ÎNTÂLNIREA DE TAINĂ CU DAREA ÎN PLATĂ Iohannis acceptă să se compromită, dar nu oficial

MARIA PELTAN
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 decembrie 2015

Iohannis acceptă să se compromită, dar nu oficial

Actualizare 14:45 Piperea, în audienţă la Preşedinţie, mâine, pentru a susţine promulgarea Legii "dării în plată"

Avocatul Gheorghe Piperea a scris, pe Facebook, că, în urma unei cereri oficiale pentru o audienţă la Administraţia Prezidenţială, acesta se va prezenta mâine la ora 10:30, la Cotroceni, pentru a putea prezenta "argumentele favorabile promulgării legii".

Discuţia va avea loc cu Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial.

"După cum se poate observa, se pot face şi discuţii oficiale", mai notează avocatul.

(A.C.)

--------------

Discuţiile care au avut loc săptămâna trecută, pe marginea Legii dării în plată, între oficialii Administraţiei Prezidenţiale şi cei din mediul bancar, au atras controverse puternice în jurul lor.

Deşi ziarul BURSA a scris încă de acum aproape două săptămâni că, potrivit surselor din piaţă, Preşedinţia urma să discute cu bancherii (unii dintre ei - acţionari străini sosiţi special în România pentru întâlnirea de la Cotroceni) despre reglementările respective, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale ne-au infirmat existenţa acestor discuţii în mai multe ocazii. Ulterior, surse din cadrul Preşedinţiei ne-au spus că, de fapt, au avut loc astfel de întâlniri, între oficiali ai Administraţiei Prezidenţiale şi anumiţi bancheri, care şi-au prezentat punctul de vedere pe tema dării în plată.

Bâlbe pe acest subiect au avut loc şi în cadrul unor emisiuni televizate, ultima dintre acestea fiind cea de duminică, 6 decembrie, când, în cadrul emisiunii "Km 0" de la DIGI 24, moderatorul a întrebat-o pe Gabriela Folcuţ, consilier comunicare în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), dacă poate confirma o astfel de întâlnire.

Domnia sa nu a confirmat, dar nici nu a infirmat existenţa unor discuţii pe darea în plată între bancherii de la ARB şi Preşedinţie, insistând că acest tip de întâlniri, "care au loc în momentul de faţă", ar trebui să rămână "informale".

Dacă întâlnirea dintre mediul bancar şi reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale ar fi fost oficială, atunci ar fi apărut în presă şi ar fi fost discutată de cei creditaţi, care, cel mai probabil, ar fi spus că şeful statului îi ascultă pe oficialii băncilor, care sunt, în majoritatea lor, străine.

Ca să se evite acest lucru, discuţiile au rămas confidenţiale şi, astfel, purtătorii de cuvânt ai băncilor şi bancherii, în general, au asigurat protecţia preşedintelui Klaus Iohannis.

Pesemne că oficialii băncilor au acceptat să nu iasă în faţă şi să confirme, în clar, respectivele întâlniri, ca să nu-şi compromită vectorul de putere.

De aici, probabil, şi exprimarea confuză a doamnei Gabriela Folcuţ, care abordează subiectul la modul general, vorbind despre discuţiile care "au loc" acum la nivelul tuturor forurilor, acestea incluzându-le, de altfel, şi pe cele puse în discuţie de moderatorul de la DIGI 24: "Aş prefera să lăsăm discuţiile informale care au loc în momentul de faţă cu toate forurile naţionale şi internaţionale să aibă un caracter relativ informal, între noi şi dânşii".

Este evident că o confirmare în clar ar fi defavorizat sistemul bancar, însă reprezentantul ARB nu a reuşit să evite răspunsul, pentru că întrebarea a fost frontală, iar răspunsul nu a fost un "nu" categoric.

