenit din jurnalisti traducatori, traduceti o manipulare de peste ocean cum vi o servesc stapanii, inflatia core a crescut de de la 5.5 in februarie yoy la 5.6 pe martie yoy, asta fiind inflatia care exclude pretul alimentelor si energiei adica aia de baza, ce balmajiti voi pe aici e aia totala care scazu ca scazut pretul energiei, asta pana luna viitoare cand taie iar OPEC ul productia de petrol ca americanii au impresia ca unii produc si ei printeaza bani sa cumpere ce produc altii