Locurile de muncă vacante în trimestrul al treilea al acestui an a fost de 2,06%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, şi în scădere cu 0,11 puncte procentuale faţă de acelaşi trimestru al anului 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
În domeniul administraţiei publice, al sănătăţii şi al asistenţei sociale s-a înregistrat cea mai mare cerere de forţă de muncă, informează INS.
Cererea de forţă de muncă din administraţie a crescut cu 6,09% în trimestrul al treilea, comparativ cu anul trecut, iar sănătatea şi asistenţa au avut o rată de 5,84% în aceeaşi perioadă.
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante, s-au regăsit activităţile de energie electrică, termică, gaze şi apă (0,52%) şi din industria extractivă (0,30%), potrivit INS.
La nivelul ţării, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Bucureşti-Ilfov - 2,53%, urmată de regiunea Nord-Est - 2,34%. Valorile cele mai scăzute ale acestui indicator s-au înregistrat în regiunea Nord-Vest - 1,59%, respectiv Sud-Est - 1,67%, mai indică datele INS.
Cele mai căutate ocupaţii de către angajatori au fost cele de specialişti, cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice, cele de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi, dar şi muncitori necalificaţi.
La polul opus, cu o rată redusă de posturi vacante, de 1,13%, se află ocupaţiile de legislatori, înalţi funcţionari şi conducători.
Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă disponibile şi numărul total de locuri de muncă (ocupate şi vacante), exprimat procentual.