De fapt, fenomenul la care asistăm este a doua etapă dintr-un proces declanşat de şeful statului în prima parte a anului, când debitorii împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) i-au solicitat o întâlnire în care să-şi spună punctul de vedere faţă de situaţia prin care trec în calitate de împrumutaţi într-o monedă care a explodat, în ianuarie, provocând creşterea ratelor şi intrarea în imposibilitate de plată a multora dintre consumatori. Aceştia din urmă au fost deturnaţi de preşedinte către alte entităţi.

Mai exact, pe 9 februarie, Grupul Clienţilor cu Credite în CHF a cerut să aibă o întâlnire cu şeful statului sau cu alt reprezentant al Preşedinţiei. Răspunsul Administraţiei Prezidenţiale a fost primit pe 11 martie, consilierul de stat Gabriel Piscociu recomandându-le petenţilor să se adreseze Comisiei de buget din Camera Deputaţilor.

Răspunsul lui Iohannis - "preşedintele tuturor românilor", cum îi plăcea să-şi spună în campania electorală, când candida la postul de preşedinte al "ţării lucrului bine făcut" - a fost transmis tocmai de pe email-ul procetăţean@presidency.ro.

Ulterior, după mai multe solicitări trimise la cabinetul preşedintelui pentru obţinerea unei audienţe, unul dintre debitori a reuşit, într-un final, să aibă o întâlnire, însă nu cu şeful statului, ci cu unul dintre angajaţii Compartimentului Probleme Cetăţeneşti al Administraţiei Prezidenţiale.

În ciuda faptului că respectiva doamnă consilier prezidenţial - care lucrează într-o direcţie al cărei nume sugerează mai mult decât orice că angajaţii din acest serviciu ar trebui să acţioneze pentru rezolvarea problemelor cetăţenilor - părea binevoitoare şi amabilă (după cum ne-a descris-o debitorul), aceasta i-a dat clientului câteva sfaturi şi i-a adresat întrebări uluitoare.

Întrebând-o pe femeia împrumutată în CHF dacă părinţii nu o pot ajuta şi mirându-se de faptul că este însărcinată în condiţiile în care are şi credit, angajatul Administraţiei Prezidenţiale a sfătuit-o să ceară autorităţilor să o scutească de taxe ca să-şi poată achita ratele la bancă.

Menţionăm că Guvernul a aprobat, la 1 iulie anul trecut, Ordonanţa de urgenţă denumită "Electorata", care prevede o schemă de restructurare a creditelor, cu acordarea unei deduceri fiscale pentru debitorii cu venituri mai mici de 2.200 de lei pe lună. Consumatorii pot solicita aplicarea acestui program până la finalul anului în curs, perioada în care va fi acordată deducerea fiind cuprinsă între 1 ianuarie 2016 şi 31 decembrie 2017. "Electorata" s-a dovedit a fi, însă, un fiasco, potrivit surselor noastre parlamentare, care ne-au spus că nimeni nu a solicitat aplicarea acesteia, fiind un program care, de fapt, nu-i ajută cu nimic pe împrumutaţii cu probleme.

Astfel, în condiţiile în care oficialii Administraţiei Prezidenţiale i-au respins pe clienţii bancari, dar s-au întâlnit cu reprezentanţii băncilor, discuţiile de zilele trecute, neconfirmate oficial, reprezintă o năpastă pentru Klaus Iohannis şi instituţia pe care o conduce, care ar fi compromişi dacă s-ar şti de respectivele întâlniri.

Opinia Cititorului ( 55 )

  1. Ca de obicei, ziarul BURSA dezinformeaza: Administratia Prezidentiala nu a negat niciodata existenta discutiilor, ci a comunicat un adevar, acela ca proiectul de lege despre care se face vorbire NU ajunsese la Cotroceni. Despre morti si despre buna credinta a redactiei BURSA, numai de bine.

