Instanţa din Statele Unite ale Americii a admis, pe data de 8 februarie 2018, cererea de anulare înaintată de grupul RCS & RDS/DIGI, în legătură cu litigiul deschis de un grup de cetăţeni americani, care cereau daune de 1,8 milioane de dolari, se arată într-un raport al operatorului de telecomunicaţii publicat, vineri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
În luna mai a anului trecut, un grup de cetăţeni americani dădeau în judecată grupul de firme RCS & RDS/ DIGI la o curte de justiţie din statul Virginia (SUA), invocând o serie de datorii neonorate.
Verdictul dat de justiţia din Virginia şi confirmat după recurs de Curtea de Apel a Statelor Unite a impus grupului să le plătească cetăţenilor americani daune în valoare de 1,8 milioane de dolari, potrivit Rise Project, care a relatat, în mai 2017: "Grupul de afacerişti americani este condus de William Hawkins un investitor american care a intrat acum mai bine de zece ani pe piaţa serviciilor de telecomunicaţii din Ungaria. Acesta susţine, conform plângerii din proces, că a investit bani şi a adus tehnologie inovatoare într-un grup de firme de telecomunicaţii din ţara vecină, dar că a rămas fără bani şi fără firme după ce a fost păcălit de patronul acestora, cetăţeanul maghiar Laszlo Borsy. Grupul de firme în care a băgat bani americanul include compania de televiziune prin cablu i-TV care a fost cumpărată de grupul din care fac parte RCS-RDS şi DIGI în cadrul unor tranzacţii din 2008, fără ca Hawkins şi ceilalţi, în calitate de acţionari majoritari, să-şi dea consimţământul".
Potrivit raportului DIGI, întregul proces a încetat pe motiv de lipsă de competenţă materială a Instanţei din Statele Unite.
Decizia Instanţei SUA a anulat şi toate actele procesuale efectuate anterior în cadrul litigiului, hotărârea putând fi atacată la instanţa din Statele Unite în termen de 30 de zile, se arată în comunicatul menţionat.
"Societatea salută această hotărâre şi, în cazul în care hotărârea Instanţei SUA va fi atacată cu apel, vom continua să ne apărăm ferm faţă de orice acuzaţii şi pretenţii aduse de aceşti reclamanţi, pe care le considerăm şicanatorii şi neîntemeiate", potrivit documentului.
În primele nouă luni ale anului trecut, Digi Communications NV a realizat un profit net de peste 44,1 milioane euro, în creştere cu 148,2% comparativ cu perioada similară din 2016.
Activele totale erau, la data de 30 septembrie 2017, de 1,33 miliarde euro, în creştere cu 7,35% comparativ cu valoarea de 1,239 miliarde euro de la sfârşitul anului 2016. În aceeaşi perioadă de raportare, datoriile totale au urcat cu circa 0,86%, la 1,207 miliarde euro, de la 1,196 miliarde euro.