• "Gabriel Resources" susţine că acest acord nu afectează proiectul
Unul din succesele înregistrate de Asociaţia "Alburnus Maior", care se opune proiectului de la Roşia Montana, este suspendarea, pînă la soluţionarea în instanţă, a efectelor juridice ale Acordului de mediu emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba pentru 39 de puncte de foraje.
Yani Roditis, vicepreşedintele "Gabriel Resources", compania iniţiatoare a proiectului de exploatare auriferă de la Roşia Montană, ne-a declarat că sentinţa Curţii de Apel Alba-Iulia nu afectează în nici un fel proiectul companiei pe care o reprezintă. Acest acord de mediu este necesar exclusiv pentru un proiect ştiinţific de studiu asupra regiunii. Domnul Roditis susţine că "decizia este temporară, acordul de mediu fiind suspendat temporar, nu anulat, şi aceasta pînă cînd părţile se vor întîlni în instanţă şi Curtea va lua o decizie în acest sens. Abia aşteptăm să ne expunem cauza în faţa instanţei".
Reprezentantul "Gabriel Resources" contestă şi un alt succes al organizaţiei nonguvernamentale care nu doreşte realizarea unei mine la Roşia Montana, şi anume respingerea recursului depus de companie împotriva sentinţei ce viza suspendarea unui certificat de urbanism. Domnul Roditis susţine că sînt false informaţiile prezentate în documentul publicat de "Alburnus Maior" referitor la acest certificat de urbanism. Domnia sa ne-a spus că, în realitate, "Alburnus Maior" a intentat procedura de anulare a certificatului în cauză emis pentru "Gabriel Resources", după care instanţa a decis suspendarea efectelor actului pînă la audierea părţilor şi luarea unei decizii. Între timp, certificatul de urbanism a expirat în luna august şi, din această cauză, Curtea de Apel Alba-Iulia a respins cererea asociaţiei, precizează vicepreşedintele "Gabriel Resources".
Pe de altă parte, reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale "Alburnus Maior" acuză compania "Gabriel Resources" de faptul că prezintă achiziţionarea de proprietăţi în zona Roşia Montana ca fiind "o pură formalitate", în contextul în care cei mai mari proprietari din zonă - Biserica Ortodoxă, Romano-Catolică, Protestantă şi Unitariană - "au declarat oficial că proprietăţile lor nu sînt de vînzare".
Domnul Yani Roditis ne-a declarat, în acest sens, că, pînă în prezent, compania a achiziţionat 42% din terenul necesar pentru dezvoltarea proiectului de extracţie a aurului, iar conducerea "Gabriel Resources" "reface studiile asupra modalităţii în care vor fi achiziţionate celelalte terenuri". Refacerea studiilor este necesară, susţine domnia sa, pentru actualizarea preţurilor conform cursului valutar actual, dar şi pentru evaluarea pieţei imobiliare din zonă. Vicepreşedintele companiei declară: "Eforturile noastre se concentrează pe relaţia cu comunitatea, în sensul convingerii locuitorilor asupra beneficiilor pe termen mediu şi lung ale realizării proiectului. Acestea constau în crearea a aproximativ 1.200 locuri de muncă pe perioada construcţiei minei şi a 550-600 de locuri de muncă timp de 20 de ani, în perioada efectivă a exploatării miniere". Astfel, spune domnul Roditis, după refacerea planului de achiziţie a terenurilor, vor avea loc discuţii în care li se vor prezenta locuitorilor avantajele realizării proiectului. Reprezentantul companiei consideră că va reuşi să convingă proprietarii care refuză acum să vîndă terenurile, "cazurile dificile", să renunţe la decizia lor, în favoarea constuirii minei.