INSTITUTUL DE CERCETĂRI ELMA: 58% dintre europeni se confruntă cu tulburări mentale din cauza pandemiei

A.P.
Internaţional / 12 octombrie 2020

58% dintre europeni se confruntă cu tulburări mentale din cauza pandemiei

În timpul lockdownului, epidemia Covid-19 a provocat tulburări psihice la 65% dintre italieni, la 63% dintre britanici, la 69% dintre spanioli şi la 50% dintre germani, cu o medie europeană de 58%, scrie g4media.

Acest lucru este dovedit de o cercetare efectuată de Institutul de Cercetări Elma în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia pe 1.000 de persoane, la comanda Angelini Pharma, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale din 10 octombrie.

Simptomele menţionate includ insomnie, dificultăţi de somn sau trezire în timpul nopţii (19%), lipsă de energie sau slăbiciune (16%), tristeţe sau dorinţa de a plânge (15%), frici excesive (14%), lipsă de interes sau de plăcerea de a face lucruri (14%), atacuri de panică şi anxietate (10%). 61% au avut cel puţin două dintre aceste simptome.

În Italia, cifra este puţin mai mare, procentul fiind de 67%, iar 50% din eşantionul analizat suferă pentru prima oară de aceste probleme (media europeană este de 46%), în timp la 33% s-a constatat o agravare a simptomelor preexistente (media europeană, 39%).

Tulburări care au fost împărtăşite cu partenerii, familia şi prietenii (54% media europeană, 51% în Italia), în timp ce doar o minoritate a recurs la un profesionist, precum medicul generalist (18%), psihologul (11%), psihiatrul (9 % media europeană, 6% în Italia ).

Doar 1 din 4 a căutat informaţii despre probleme ale sănătăţii mintale legate de Covid-19 (26%), cu excepţia Italiei (35%) şi a Spaniei (38%), unde procentele au fost mai mari. Oamenii au căutat informaţii în principal pe internet (65%), la TV (18%) şi la medicul generalist (18%).

"Lockdownul a afectat în mod semnificativ sănătatea mintală a oamenilor, în special în unele ţări, cum ar fi Italia", comentează Agnese Cattaneo, directorul medical global al Angelini Pharma. Oamenii au dezvoltat, poate şi ca o consecinţă a pandemiei, o conştientizare ridicată a riscului de tulburări mintale: 76% recunosc că toată lumea, inclusiv ei înşişi, ar putea avea acest tip de stare de rău. De aici şi o cerere mai mare de sprijin din partea statului (76%), având în vedere că potrivit 64%, tulburările mintale sunt o sursă de discriminare şi marginalizare.

"Ziua mondială a sănătăţii mintale este o oportunitate de a reflecta asupra nevoilor celor mai vulnerabili oameni şi asupra vulnerabilităţii psihice asociate condiţiilor de izolare socială şi marginalizare", scrie într-o notă Preşedintele Republicii, Sergio Mattarella.

"Anul acesta - adaugă el - evenimentele pandemiei au agravat suferinţa persoanelor care suferă de boli psihice, constrânse deseori să trăiască departe de familiile lor din motive terapeutice şi care, în unele cazuri, s-au trezit confruntându-se cu efectele izolării. La toate acestea se adaugă faptul că pandemia a cauzat o creştere a condiţiilor de suferinţă psihică, exacerbând situaţiile de urgenţă psihologică şi socială".

"Odată cu dificultăţile întâmpinate de serviciile de sănătate, ţările găsesc modalităţi inovatoare de a oferi asistenţă şi au apărut iniţiative de consolidare a sprijinului psihosocial. Un rol cheie în sprijinirea persoanelor cu boli mintale continuă să fie jucat de familii, deseori împovărate de o gestionare dificilă a fenomenului din punct de vedere economic şi relaţional. Rolul instituţiilor devine, prin urmare, important, astfel încât nimeni să nu rămână singur şi toată lumea să aibă acces la o asistenţă adecvată pe întreg teritoriul naţional. O atenţie deosebită trebuie acordată şcolii şi altor spaţii educaţionale şi relaţionale, care trebuie încurajate şi sprijinite pentru a crea reţele şi forme de integrare între oameni", a mai spus preşedintele Italiei.

"Sănătatea mintală - adaugă preşedintele Mattarella - este un drept care trebuie garantat tuturor, protejându-i şi susţinânu-i pe cei care nu se pot reprezenta singuri. Italia este de ceva timp în fruntea abordării acestei probleme şi este un punct de referinţă în contextul internaţional. Acesta este motivul pentru care este foarte important să se sprijine în continuare investiţiile în programele de sănătate mintală". Nerespectarea acestui angajament ar constitui un obstacol cultural şi social pe care, în prezent, ţara noastră nu şi-l poate permite. Angajamentul instituţiilor şi al societăţii civile trebuie să fie acela de a proteja demnitatea fiecărui individ, sprijinindu-l şi mai mult în condiţii de fragilitate. Trebuie să fim alături de cei care luptă împotriva suferinţei psihice, astfel încât să le fie garantată tuturor o viaţă sub semnul incluziunii şi al depăşirii prejudecăţilor şi discriminării".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Rezolvarea e simpla în recâștigarea sănătății mintale:anularea stării de pandemie, restricțiilor abuzive și renunțarea la minciuna planetara numita virus. Aceasta situație de teatru absurd și mincinos duce la degradarea sănătății noastre.

    Suntem fezandați să acceptăm restricții din ce în ce mai abuzive, toate învăluite în pretextul "siguranței" și "luptei contra pandemiei". Și determinați să ne izolăm unii de alții.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb