Instanţa buzoiană a dat o nouă sentinţă favorabilă clienţilor cu credite în CHF

MARILENA DINU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 februarie 2015

La Buzău, clienţii cu împrumuturi în franci elveţieni câştigă o nouă "luptă" împotriva băncilor. Este vorba despre cazul familiei Naghi, cea care era ameninţată cu executarea silită şi căreia instanţa îi solicitase iniţial o cauţiune de 21.200 de lei pentru suspendarea acestei proceduri. Însă, ieri după-amiază, instanţa buzoiană a dispus suspendarea de drept comun, fără plata acestei cauţiunii. Avocata Elena Pavel a explicat că soluţia dată la acest termen de judecată reprezintă blocarea tuturor procedurilor de executare silită, respectiv scoaterea la licitaţie a imobilului în care locuiesc cei trei membri ai familiei, cât şi ridicarea popririi de pe salariul lui Ştefan Naghi, singurul încadrat în muncă.

"Din punctul meu de vedere, instanţa nu a făcut decât să aplice din dispoziţiile Curţii Europene de Justiţie (CEJ) şi a luat cea mai bună decizie, raportat la legalitate şi la jurisprudenţa CEJ privind dosarele care au drept obiect clauzele abuzive, referitoare la constituirea ipotecii asupra unui bun imobil care reprezintă şi domiciliul familiei", a explicat avocata.

Soluţia i-a bucurat, fireşte, pe membrii familiei Naghi, care, timp de săptămâni, au trăit cu teama evacuării. "Imediat cum se va ridica poprirea de pe salariul soţului , o să încercăm să achităm din rata lunară", a spus Mariana Naghi.

Noi termene, în martie

Cu toate acestea, lupta cu banca la care a fost contractat creditul în franci elveţieni va continua. Mai exact, avocata Pavel ne-a spus că următorul termen va fi în luna martie, când se va începe judecarea dosarului, cu mai multe solicitări din partea familiei. "Dosarul cu clauze abuzive cuprinde următoarele cerinţe: îngheţarea cursului franc -leu, stabilizarea dobânzii din dobândă variabilă în dobândă fixă, înlăturarea clauzei unui comision de risc şi de administrare, nulitatea absolută a contractului de cesionare a crenţei", a precizat avocatul.

Familia Naghi a contractat un credit în franci elveţieni în 2007, însă din 2013, când ambii soţi au rămas fără serviciu, nu au mai putut achita ratele. Pentru ca, odată cu explozia cursului franc-leu, suma pe care trebuia să o plătească lunar să crească de peste trei ori - de la 500 la circa 1800 de lei. Pentru că nu s-a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii unităţii bancare, s-a apelat la justiţie. În tot acest timp, buzoienii au fost ameninţaţi cu executarea silită, apartamentul urmând să fie scos la licitaţie pe 16 februarie.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Felicitari D-na Elena Pavel. Si mult succes in continuare!

    atunci de ce mai tipa? ce nu le mai convine? daca ma duc eu cu credit in euro credeti ca imi da vreo instanta castig de cauza? NU! Atunci voi de ce sa fiti favorizati, ca asta nu inteleg? Poate ar trebuie sa dau in judecata instanta buzoiana pentru discriminare!

    1. Stimabile, daca ai studia putin ai vedea ca Grupul Clientilor cu Credite in CHF a solicitat posibilitatea conversiei TUTUROR creditelor din valuta, in lei. Aici intra si creditul tau, din EURO in LEI. Ce nu-ti convine? Esti atat de tampit sa te bucuri ca unii sunt aruncati in strada?

      ...cat de trompeta sa fii sa te bucuri de cineva care e evacuat - ca sa intelegi situatia acelei familii trebuie sa ai un credit in EUR la care ar trebui sa pleci cu o rata de 900 RON de ex. urmand ca pe parcurs sa ajungi la 2500 RON, si cel mai important SA NU MAI AI VARIANTE DE ALES, SAU CALE DE INTORS. A si apropoo...nu esti defavorizat pt ca BNR - intervine asupra cursului RON/EUR, asa ca intra in GRUP, si poate impreuna vom reusi sa schimbam ceva pana nu va fi prea tarziu.

      Esti dus cu plutab, unul pt care gindesc altii ,da - i si tu in judecata boule

      Ai incercat sa dai banca in judecata? Sau vorbim ca sa ne aflam in treaba.

      Cu cat a crescut euro din 2007 si pana acum ? Daca nu ma insel cu 30% ...nu ? asta in 7 ani ! francul a crescut cu 30% din 2008 toamna !...pentru ce faceti voi scandal ? ..

      pai francul era 1,8 lei in aprilie 2007. acum este 4,1. a crescut cu 130 la suta Mirela. stai prost cu matematica

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb