• ING Bank România a lansat ieri un nou card de credit
ING Bank România, sucursala bancară românească a grupului financiar olandez ING, şi-a dublat anul trecut numărul de clienţi şi a ajuns la active de circa 3 miliarde euro, a spus ieri directorul general al băncii, Mişu Negriţoiu, citat de NewsIn. La finalul anului 2006, banca avea active de 2,14 miliarde euro, potrivit datelor băncii centrale.
În prezent, structura portofoliului de credite al băncii este formată în proporţie de 45% de împrumuturi în euro şi dolari (cu o pondere foarte mică), 55% reprezentând creditele acordate în lei. De asemenea, o treime din credite sunt de retail, restul de corporate, a menţionat Negriţoiu, fără să dea alte detalii.
Banca este axată, de altfel, pe segmentul de companii, de unde a obţinut 86% din venituri în 2006, însă şi-a propus să ajungă în câţiva ani la o echilibrare a portofoliului între segmentul de retail şi cel corporate. "Pe termen lung, ţinta noastră este să ajungem la aproximativ jumătate din veniturile totale aduse de retail", declarase la începutul anului trecut şeful diviziei de retail banking a instituţiei, Albert Roggemans.
Rezultatele grupului ING vor fi publicate astăzi. În 2006, ING Bank România a obţinut un profit brut de 35 milioane lei (10,3 milioane euro), în scădere cu 48,5% faţă de anul precedent.
Ieri, ING Bank România a lansat un nou card de credit, prin intermediul căruia vrea să atragă încă 500.000 de clienţi până în 2009. Banca are, în prezent, circa 500.000 de clienţi pe segmentul de carduri de debit.
Directorul general al băncii a spus că grupul ING nu are în vedere vreo achiziţie pe piaţa românească în acest an şi că, de altfel, nici nu este un moment propice pentru aşa ceva. "Nu este o piaţă de achiziţii în 2008, iar în întreg anul va fi resimţit un recul al pieţei financiare", a spus Mişu Negriţoiu.
Dobânzile la creditele acordate de bancă sunt afectate semnificativ de nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii impus de banca centrală, de 40% din pasivele în valută şi de 20% din cele în lei ale băncilor comerciale, a menţionat Negriţoiu, care a estimat aceste costuri pentru ING la 1,75-1,76%.
Normele Băncii Naţionale a României sunt aplicabile ING Bank România - care are statut de sucursală a unei instituţii financiare dintr-o altă ţară din UE - doar într-o măsură limitată şi se rezumă la rezervele minime obligatorii, în timp ce normele privind riscul sau colateralele nu sunt aplicabile băncii. Începând cu 1 ianuarie 2007, ING Bank România a intrat sub supravegherea băncii centrale din Olanda.