Ministrul delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat ieri că speră ca anul 2006 să fie "un an al infrastructurii", cu toate că şi în 2005 s-au alocat 45 milioa-ne de euro pentru acest domeniu. Laszlo Borbely a subliniat că o componentă importantă a infrastructurii este cea rurală şi a apreciat că fondurile alocate infrastructurii trebuie să ajungă în folosul cetăţenilor. De altfel, UDMR intenţionează să solicite Guvernului ca, în cadrul Fondului Naţional pentru Dezvoltare Naţională, să se precizeze foarte clar modul de accesare şi cheltuire a sumelor alocate infrastructurii de către autorităţile locale, a spus Borbely. El şi-a exprimat satisfacţia pentru finalizarea primei etape a contractului cu compania americană Bechtel privind autostrada Transilvania. În perioada următoare, ministrul lucrărilor publice va avea o serie de consultări cu factorii implicaţi în programele de infrastructură şi cu autorităţile locale pentru utilizarea eficientă şi transparentă a fondurilor destinate acestui sector. Continuarea reformei bugetare este principala preocupare pentru ministrul delegat pentru comerţ, Iuliu Winkler. El a arătat că a avut loc, anul trecut, o majorare importantă a bugetelor locale cu 18,3%, respectiv 6,7% din PIB.
Condiţiile de ieşire din ţară pentru cetăţenii români ar putea fi schimbate pînă în aprilie
Condiţiile de ieşire din ţară în spaţiul Schengen pentru cetăţenii români ar putea fi schimbate înainte de prezentarea raportului de monitorizare de către Comisia Europeană, în luna aprilie a aces-tui an, a anunţat, ieri ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga. În cadrul evaluării activităţii Poliţiei de Frontieră pe anul 2005, ministrul Blaga a explicat că decizia de modificare a condiţiilor de ieşire din ţară va depinde de statele din spaţiul Schengen, de cerinţele la care vor renunţa acestea. "E posibil să se renunţe la invitaţie", a adăugat şeful Poliţiei de Frontieră, chestor Nelu Pop. Ministrul Vasile Blaga a precizat că aceste măsuri vor fi luate ca urmare a rezultatelor bune realizate de poliţiştii de frontieră în combaterea migraţiei ilegale în anul 2005.
38 de spitale cumulează 80% din datoriile unităţilor sanitare
255 de spitale, din cele 531 de unităţi care sînt în relaţii contractuale cu CNAS, care au acumulat datorii, nu vor plăti integral arieratele. Un număr de 38 de unităţi sanitare cumulează 80% din totalul datoriilor.Valoarea totală a datoriilor acumulate este de 780 miliarde lei vechi. Potrivit purtătorului de cuvînt al CNAS, Augustus Costache, vor fi plătite toate datoriile unităţilor sanitare care şi-au îndeplinit indicatorii, parţial pentru cele care nu şi-au îndeplinit în totalitate indicatorii, iar pentru 93 de spitale care nu şi-au realizat indicatorii datoriile nu vor fi onorate.
CNAS va finaliza zilele acestea listele cu spitalele care au acumulat cele mai mari datorii.
UDMR va relua discuţiile la proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale
Divergenţele existente în cadrul coaliţiei de guvernămînt pe marginea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale vor fi discutate de Uniunea Democrată Maghiară din România cu partenerii din coaliţie în prima parte a lunii ianuarie, a declarat ieri preşedintele UDMR, Marko Bela. El a spus că, dacă va exista un blocaj în această privinţă, şi acesta va fi discutat. Marko Bela a precizat că proiectul, care nu este o problemă internă a UDMR, nu impune convocarea unei sesiuni extraordinare a camerei inferioare a Parlamentului.
Marko Bela a menţionat că punctul de vedere al UDMR pe marginea proiectului rămîne neschimbat în cadrul coaliţiei de guvernămînt, iar cei care trebuie să-şi schimbe părerea în această privinţă sînt unii dintre partenerii din coaliţie.
Proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale, aflat în prezent la Camera Deputaţilor, constituie pentru UDMR una dintre priorităţile anului 2006, la care se adaugă dezvoltarea infrastructurii şi descentralizarea, cu aplicarea pachetului legislativ privind descentralizarea finanţelor.