InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip ketchup ce se regăsesc pe piaţa din România , conform unui comunicat remis astăzi redacţiei.
Potrivit sursei citate, din punct de vedere al procentajului de roşii din compoziţia ketchup-lui :
Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Piure de roşii / pastă de tomate într-o proporţie cuprinsă între 12 şi 83% din compoziţie
Concentrat de tomate într-o proporţie cuprinsă între 6 şi 73% din compoziţie
Roşii /100g ketchup într-o proporţie cuprinsă între 126 şi 180% din compoziţie
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiţi în ketchup :
- 64.06% din produse au în compoziţie E-uri ( aditivi alimentari ) ;
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 - 6 :
- 3.13% din produse au în compoziţie 6 E-uri ;
- 12.5% din produse au în compoziţie 4 E-uri ;
- 29.7% din produse au în compoziţie 3 E-uri ;
- 12.5% din produse au în compoziţie 2 E-uri ;
- 6.25% din produse au în compoziţie 1 aditiv ;
- 35.94% din produse nu au în compoziţie E-uri ;
Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiţi frecvent în ketchup situaţia se prezintă astfel :
- 85.37% dintre produsele studiate au avut în componenţă sorbat de potasiu ( E202 );
- 80.49% dintre produsele studiate au avut în componenţă benzoat de sodiu ( E211 );
- 46.34% dintre produsele studiate au avut în componenţă acid citric ( E330 );
Toate produsele studiate au avut pe etichetă informaţiile nutriţionale .
Valoarea energetică este cuprinsa între 31 kcal şi 117 kcal .
Cantitatea de grăsimi variază între 0g şi 0.07g .
Cantitatea acizilor graşi saturaţi este cuprinsă între 0g şi < 0.5g .
Se poate observa că produsele cele mai bogate în glucide sunt şi cele mai sărace în fibre . De asemenea, unele produse prezintă cantităţi de zaharuri de până la 24.8g . Cantitatea de glucide se situează între 1.26g şi 24.8g , subliniază sursa citată.
70.31% din produsele analizate nu conţin fibre .
100% din produse au mai puţin de 5 grame de proteine /100g . Cantitatea de proteină se situează între 0g şi 2.3g pentru produsele studiate .
96.88% din produse au avut mai puţin de 3g de sare în compoziţie . Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 1.4g şi 3.1g .
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2022, 18:34)
APRECIEZ articolul!
Cu cat mai multi romani ar citi si INTELEGE etichetele, cu atat mai repede ar disparea pridusele de proasta calitate!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2022, 19:26)
Ce apreciezi? Fara informatii exacte, cu nume si produse, totul este o nebuloasa. De exemplu "Piure de roşii / pastă de tomate într-o proporţie cuprinsă între 12 şi 83% din compoziţie". Care piure are 12% si care 85% rosii? Sa spui ca piureurile au intre 12 si 85% rosii chiar nu ajuta cu nimic. Probabil ca asociatia asta toaca niste bani, altfel aburelile astea nu au niciun sens. Daca ar numi branduri si produse, atunci ar fi util. Ai sti care are rosii, cat la suta si care este chimic.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Mihai în data de 21.12.2022, 23:02)
Foarte corect. Dacă nu dai date exacte degeaba dai cifre. Dați nume de firme, marci, produse...atunci suntem eficienți. Niște articole cu cifre seci nu spun nimic!