Lucrările la blocul turn de lângă Catedrala catolică Sf Iosif din Capitală au fost suspendate marţi de către Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Dolj, locul unde a fost strămutat procesul intentat de Arhiepiscopia Catolică atât firmei Millenium Building Development SRL, proprietarul construcţiei, cât şi Primăriei sectorului 1.
Tribunalul Dolj a admis cererea Bisericii Catolice de a suspenda autorizaţia de construcţie a clădirii şi stoparea lucrărilor până la soluţionarea pe fond a cererii de anulare a autorizaţiei emise de Primăria sectorului 1, în anul 2005.
Proiectul imobiliar a stârnit protestul Arhiepiscopiei, care de aproape doi ani încearcă să blocheze construcţia gigant, pe motiv că va afecta serios structura de rezistenţă a Catedralei, monument istoric. Cazul a stârnit şi reacţia promptă a Vaticanului, care a solicitat în repetate rânduri autorităţilor române să găsească o soluţie pentru salvarea Catedralei. Dar, în ciuda acestor proteste, autorităţile române au neglijat consecvent acest subiect, în ciuda faptului că inclusiv Inspectoratul de Stat în Construcţii a arătat, într-un raport complex , că au fost încălcate nenumărate norme legale prin acest proiect.
Clădirea a ajuns între timp la regimul de 19 etaje, dar nu este încă finalizată.
Daniel Fenechiu, avocatul Bisericii Catolice, ne-a declarat ieri că decizia instanţei doljene este executorie, iar lucrările vor trebui oprite imediat ce firmei proprietare şi Primăriei Sectorului 1 li se vor aduce la cunoştinţă decizia instanţei doljene. Cele două părţi pot face recurs în termen de 5 zile de la comunicarea deciziei Tribunalului Dolj.
Avocatul Fenechiu ne-a mai precizat că, până la judecarea recursului, decizia Tribunalului este executorie, astfel că lucrările vor trebui stopate imediat după comunicarea oficială.