INSTITUTUL INTERNAŢIONAL PENTRU FINANŢE PRECONIZEAZĂ: Economia Rusiei pierde 15 ani de câştiguri prin scăderea din 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iunie 2022

Economia Rusiei pierde 15 ani de câştiguri prin scăderea din 2022

Economia rusă va scădea cu 15% anul acesta şi cu 3% în 2023, deoarece efectele sancţiunilor occidentale, ale exodului companiilor, "migraţiei creierelor" ruseşti şi colapsului exporturilor vor şterge 15 ani de câştiguri economice, se arată într-un raport publicat de Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF), cel mai mare grup de lobby al sectorului financiar, transmite Reuters.

În raportul privind situaţia economiei Rusiei în urma invadării Ucrainei în 24 februarie, IIF nu se aşteaptă în următoarele luni la o încetare a focului şi apreciază că, probabil, sancţiunile vor fi extinse şi înăsprite.

Sancţiunile occidentale impuse în urma invaziei au dus la "dezintegrarea totală a 30 de ani de investiţii", spune Elina Ribakova, economist-şef adjunct al IIF, adăugând: "Aceasta este cifra pe care o estimăm în privinţa distrugerii lanţurilor valorice din ultimii 15 ani". Dacă Europa nu va mai fi dependentă de exporturile ruseşti de energie, pe termen mediu economia Rusiei va fi şi mai mult lovită, conform domniei sale.

Deşi economia rusă încetineşte semnificativ şi puterea de cumpărare a populaţiei s-a redus, creşterea preţurilor gazelor şi ţiţeiului - principalele exporturi ale Rusiei - a majorat excedentul de cont curent al ţării în ultimele luni la un nivel record, conform Agerpres.

Ribakova a explicat că excedentul, precum şi aprecierea rublei după prăbuşirea iniţială, nu ar trebui să fie din greşeală apreciate ca dovezi ale evoluţiei peste aşteptări a economiei Rusiei.

În timp, impactul sancţiunilor va şi mai puternic, în special dacă Europa reduce semnificativ importurile ruseşti de energie, deşi va fi nevoie de luni de zile, dacă nu de ani, a apreciat oficialul IIF.

IIF estimează că formarea brută de capital fix în Rusia ar urma să scadă cu 25% în 2022, importurile cu 28% şi exporturile cu 25%.

Indicele major MOEX al Bursei din Moscova, denominat în ruble, a coborât cu 1,7% ieri, la ora locală 15.36, până la 2.280,42 puncte, RTS - denominat în dolari - cu 5,8%, la 1.017,01. Acţiunile gigantului gazelor Gazprom erau în declin cu 0,5% la ora 15.51, atingând 306,38 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 0,1%, la 372,35 ruble. Titlurile grupului bancar Sberbank s-au depreciat cu 1,6%, la 118,02 ruble la ora 15.52.

--------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a coborât cu 0,1%, la 1.854,20 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.39, cea spot - cu 0,3%, la 1.847,93 dolari/uncie.

--------------

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iulie era de 88 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut la 84,1 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.43 atingea 85,80 euro.

--------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a coborât cu 0,1% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 123,45 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a scăzut cu 0,3%, la 121,78 dolari barilul la ora locală 08.41.

--------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a scăzut cu 1,7% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.38, ajungând la 10,57 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în declin cu 0,6%, la 7,13 dolari/buşel.

Ucraina a trimis aproximativ 601.000 tone de cereale către portul românesc Constanţa de la Marea Neagră, de la invadarea ţării de către Rusia, în 24 februarie, şi încă 120.294 tone sunt pe traseu, au anunţat autorităţile portuare, transmite Reuters. Cerealele trimise cu barjele, cu trenul şi camioanele către portul românesc reprezintă aproximativ 3% din cantitatea de 20 de milioane de tone pe care Ucraina trebuie să o mute înainte de noua recoltă, care va fi adunată la finalul lunii iulie, pentru a evita blocarea şi a preveni o criză alimentară mondială, conform Agerpres.

În Constanţa, peste 262.000 tone de cereale ucrainene au fost deja încărcate la bordul a 15 nave, au precizat autorităţile portuare pentru Reuters, şi încă peste 339.000 tone sunt în silozuri, iar 120.294 tone ar urma să sosească, în special cu barjele din porturile ucrainene de la Dunăre, Reni şi Izmail.

Anul trecut, prin portul Constanţa a fost transportat un nivel record - 25,2 milioane de tone de cereale - din România şi ţările vecine fără ieşire la mare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Daca te iei dupa lacustele astea globaliste, Rusia e deja cu un picior in groapa, desi in realitate este exact pe dos!

    Rusia și-a reorientat exporturile de petrol din cauza sancțiunilor - Noua piață care aduce profituri record pentru Rosneft 

    Cererea asiatică pentru petrolul rusesc este în plină creştere. Deşi India încearcă să încheie noi acorduri cu Rusia pentru cumpărarea de ţiţei, gigantul petrolier rus Rosneft a anunţat cumpărătorii că stocurile de vânzare au fost epuizate, notează mediafax. 

    Cel mai mare producător de petrol al Rusiei se opreşte să semneze noi contracte pe şase luni cu două rafinării de stat indiene, deoarece a garantat deja aprovizionarea altor cumpărători, a informat Reuters pe 8 iunie, citând trei surse aflate în legătură cu problema în cauză. 

    Evoluţia indică o cerere crescută de petrol rusesc chiar şi pe fondul sancţiunilor puternice şi boicoturilor împotriva ţării din cauza invaziei Ucrainei. 

    Rafinăriile indiene se numără printre cei care au cumpărat petrol rusesc redus în cantităţi semnificative. Cu toate acestea, petrolul rusesc nu mai este vândut cu mari reduceri, mai ales din cauza creşterii tarifelor de asigurări şi de transport, au declarat surse indiene pentru Reuters. India poate încă cumpăra ţiţei rusesc de pe piaţă, însă la un preţ ceva mai mare decât cel al tranzacţiilor obişnuite de pe termen lung, notează ZIarul Financiar. 

    Pentru a satisface cererea asiatică, Rusia a mărit transporturile cu aproximativ 20% din portul Kozmino, a raportat marţi Reuters, citând trei implicate în tratarea problemei. 

    Vânzările de energie ale Rusiei menţin ţara pe linia de plutire pe fondul restricţiilor comerciale internaţionale, deoarece preţurile petrolului au crescut, câştigând aproximativ 50% în acest an până în prezent. Moscova ar putea încasa încă 800 de milioane de dolari pe zi din veniturile din petrol şi gaze în acest an, a raportat Bloomberg Economics săptămâna trecută. Situaţia actuală ilustrează o creştere a veniturilor din petrol şi gaze cu 20% faţă de încasările energetice ale ţării în 2021. 

    Rosneft, companie petrolieră deţinută de stat, a înregistrat profituri record în 2021 şi intenţionează să distribuie dividende record acţionarilor. 

    1. Nu doar cu export devpetrol si gaze creste nivelul de trai. Daca ar fi fost asa, multe tari africane si Venezuela ar fi de mult printre cele mai bogate din lume m

      Aici nu e vorba despre nivelul de trai al populatiei, ci despre cresterea veniturilor statului rus, pe care le poate directiona unde doreste acesta, de exemplu, crescand bugetul militar!

      Articolul vorbeste despre economia Rusiei, nu despre buget.

    Care exod? Este foarte greu sa iesi din Rusia ca si cetatean rus. Nu primesti viza.

    1. .. din partea UE.

    Uram Rusiei să se ducă naibii in iad economic vorbind și să revină la economia silexului

    ... Dacă sunt sălbatici și ataca militar pe vecini in sec.21 atunci merita sa moară.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb