Institutul chinez de virusologie din Wuhan, care este arătat cu degetul de către Washington pentru că ar sta la originea virusului, are trei tulpini de coronavirus de la lilieci, dar niciuna nu corespunde bolii Covid-19, a spus directoarea sa, citează AFP, preluată de Hotnews.
Cei mai mulţi cercetători cred că noul coronavirus a fost cel mai probabil transmis oamenilor de la animale. O piaţa din oraşul Wuhan a fost incriminată din cauză că acolo erau vândute animale sălbatice.
Dar existenţa la câţiva kilometri a unui institut de virusologie a alimentat ipoteza unei scurgeri de Covid-10 din instalaţiile sensibile ale institutului.
Directoarea Institutului din Wuhan, Wang Yanyi, a spus la televiziunea publică CGTN că acuzaţiile făcute de către preşedintele Donald Trump că virusul a plecat din laborator sunt "pur fabricate".
• Trump spune că este convins că laboratorul din Wuhan este la originea virusului / Liderul de la Casa Albă ameninţă China cu taxe vamale
"Ca toată lumea, nici nu ştiam că acest virus există", a spus Wang în interviul difuzat de canalul TV sâmbătă dar care a fost realizat pe 13 mai.
"Astfel cum ar fi putut scăpa din laborator", a întrebat ea.
Primii pacienţi cu coronavirus au fost raportaţi la sfârşitul anului trecut în Wuhan, iar acum a ucis peste 340.000 de oameni.
Directoarea Institutului a recunoscut că laboratorul a "izolat şi obţinut anumite coronavirusuri de la lilieci".
"Avem trei tulpini vii... Dar cea mai mare similitudine a acestora cu SARS-CoV-2 este de 79,8%", a spus ea.
Institutul din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoşi patogeni din lume.
Cercetătorii de la Institut au ajutat la o înţelegere mai bună a bolii Covid-19, iar lucrarea lor a fost publicată în februarie într-o revistă ştiinţifică.
Cercetarea lor a arătat că secvenţa genomului noului coronavirus este similară cu SARS, care a provocat epidemia anterioară în 2002-2003, în proporţie de 80% şi în proporţie de 96% cu cel al coronavirusurilor de la lilieci.