Instant Factoring, fintechul românesc de micro-finanţare a companiilor mici şi mijlocii, lansează studiul de sector cu privire la provocările întâmpinate de industria producătoare, ca urmare a conflictului militar-politic din estul Europei. Invazia Ucrainei de către Rusia i-a determinat pe antreprenorii marilor industrii să reducă prognozele de producţie şi vânzări pentru următorii doi ani, arată Agenţia de Evaluare Financiară S&P Global Ratings, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.
Conform unui raport al S&P, implicaţiile economice ale invaziei Rusiei includ întreruperea aprovizionării cu energie şi închiderea fabricilor din Europa de Est, cât şi presiuni inflaţioniste în economii privind creşterea preţurilor la energie, alimente şi materii prime.
Mulţi dintre antreprenorii intervievaţi de Instant Factoring au declarat că se confruntă cu problemele cauzate de criza de sănătate şi exacerbate de război, printre acestea numărându-se sincopele în lanţul de aprovizionare şi termenele lungi de plată.
În contextul pandemiei de coronavirus, care a afectat puternic majoritatea sectoarelor din economia românească, nici companiile care activează în industria producţiei şi furnizării de servicii nu au făcut excepţie. Sincopele lanţului de aprovizionare, lipsa de personal sau lipsa unui cash-flow stabil au fost doar câteva dintre cauzele care au provocat o scădere cu 72,8% a volumului cifrelor de afaceri provenite din furnizarea de servicii în aprilie 2022, faţă de luna precedentă a aceluiaşi an, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. De altfel, în aceeaşi perioadă s-a înregistrat şi o scădere cu 36,2% a producţiei industriale.
"Din 2014 am avut o creştere constantă, iar în anul 2019 am ajuns la o cifră de afaceri de 670 de mii de euro. În anul 2020, odată cu debutul pandemiei, cei 20 de angajaţi au fost trimişi în şomaj tehnic, iar cifra noastră de afaceri a scăzut cu aproape jumătate faţă de anul precedent", afirmă Nicu Negura, proprietarul firmei de fabricare a maşinilor şi utilajelor specifice, AUTOLIV ROMANIA SRL.
Când efectele pandemiei s-au estompat, iar companiile începuseră să revină la fluxul normal de activitate, au întâmpinat noi probleme din cauza conflictului militar din vecinătate.
"Debutul anului 2022 a venit la pachet cu o serie de dezechilibre şi perspective neliniştitoare la nivel global, determinate şi de un context geopolitic dificil şi acutizat şi de pandemie, efecte care încă se resimt şi astăzi pe piaţă. Aceste elemente s-au transpus în realitate în creşteri substanţiale de preţuri la materiile prime, fiind urmate de închiderea unor fabrici, lucru care a afectat considerabil marile industrii, de pildă, cea textilă şi auto", explică Cristian Ionescu, CEO Instant Factoring.
Primul efect economic pe care l-a avut începerea conflictului militar din Ucraina a fost creşterea preţurilor materiilor prime. La doar şase săptămâni de la izbucnirea războiului, producătorii au înregistrat o creştere de 25%, potrivit lui Tiberiu Stoian, antreprenor şi fondator al fabricii Exonia.
Provocările la nivelul lanţurilor de aprovizionare au fost accentuale şi de problemele apărute atât la nivelul materiei prime, cât şi în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la produsul finit.
Sincopele lanţului de aprovizionare s-au accentuat şi mai mult, termenele de plată s-au mărit, iar preţurile pentru materiile prime s-au dublat pentru unii producători. Companiile producătoare de maşinării şi utilaje specifice au întâmpinat probleme în anul 2020 din cauza scăderii cererii, iar acum, problema cea mai mare este reprezentată de timpul de livrare foarte lung al materiilor prime, motiv pentru care nu pot onora proiectele la timp.
Daniela Binselan, care are o firmă ce activează în acelaşi domeniu, a explicat faptul că preţurile pentru anumite materii prime fluctuează foarte mult, ceea ce îngreunează procesul de aprovizionare: "La partea de materii prime feroase şi neferoase se aprovizionează mai greu şi îşi schimbă preţul de la o oră la alta. Nu aş putea să spun cât de mult, dar primim oferte de preţ pentru anumite metale, iar pe ofertă scrie că preţul e valabil 2 ore sau o zi".
Nu doar industria producătoare de maşini şi utilaje a avut de suferit din cauza problemelor în lanţul de aprovizionare, ci şi cea a cartonului ondulat. Costul de producţie a hârtiei şi a cartonului a ajuns la un preţ record în mai 2022, când a atins pragul de 134.7%, faţă de august 2021 când se situa la 109.71%, conform datelor EUROSTAT.
Pentru a face faţă acestor probleme, antreprenorii au căutat soluţii care să-i ajute să îşi continue activitatea. Astfel, unii dintre ei s-au orientat către factoring, un serviciu financiar care oferă posibilitatea încasării facturilor înainte de termen. Cu banii obţinuţi din factoring, proprietarii firmelor au reuşit să plătească materia primă, să-şi fidelizeze angajaţii prin beneficii salariale, sau să facă investiţii pentru dezvoltarea companiei, se mai arată în comunicat.