INSTITUTUL PENTRU STUDII ECONOMICE ŞI INTERNAŢIONALE DIN VIENA România şi Bulgaria vor fi preferate de investitorii străini

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Companii / 20 ianuarie 2004

Avantajele celor două ţări: forţa de muncă ieftină şi integrarea rapidă în structurile UE

Deşi au înregistrat performanţe economice bu-ne în ultimii ani, ţările din sud-estul Europei sînt mult în urma celor din Europa Centrală, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Studii Economice Internaţionale din Viena pentru "Bank Austria Creditanstalt". Statele sud-est europene (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, România şi Serbia) au un PIB pe cap de locuitor de doar 40% din cel realizat în statele central-europene (Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Slovenia). "Multe companii industriale folosesc încă tehnologii învechite, care le limitează competitivitatea pe piaţa internaţională", comentează Ma-rianne Kager, economist şef al "Bank Austria Creditanstalt".

Decalajul dintre cele două regiuni se menţine ridicat, în ciuda faptului că, începînd din anul 2001, ţările din Europa de Sud-Est au avut un ritm de creştere economică superior celor din Europa Centrală şi de Est - 4%, comparativ cu o medie de 3%.

Pînă în prezent, investiţiile străine directe în Europa de Sud-Est au fost moderate şi au fost distribuite inegal. Ţara din această regiune care a beneficiat cel mai mult de aportul investiţiilor străine a fost Croaţia (cu investiţii străine directe de 1.450 de euro pe cap de locuitor, realizate pînă în anul 2002). Anul trecut, cele mai importante investiţii au fost atrase de România (1,1 miliarde de euro) şi Croaţia (900 milioane de euro). Ţările central şi est europene au beneficiat, însă, de investiţii mult mai consistente: Cehia - 5,5 miliarde de euro, Polonia - 3,6 miliarde de euro sau Slovenia şi Slovacia, cu cîte 1,8 miliarde de euro. "Date fiind integrarea rapidă în structurile Uniunii Europene şi avantajele rezultate din costul redus al mîinii de lucru, România şi Bulgaria vor deveni, probabil, mai atrăgătoare pentru investiţiile străine", a declarat Josef Poeschl, analist în cadrul Institutului pentru Studii Economice Internaţionale din Viena. În prezent, cei mai activi investitori străini în Europa de Sud-Est sînt băncile, companiile de telecomunicaţii, hipermarketurile, producătorii de ciment, precum şi companiile producătoare de băuturi şi ţigarete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb