Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut în primul semestru al acestui an atât ca serie brută cu 6,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,6%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică.
În sectorul hotelurilor şi restaurantelor, cifra de afaceri a consemnat o majorare de 6,4%, serie brută, şi de 5,2%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
În prima jumătate a acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de semestrul I 2010, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,5%, res-pectiv cu 2,8%.
Evoluţia cifrei de afaceri a fost generată, în principal, de comerţul cu autovehicule, care a consemnat o creştere de 2,3%, serie brută, şi de 4,6% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.
În luna iunie a acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a cres-cut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,4% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,0%. Evoluţia este datorată comerţului cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+8,1%), activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+3,5%) şi comerţului cu autovehicule (+2,4%). Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule a scăzut cu 4,4%.
Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 3,6% iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 2,3%. Creşterea este generată de activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+10,4%), de serviciile provenite din alte activităţi (+4,7%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+3,1%) şi activităţi ale agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+2,6%). Scăderi s-au înregistrat la activităţile de jocuri de noroc (-7,5%) şi la activităţi de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (-4,1%).
Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut atât ca serie brută cu 10,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,7%. Evoluţia negativă a fost cauzată de scăderile înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-51,9%), la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-12,9%), la comerţul cu autovehicule (-12,3%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-6,8%)
Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,6%, res-pectiv cu 7,5%.
INS precizează că sursa datelor o constituie capitolul CA (Cifra de afaceri) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în servicii (SERV TS), în conformitate cu Regulamentul Consiliului European nr. 1165/1998, Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European nr. 1158/2005 şi Regulamentul Comisiei Europene nr. 1503/2006 cu privire la statisticile pe termen scurt.