Infrastructura mare dă bătăi de cap autorităţilor

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 8 august 2023

Infrastructura mare dă bătăi de cap autorităţilor

191 de proiecte finanţate pe POIM 2014-2020 (+3) vor fi fazate pentru perioada de finanţare 2021-2027 Alocarea europeană pentru perioadaetapizării se ridică la 7,17 miliarde euro Vor fi etapizate şi proiectele demarate pe POR şi POC, dar care nu vor fi implementate în totalitate la finalul anului 2023

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene se pregăteşte să etapizeze 191 de proiecte finanţate din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 (+3), deoarece nu vor fi finalizate până la sfârşitul anului curent, se arată într-un document al instituţiei publice, citat de DC News.

"În ceea ce priveşte Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, din totalul de 1.987 de proiecte finanţate, cu o valoare totală de 20,62 miliarde euro, se estimează că vor fi etapizate 191 de proiecte, reprezentând aproximativ 7,17 miliarde euro", precizează sursa citată.

Etapizarea proiectelor înseamnă că finalizarea executării acestora va fi finanţată din fondurile europene alocate cadrul financiar european multianual 2021-2027.

La nivel de sector şi axe prioritare de finanţare POIM, ce sunt estimate a fi etapizate, situaţia este următoarea:

- sectorul de transport: Axa 1 -"Îmbunătăţirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T şi a metroului" şi Axa 2 - "Dezvoltarea unui sistem de transport multinodal, de calitate, durabil şi eficient". Din totalul de 268 de proiecte contractate, cu o alocare europeană de aproape 9,43 miliarde euro, funcţionarii MIPE estimează că vor fi etapizate 28 proiecte, cu o valoare a contribuţiei UE aferentă etapizării de aproximativ 2,15 miliarde euro.

- sectorul de mediu: Axa 3 - "Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor", Axa 4 - "Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric" şi Axa 5 -"Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră". Din cele 327 de proiecte contractate, cu o alocare de 8,76 miliarde euro vor fi etapizate 107 proiecte, cu o valoare a contribuţiei UE de 4,66 miliarde euro.

- sectorul de energie: Axa 6 - "Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon", Axa 7 - "Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate", Axa 8 - "Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale" şi Axa 10 - "Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie". Din totalul de 149 de proiecte contractate, cu o alocare de 1,06 miliarde euro se estimează că vor fi etapizate 29 proiecte, cu o valoare a contribuţiei UE de 311,3 milioane euro.

- sectorul de sănătate: Axa 10 - "Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie".

Funcţionarii MIPE estimează că vor fi etapizate 27 de proiecte cu o contribuţie europeană de 45,21 milioane euro aferente etapizării, din cele 995 de proiecte contractate, cu o alocare europeană de 880,44 milioane euro.

MIPE precizează că în, afara proiectelor ce vor fi etapizate pe POIM, funcţionarii ministerului întocmesc în aceste zile listele proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Competitivitate ce vor fi etapizate.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb