INS: Spor natural negativ al populaţiei României, înregistrat în septembrie

S.B.
Miscellanea / 10 noiembrie 2021

Spor natural negativ al populaţiei României, înregistrat în septembrie

Sporul natural înregistrat în România a fost negativ în septembrie 2021 (minus 6.988 persoane), la fel ca şi în septembrie 2020 (minus 5.596 persoane), arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică, informează Agerpres.

Numărul născuţilor-vii a fost mai mare cu 1.611, comparativ cu aceeaşi lună din 2020, în timp ce numărul persoanelor care au decedat a fost cu 3.003 mai mare.

În funcţie de primele trei cauze principale de deces, în luna septembrie 2021 faţă de luna septembrie 2020, s-au înregistrat cu 1.125 decese mai multe din cauza bolilor aparatului circulator, cu 1.627 mai multe decese din cauza bolilor aparatului respirator, însă cu 33 mai puţine decese având cauză principală tumorile.

De asemenea, numărul copiilor cu vârsta sub un an care au decedat a fost cu trei mai mare în luna septembrie 2021, decât cel înregistrat în luna septembrie 2020. În mediul urban s-a înregistrat decesul a 12.424 persoane (6.496 bărbaţi şi 5.928 femei), iar în mediul rural decesul a 12.313 persoane (6.425 bărbaţi şi 5.888 femei). Faţă de aceeaşi lună din anul 2020, numărul persoanelor care au decedat a crescut cu 1.503 persoane (635 bărbaţi şi 868 femei) în mediul urban şi cu 1.500 de persoane (578 bărbaţi şi 922 femei) în mediul rural.

La capitolul căsătoriilor, datele INS relevă faptul că, în septembrie anul curent, acestea au crescut cu 3.508 faţă de cele înregistrate în aceeaşi lună din 2020.

Pe de altă parte, prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 în luna septembrie 2021 s-au pronunţat cu 51 divorţuri mai puţine decât în luna septembrie 2020.

Potrivit sursei citate, în septembrie 2021 versus august 2021, s-au născut cu 583 de copii mai puţini, până la un număr de 17.749.

În schimb, numărul deceselor înregistrate în acest an, de la lună la lună, a fost de 24.737, dintre are 12.921 bărbaţi şi 11.816 femei - cu 3.949 decese (2.015 bărbaţi şi 1.934 femei) mai multe. Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub un an, înregistrate în luna septembrie 2021, a fost de 92, în creştere cu cinci faţă de august 2021.

"Comparaţia cu luna precedentă este afectată de faptul că înregistrările statistice ale fenomenelor demografice înregistrează un decalaj de la o lună la alta, din cauza faptului că există fenomene demografice produse în ultimele 4-5 zile ale lunii curente, care se înregistrează preponderent în luna următoare. De asemenea, fenomenul de mortalitate înregistrează o evoluţie sezonieră, fiind mai accentuat în lunile de iarnă şi înregistrând cele mai mici valori în lunile iulie, august, septembrie (...) în anul 2020 numărul deceselor a crescut semnificativ în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie faţă de aceleaşi luni din anul 2019, iar în lunile ianuarie-februarie 2021 se observă un trend descrescător al numărului de decese faţă de ultimele luni ale anului 2020, numărul acestora rămânând în continuare mai ridicat decât cel înregistrat în aceleaşi luni ale anului precedent. În contextul pandemiei COVID19, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creştere a numărului de decese, după creşterile din lunile noiembrie şi decembrie din anul 2020, iar din luna aprilie 2021 se înregistrează un trend descrescător de la o lună la alta, care a continuat până în luna august 2021, urmat de o creştere semnificativă în luna septembrie 2021", menţionează INS.

În luna septembrie 2021, două treimi din totalul numărului de decese s-a înregistrat la persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (10.187 decese, reprezentând 41,2% din total, s-au înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste, iar 6.214 decese, reprezentând 25,1% din total, la persoanele de 70 - 79 ani şi 4.631 decese (18,7%) la persoanele în vârstă de 60 - 69 ani. La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5 - 19 ani (72 decese), 0 - 4 ani (110 decese) şi 20 - 29 ani (120 decese).

După cauza principală de deces, cele mai multe persoane au decedat în luna septembrie 2021 din cauza bolilor aparatului circulator (12.699 persoane, 51,3% din decesele înregistrate în septembrie 2021), bolilor aparatului respirator (4.183 persoane, reprezentând 16,9% din total) şi tumorilor (3.929 persoane, 15,9% din total).

"După 4 luni în care bolile aparatului respirator au reprezentat a treia cauză de deces, în luna septembrie 2021 acestea reprezintă, din nou, a doua cauză principală de deces, situaţie înregistrată şi în perioada octombrie 2020 - aprilie 2021", notează sursa citată.

La nivel general, sporul natural s-a menţinut negativ (-6.988) în luna septembrie 2021, numărul persoanelor decedate fiind de 1,4 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii.

În prima lună de toamnă din acest an, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 15.913 de căsătorii, cu 4.343 mai puţine decât în luna august 2021, iar numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr.202/2010 a fost de 2.158, în creştere cu 99, raportat la perioada de referinţă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Va fi mai putin tineret pt strainataturi, adica? Ca aici nu au ce face pt tara lor, chiar daca vor?

    Atat timp cat statele vor continua sa discrimineze negativ familiile cu copii sau care ar dori sa faca copii, sporul demografic va continua sa fie negativ. Am impresia ca asta se si doreste. Totusi am o nedumerire: cine o sa spele la cur Europa? Vor aduce personal calificat din Africa?

    1. Unde,in care tara sunt discriminate familiile cu copii multi? Problema in Romania nu este discriminarea fata de familiile cu copii multi,ci lipsa locurilor de munca bine platite! Daca tineretul ar avea locuri de munca si pe salarii decente,atunci cu siguranta nu ar mai emigra si ar putea sta in tara sa-si intemeiasca o familie! Cat despre nedumerirea ta,pot sa-ti spun ca sunt miliarde de oameni pe planeta asta care traiesc mult mai rau decat se traieste in Europa! Batranetul Europei,dar si al Romaniei,este ingrijit de imigranti din Asia si America Latina! Acolo familiile fac multi copii,dar pentru ca nu pot sa le ofere un viitor decent,acesti iau drumul strainatatii,la fel ca si noi romanii! Politicienii Romaniei trebuie sa ridice nivelul de trai al cetatenilor cel putin la media UE! Atunci,milioane de romani tineri se vor intoarce acasa!!

      Cel mai simplu si la indemana exemplu este atunci cand o familie cu copii vrea sa ia credit la banca sa isi cumpere o amarata de casa in care sa poata trai cu familia aia ''ajutata'' stat. Deci daca ai copii o sa fii penalizat pentru ca ai persoane in intretinere si o sa te incradrezi la o suma mai mica decat o familie fara copii. Daca ai familie mare iti trebuie si o masina mai mare care costa mai mult. Vacantele toate costa mai mult pentru ca trebuie sa inchiriezi camere sau cel putin apartament.

      Familiile cu copii se descurca greu si de aia nu mai face nimeni copii pentru ca nu numai ca statul nu te ajuta dar te mai si incurca. Nu mai vorbim de probleme de finete: gradinite, scoli, sistem de educatie etc.

      Deci familiile cu copii sunt discriminate negativ si impiedicate sa faca copii. Cand ''sanchi'' o sa le vina mintea la cap politicienilor si se vor apuca ei sa ''stimuleze'' nu or sa mai aiba pe cine stimula, ca nu o sa mai fie cine sa mai faca copii. De aia o sa se si apuce de ''stimulat''. 

      Te inteleg! Dar,din pacate,daca nu muncesti nu mananci! Asa este regula peste tot in lumea asta! Nu se poate sa ne dea statul, mereu si pe saturate, la toata lumea iar noi sa stam doar de facut copii! Trebuie sa fim si un pic responsabili! Inainte sa facem copii trebuie sa ne gandim daca noi, ca parinti,putem sa le oferim o viata decenta!

      Din pacate nu intelegi. Nici statul nu intelege sai mai degraba nu vrea sa inteleaga. Nu am zis sa ne dea statul. Am zis sa nu ne incurce. E altceva. Nu inteleg de ce statul trebuie sa subventioneze pe cei care nu fac copii si sa ii penalizeze pe cei care fac copii. In cazul creditelor bancare asa este. Ai copii - teapa, nu ai - premiu.

      Ma rog, daca se decide la nivel politic prin consens national ca statul roman nu vrea copii atunci mai inteleg. 

      Banuiesc ca trebuie schimbat si sistemul de pensii atunci, sa nu mai fie bazat pe solidaritate, respectiv fiecare cu treaba lui (asta sperand ca nu le pleaca fondurile de pensii cu bani - ca in patria democratiei). 

      Si pensiile speciale cine le mai plateste daca nu se mai nasc sclavi? Nu se sesizeaza macar beneficiarii de pesii speciale? Ca alea trebuie sa vina de la fraieri, ca nu sunt contributive.

    Din cate vad cei mai interesati de problema demografica in Romania sunt cei de la UDMR, probabil se gandesc sa isi ajute membrii comunitatii lor. In rest nepasare pe toata linia (ca sa nu zic durere in tur). Aia cu asistenta sociala in gura de la PSD stimuleaza numai prostii, rosii, seminte, castraveti, orice numai natalitatea sa nu creasca. Pensiile o sa le plateasca Fondul Monetar International.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb