Mii de PSD -işti au defilat, ieri, în Capitală, pornind din dreptul fostului palat regal, ca să sărbătorească ziua de Întâi Mai, drept Ziua Internaţională a Muncii.
Unii o consideră o sărbătoare socialistă sau comunistă.
Puţini ştiu, însă, că originea festivităţilor de Întâi Mai este controversată, iar şi mai puţini ştiu că nu numai "munca" este sărbătorită în această zi.
La 4 mai 1886, în plină demonstraţie a lucrătorilor din Chicago, militând pentru limitarea zilei de muncă la opt ore, o bombă anarhistă a ucis un poliţist, la manifestaţia de lângă centrul comercial "Haymarket"; poliţia a deschis focul.
Şapte poliţişti şi patru lucrători au fost ucişi; în luptele declanşate au fost răniţi şaizeci de poliţişti şi un număr necunoscut de demonstranţi. Manifestaţia ţinea de trei zile - începuse la 1 Mai.
Evenimentele sunt considerate drept baza sărbătorii Internaţionale a Muncii, deşi, fiind evenimente sângeroase, ar trebui să aibă caracter de comemorare.
Unii istorici consideră că sângele din Chicago nu are legătură cu Sărbătoarea Muncii, şi că ziua de Întâi Mai are o tradiţie mai adâncă.
De altfel, ziua de Întâi Mai coincide cu sărbătoarea păgână a primăverii şi cu sărbătoarea Fecioarei Maria la romano-catolici.
Indiferent ce-am sărbători de Întâi Mai, ziua este prea frumoasă ca să rămână fără festivităţi.