Producţia agricolă a scăzut, anul trecut, cu 21,9% faţă de 2011, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Diminuarea producţiei agricole s-a produs, în principal, de segmentul de culturi vegetale, care a cunoscut o scădere de 30,6% anul trecut. Declinul s-a manifestat şi pe segmentele de producţie animală (- 0,6%) şi servicii agricole ( - 4,8%).
Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli (LAPAR), pune aceaste cifre pe seama secetei de anul trecut, care a afectat toate ramurile agricole. Domnia sa ne-a spus: " Aceste rezultate pe 2012 erau aşteptate. Deşi preţurile au fost foarte ridicate, valoarea totală încasată pe producţia din 2012 a fost mai mică decât în 2011".
Anul trecut, producţia agricolă a avut o valoare totală de 64.259.474 mii lei pe când în 2011 aceasta a fost de 76.508.656 mii lei. Preşedintele LAPAR susţine că, în 2013, nivelul producţiei agricole va fi între cel din 2012 şi cel din 2011, şi că preţurile vor fi mai mici ca în 2011.
Potrivit INS, în structura producţiei s-au produs modificări în sensul scăderii ponderii producţiei vegetale (62,5%), creşterii ponderii producţiei animale (36,7%). Ponderea producţiei de servicii agricole (0,8%) nu prezintă modificări semnificative faţă de 2011.
Diferenţe semnificative s-au înregistrat între structura valorică a diferitelor culturi vegetale în cei doi ani. Astfel, în 2012 comparativ cu 2011, ponderea culturilor de legume şi pepeni a crescut cu 5,2% în timp ce ponderea culturilor de cereale şi cartofi a scăzut cu 5,2%, respectiv cu 4,7%.
Structura valorică a producţiei animale pe principalele grupe de produse nu a prezentat diferenţe foarte mari între 2011 şi 2012. La pasări şi porcine această pondere a crescut cu 2,1%, respectiv 0,2%. Valoarea producţiei de ovine şi caprine a scăzut cu 1,7 puncte procentuale, respectiv 0,5 puncte procentuale.
Reprezentanţii Federaţiei Oierilor de Munte din România ne-au precizat că, anul trecut, a fost unul dificil pentru agricultură, inclusiv pentru oierit. Aceştia nu au aşteptări mai mari cu privire la acest an şi au adăugat că nivelul producţiei nu se reflectă şi în performanţa economică.
Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), ne-a declarat, comentând datele INS pentru 2012: "În periodă de secetă este dificil să creezi plus valoare pe segmentul de producţie animală şi este mai rentabil să vinzi proteină vegetală decât animală". Acest lucru înseamnă că, într-un an secetos, producătorii vor vinde cereale la preţuri mai mari şi crescătorii de animale vor prefera să îşi reducă vânzarile.
Domnia sa şi-a arătat scepticismul privind cifrele INS pe produsele obţinute din prelucrarea laptelui în ferme zootehnice. Potrivit INS, aceste produse au o pondere de 24,4% în producţia animală. În acest sens, preşedintele APRIL a precizat că ţara noastră produce aproximativ 4,5 milioane tone de lapte pe an din care o parte este procesat şi prelucrat, o altă parte este vândută direct şi o a treia parte este folosită pentru autoconsum. Având în vedere că laptele este transformat în derivate (de exemplu brânzeturi) şi că ponderea trebuie calculată prin raportarea la preţul laptelui, domnul Cojocaru consideră că obţinerea unor statistici exacte pentru acest segment prezintă dificultăţi.