INML a efectuat necropsiile primelor cinci victime de la Matei Balş

A.P.
Miscellanea / 31 ianuarie 2021

INML a efectuat necropsiile primelor cinci victime de la Matei Balş

Procurorii precizează că sâmbătă au reluat cercetările la faţa locului în cazul incendiului de la Institutul "Matei Balş", împreună cu poliţişti, lucrători ISU, specialişti INSEMEX şi tehnicieni criminalişti. Cercetarea nu a fost finalizată, iar duminică vor reveni la spital pentru continuarea anchetei, potrivit g4media.

Au fost efectuate, de către Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", necropsiile celor cinci pacienţi decedaţi în cursul zilei de ieri, fiind în curs procedura de stabilire a identităţii acestora, inclusiv prin compararea probelor ADN.

Totodată, având în vedere că în cursul zilei de astăzi a decedat un alt pacient care fusese transferat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, s-a dispus efectuarea autopsiei medico - legale.

La sediul Poliţiei Capitalei au fost audiate şase persoane, respectiv cadre medicale, personal administrativ, precum şi rude ale victimelor.

De asemenea, se desfăşoară verificări cu privire la activitatea privind serviciile de apărare contra incendiilor, de mentenanţă a instalaţiei electrice şi serviciile de pază ale spitalului.

Ştirea iniţială: Autorităţile continuă ancheta în cazul incendiului de la Institutul "Matei Baleş", care a cutremurat o ţară întreagă, fiind deschis un dosar pentru ucidere din culpă.

O echipă mixtă formată din procurori, poliţişti criminalişti şi specialişti de la INSEMEX Petroşani au reluat sâmbătă cercetările la faţa locului. De asemenea, Poliţia Capitalei audiază mai multe cadre medicale ale spitalului, printre care şi medicul care a fost de gardă în noaptea producerii incendiului.

Tot sâmbătă, vor fi efectuate la INML necropsiile cadavrelor, conform procurorului care se ocupă de acest caz, Alexandru Anghel.

"Am efectuat cercetarea la faţa locului, au fost ridicate cadavrele şi trimise la INML. În cursul zilei de mâine, vor avea loc necropsiile. În cadrul cercetării la faţa locului au fost cooptaţi şi specialiştii de la INSEMEX Petroşani, pentru a ne lămuri în legătură cu împrejurările producerii incendiului. Cercetarea la faţa locului trebuie să fie una foarte minuţioasă, nu se poate termina astăzi. Azi, am ridicat cadavrele şi am făcut o primă evaluare. Mâine, reluăm tot cu specialiştii de la INSEMEX. (...) Au fost ridicate documente, urmează să fie analizate. Este un volum destul de mare de documente ridicate, nu putem trage încă o concluzie. (...) Există camere de supraveghere şi au fost ridicate imagini şi urmează să fie analizate. În saloane nu există supraveghere video. Nici pe holurile spitalului", declara vineri seara procurorul Anghel.

Reamintim că au fost rude ale pacienţilor care au declarat că au primit permisiunea de la conducerea Spitalului să introducă aeroterme în saloanele bolnavilor, deşi acest lucru era interzis.

"Comisar şef Marian Mihoci, şef Serviciul Omoruri: Sunt mai multe ipoteze, dar la acest moment nu se pot dezvălui.

Reporter: Vorbim despre o chestiune de ordin tehnic sau una ce ţine, poate, de neglijenţă?

Marian Mihoci: Ar însemna să vă dezvălui deja cauzele anchetei. Repet, la acest moment nu putem să ne pronunţam cu acest aspect".

Autorităţile insistă să susţină că spitalul nu avea probleme cu căldura.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei: "Am discutat atât cu Termoenergetica, cât şi cu call centerul care primeşte telefoane aici, în primărie, pe ceea ce înseamnă situaţia căldurii în Bucureşti. În ultima săptămână, deci inclusiv în noaptea asta, nu au existat probleme de căldură la Spitalul Matei Balş şi nici la blocurile din jur".

Pompierii au realtat că în salonul în care a izbucnit incendiul a explodat, la scurt timp, şi o butelie de oxigen, mai relatează ProTV. Focul ar fi pornit într-un salon prin care abia trecuse o asistentă. La un moment dat, unul dintre pacienţi a început să strige, după ce i s-ar fi aprins pijamaua.

Complexul Matei Balş este cel mai vechi spital de boli infecţioase din ţară. Incendiul s-a produs în Pavilionul 5, aflat într-o clădire construită din 1953. Mai precis, focul a izbucnit la parterul pavilionului: un hol lung cu câte 5 saloane de-o parte şi de alta. În fiecare dintre aceste saloane se aflau 3 bolnavi.

Focul s-a propagat cu repeziciune şi la salonul alăturat, dar, potrivit pompierilor, s-ar fi extins şi dincolo de culoar la alte două saloane. Patru pacienţi carbonizaţi au fost găsiţi chiar în salonul unde a izbcnit incendiul, iar al cincilea a a fost descoperit mai târziu în baia salonului alăturat.

Pompierii au adunat probe şi pentru ancheta declanşată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Concluziile lor vor fi transmise procurorilor care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Echipele de experţi ale ISU trebuie de acum să stabilească, pe de o parte, dinamica producerii incendiului, dar mai ales cauzele. Aşa încât vor fi evaluate atât aparatura medicală, cât şi instalaţia electrică.

Rudele pacienţilor spun că nu era căldură în saloane, în timp ce autorităţile prezintă altă variantă.

Mihaela Tanase, fiica unei paciente internate la Institutul Matei Balş chiar în clădirea care a ars în incendiul din această dimineaţă, a declarat pentru G4Media.ro că în urmă cu o săptămână a adus în salonul acesteia o aerotermă, cu acceptul reprezentanţilor spitalului.

"Săptămâna trecută, marţi, mama mi-a spus că îi este foarte frig. Am cerut acceptul reprezentnaţilor spitalului să duc o aerotermă, am primit acceptul şi am dus-o", ne-a spus Mihaela Tănase. Întrebată de reporterul G4Media.ro cine anume i-a dat acceptul, ea spus că nu mai ştie ce reprezentant al spitalului.

"Aeroterma a fost folosită, mi-a spus mama mea după ce am dus-o", a mai spus femeia.

Pacienta a fost internată la etajul 3 al clădirii care a ars după un incendiu de la primul nivel. După incendiu, ea a fost mutată mai întâi la Spitalul Witting şi apoi la Spitalul Militar.

Dacă se confirma prezenţa unei aeroterme într-un salon în care concentraţia de oxigen era crescută, administraţia spitalului va trebui să explice cine şi de ce a permis o asemenea sursă de încălzire şi cine şi-a asumat din punct de vedere tehnic utilizarea unor astfel de dispozitive.

Fostul manager, profesorul Adrian Streinu Cercel, a declarat că Pavilionul 5 era în stare foarte bună şi avea toate instalaţiile verificate.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, fost manager Institutul "Matei Balş": "A fost refăcută din toate punctele de vedere. Inclusiv din punct de vedere al furnizării cu oxigen".

La scurt timp după declanşarea anchetei judiciare, patru dintre asistentele aflate de gardă în momentul izbucnirii incendiului în Pavilionul 5 au fost aduse la Poliţia Capitalei, Serviciul Omoruri, pentru a fi audiate în calitate de martore. La fel şi instalatorul Institutului Matei Balş.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb