ÎNTÂLNIRE DE TAINĂ BVB şi Sibex colaborează să ţină în viaţă derivatele

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 februarie 2013

BVB şi Sibex colaborează să ţină în viaţă derivatele

Din septembrie, pieţele de derivate nu vor putea funcţiona fără Contrapărţi Centrale cu minim 7,5 milioane euro capital

Trecerea la statutul de piaţă emergentă ar putea fi afectată de supravieţuirea pieţei derivatelor

CNVM a dorit să ştie cum vede piaţa implementarea contrapărţii centrale la noi

Cele două burse locale - Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex - vor colabora pentru implementarea unei contrapărţi centrale (CCP), instituţie cerută la nivel european, fără de care ţara noastră ar rămâne fără o piaţă a derivatelor.

Practic, Uniunea Europeană impune o contraparte centrală cu un capital minim de 7,5 milioane de euro pentru pieţele de derivate, până în luna septembrie, potrivit Regulamentului 648 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărţile centrale şi registrele centrale de tranzacţii (EMIR).

Problema "CCP" a fost întoarsă pe toate părţile, luni, într-o întâlnire în cadru extins, la care au participat administratorii şi executivii BVB şi Sibex, ai Casei de Compensare Bucureşti (CCB) şi Casei Române de Compensaţie (CRC), conducerea Depozitarului Central, dar şi comisarii şi executivii din Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare.

CNVM a dorit să afle cum vede piaţa implementarea contrapărţii centrale la noi şi să amintească că bursele trebuie să lucreze operativ.

Înainte să li se alăture CNVM, oficialii celor două burse au discutat variantele de lucru.

Concluzia întâlnirii a fost că o contraparte centrală locală, cu un capital de aproximativ 11 milioane de euro, ar fi o soluţie mai avantajoasă decât apelarea la o instituţie străină, care ar trebui să se ocupe de adaptarea infrastructurii.

O echipă comună BVB-Sibex va lucra la proiect.

În discuţiile preliminare, variantele luate în calcul au fost construirea contrapărţii centrale fie pe structura CRC, la Sibiu, fie pe structura CCB, la Bucureşti, sau o fuziune între cele două, care, eventual, să apeleze la expertiză străină.

Pentru Sibex, o soluţie ar fi ca Depozitarul Sibex şi Casa Română de Compensaţie (CRC) să fuzioneze, cele două instituţii având în vistierie aproximativ 6 milioane de euro, adică jumătate din capitalul necesar pentru o CCP calificată.

Şi în conturile BVB există bani, însă problema ar fi eficienţa utilizării fondurilor şi cu ce ochi vor privi acţionarii aceste investiţii.

Iniţiativa de colaborare este lăudabilă, însă interesant este cum şi dacă se va şi concretiza, ţinând cont de istoria nu foarte îndepărtată dintre cele două instituţii, dar şi de faptul că există fricţiuni chiar în interiorul burselor.

Steguleţul alb şi judecata acţionarilor

Un semn de pace poate fi considerată declaraţia preşedintelui BVB Lucian Anghel din cadrul întâlnirii de luni conform căreia "războiul rece dintre BVB şi Sibex" s-a încheiat.

Fix acelaşi lucru îl declarase şi Dan Simionescu, preşedintele Sibex, într-un interviu acordat ziarului BURSA, de luna trecută.

Însă, dincolo de declaraţii, de ceea ce ne cere sau nu Uniunea Europeană, acţionarii vor judeca pragmatic acţiunile celor care conduc cele două burse şi modalitatea în care se cheltuie banii.

Printre principalii acţionari ai celor două burse se numără SIF-urile, care se pare că ar susţine CCP-ul. Însă nu trebuie pierdut din vedere că, anul acesta, sunt programate alegeri, iar în campanie electorală conducerile SIF-urilor îşi vor calcula cu grijă mişcările.

Trecerea la statutul de piaţă emergentă, afectată?

Surse prezente la întâlnirea de luni ne-au precizat că o piaţă de derivate funcţională este o condiţie pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă de la cel de piaţă de frontieră.

Însă, în raportul "FTSE Global Equity Index Series" din septembrie 2012, care notează ţările în funcţie de nivelul de dezvoltare, apare noţiunea de "piaţă de derivate dezvoltată", care este un criteriu pentru pieţele dezvoltate, nu şi pentru cele emergente.

Cu toate acestea, lipsa unei continuităţi a pieţei derivatelor nu ar fi bine văzută în exterior, conform mai multor opinii din piaţă.

S-a discutat şi posibilitatea ca BNR să fie implicată în proiectul CPP

În cadrul întâlnirii de luni, reprezentanţii burselor au discutat şi despre posibilitatea ca Banca Naţională a României să se implice în proiectul CCP, ceea ce ar da un plus de credibilitate.

Se pare, însă, că s-a ajuns la concluzia că nu ar fi suficient timp pentru acest lucru şi că varianta demarării proiectului numai de către BVB şi Sibex ar fi mai bună pentru moment.

Cele două burse s-au gândit la extinderea CCP şi pentru piaţa spot, după aproximativ doi ani de funcţionare şi la atragerea BNR în proiect la o dată ulterioară.

Cert este că timpul trece, iar dacă BVB şi Sibex nu găsesc rapid o soluţie pentru CCP - comună sau independent una de alta - vom rămâne în septembrie fără derivate, aşa "mici" cum erau ele.

În 2012, piaţa derivatelor de la BVB a înregistrat tranzacţii cu 20.423 contracte, faţă de 54.337 în 2011.

La Sibex, în 2012, au fost tranzacţionate 1.472.260 contracte futures, faţă de 1.613.469 în 2011.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Cei doi retarzi

    Vai de bursa noastra 

    1. Sunt "raportori" amandoi. Secu amandoi. Doi "soricei" care au un singUr scop sa toarne tot.

    este de apreciat ceea ce se face acum.trebuia insa ca discutiile sa fie pornite de anul trecut de pe vremea vechii conduceri de la sibiu

    Sa vedem daca se vor comporta constructiv sau daca se vor impiedica din nou in orgolii si nimicuri.

    Mai grav e ca nu inteleg piata.

    1. Cum sa inteleaga daca ei nu au vorbit cu un investitor toata viata lor

      De unde stii tu toate astea?poate totusi iese bine.numai negativisti avem in piata, k tine!!!daca o intelegi tu de ce nu esti pe nicaieri?ai un fix cu securistii astia.eu cred k tu esti securist prost.

      Discutii jidanesti,mai bine ,a-ti face o munca productiva.Cei doi pacalici perciunati ar trebui trimesi la Kolima sa se racoreasca ,poate le va pieri falsul ranjet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb