Pâinea şi produsele de franzelărie au reprezentat unele dintre alimentele de bază în 2021, consumul mediu lunar pe ansamblul gospodăriilor fiind de 7,38 kg/persoană, faţă de 7,60 kg/persoană în anul anterior, însemnând anual 88,57 kg/persoană (91,19 kg/persoană în 2020), conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, informează Agerpres.
Consumul de carne şi preparate din carne a fost, potrivit INS, la un nivel relativ scăzut comparativ cu standardele din ţările dezvoltate. Consumul mediu lunar de carne proaspătă pe o persoană a fost, în 2021, de 3,88 kg/persoană, în creştere faţă de 2020. Împreună cu preparatele din carne, acesta se ridică la 5,37 kg/persoană lunar, în creştere faţă de anul anterior cu 0,31 kg/persoană lunar, ceea ce înseamnă un consum mediu anual de 64,38 kg/persoană.
"Diferenţe semnificative se constată între gospodăriile care au în componenţă un număr diferit de persoane. Gospodăriile formate dintr-o singură persoană au cel mai bogat consum de carne (5,57 kg/persoană lunar carne proaspătă şi respectiv 7,69 kg/persoană lunar carne proaspătă şi preparate din carne)", subliniază INS.
Consumul de lapte a fost, în anul 2021, în medie, lunar, de 5,45 litri/persoană (5,33 litri/persoană în 2020). Nivelul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile de pensionari (5,81 litri/persoană în 2020 şi 5,95 litri/persoană în 2021), iar cel mai scăzut în cele de şomeri (4,58 litri/persoană în 2020 şi 4,03 litri/persoană în 2021).
Între gospodăriile din mediul rural (5,445 litri/persoană) şi cele din mediul urban (5,448 litri/persoană) s-a înregistrat un decalaj lunar foarte mic de 0,003 litri/persoană. Cel mai mare consum de lapte s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (7,50 litri/persoană lunar). Aceasta se explică şi prin faptul că în cele mai multe cazuri în gospodăriile formate dintr-o singură persoană predomină persoanele vârstnice, menţionează INS.
Consumul de brânzeturi şi smântână a fost mai ridicat la gospodăriile de pensionari (1,77 kg/persoană) şi mai scăzut la cele de şomeri (1,25 kg/persoană). Nivelul consumului de brânzeturi şi smântână este diferenţiat mai mult în funcţie de numărul persoanelor din gospodărie, cel mai înalt înregistrându-se la gospodăriile formate dintr-o singură persoană (2,40 kg/persoană).
Cartoful a fost un aliment consumat în cantităţi relativ apropiate în toate categoriile de gospodării. Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2021, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,02 kg. Pensionarii a depăşit acest nivel cu un consum de 3,26 kg, consumul cel mai scăzut înregistrându-se în gospodăriile de salariaţi.
Consumul de legume şi conserve din legume a fost, anul trecut, de 8,46 kg, în medie lunar pe o persoană, în creştere faţă de anul anterior cu 0,46 kg/persoană. Consumul cel mai mare s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană (12,89 kg/persoană) şi în gospodăriile fără copii (9,97 kg/persoană), iar cel mai mic în gospodăriile cu 4 şi mai mulţi copii (5,66 kg/persoană) şi, respectiv, în cele compuse din 6 şi mai multe persoane (6,27 kg/persoană).
În ceea ce priveşte consumul de fructe, acesta a fost la un nivel relativ scăzut pe ansamblul gospodăriilor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 4,29 kg în anul 2021 şi 4,06 kg în 2020. Diferenţieri semnificative s-au constatat între gospodăriile grupate după mărimea acestora, în gospodăriile formate dintr-o singură persoană consumându-se 6,40 kg/persoană (6,08 kg/persoană în 2020) fructe lunar, mai mult decât dublu faţă de consumul mediu al gospodăriilor de 6 şi mai multe persoane 2,84 kg/persoană în 2021 şi 2,64 kg/persoană în 2020, conform datelor INS.