    1. Felicitari Bursa! Oberv ca cei din Administratia Prezidentiala mai nou au inceput sa posteze sub pseudonimul anonim. Chestiunea cu nu am primit inca legea este o gaselnita a Administratiei Prezidentiale ca sa amane promulgarea legii, dar inevitabil legea va fi promulgata, am incredere ca chiar daca o reintoarce in Parlament, in aceeasi forma va fi prezentata Administratiei Prezidentiale spre promulgare si a doua oara Presedintele nu o mai poate refuza. Dar, Presedintele isi va arata adevarata fata romanilor si atunci nu stiu daca se mai poate uita in ochii lor.

      Daca aceasta interventie ar fi autentica, atunci ea nu ar putea veni decat de la Administratia Prezidentiala, astfel ca faptul ca o da un "anonim" ar fi o dezinformare.

      Ceea ce, "ca de obicei", nu m-ar mira; abia astept sa o faca oficial! 

      Ca de obicei, articolele din Bursa deranjeaza si nicidecum dezinformeaza! Daca din partea prezidentiei ar fi existat un mimin de transparenta, comunicare si comportament echidistant invitand la "discutii informale" ambele tabere, repet, IN MOD TRANSPARENT, in acest moment, continutul articolului ar fi fost altul, de relatare a deschiderii presedintelui catre dialog. Nu stiu daca e obligat sa o faca dar Romania lucrului bine facut incepe de acolo, de sus. Acest articol nu face decat o radiografie a opacitatii administratiei prezidentiale, pe acest subiect, pe tot parcursul anului. Astept mai multa deschidere din partea celui care vrea o Romanie altfel. Acest altfel, repet, trebuie sa inceapa de undeva, de sus, pe orice tema, subiect, problema a acestei tari. Calitatea si profesionalismul acelei doamne consilier e, judecand dupa evidente, de nivel sub-mediocru. Proiectul de lege ar trebui sa fi ajuns de urgenta la promulgare si nu taraganat prin secretariate, d-le/dna consilier! Daca nu aveti cunostinta despre familiile aflate la limita colapsului fizic, psihic si material va invit sa le cititi si pe contrabanci.com. Veti intelege de ce e nevoie ca Administratia Prezidentiala sa poarte discutii cu toata partile implicate in mod transparent si nu discretionar, si ca tot acest proces trebuie urgentat, nu de alta, dar 30 de sinucideri din cauza bancilor si a abuzurilor lor e un subiect greu chiar si de amintit...

      Stimate domnule "anonim", apreciem ca ne citiți,dar am aprecia şi mai mult dacă ne-ați citi cu regularitate. Dacă ați fi făcut acest lucru, ați fi văzut ca ziarul Bursa a adresat în câteva ocazii o întrebare scurta și la obiect Administrației Prezidentiale - au avut loc sau urmează sa aibă loc întâlniri intre mediul bancar și reprezentanți ai Președinției? Răspunsul a fost,de fiecare data, la fel de scurt - Nu a avut și nici nu va avea loc nicio astfel de întâlnire. Vineri, informațiile noastre au fost confirmate de surse oficiale din Administrația Prezidențială. Existenta legii pe masa președintelui este un alt subiect,și acesta abordat în ziarul nostru.

      Ah!

      Deci Administratia Prezidentiala minte!

      Iar acum minte din nou si o face cu nerusinare! 

      De ce dracului se scrie Iohannis cu doi de "n"?!

      Se scrie cu J si cu 2 de n. Doar analfabetii nu stiu asta si se mira, maestre al condeiului.

      Incet, incet in tara asta se aseaza ordinea, poporul roman este rabdator, dar eu va intreb: cine v-a votat Dl Iohannis? noi cei cu credite fie ei in tara sau peste hotare, cei carora le dati un sut in fund, SUNTETI O MARIONETA!!!

      RUPETI CORZILE DL IOHANNIS SI DEMONSTRATI CA NU ESTE ASA, AVETI SANSA... 

      kolo sau anonim?

      Si de ce vi se pare ca UN PRESEDINTE TREBUIE SA-I FAVORIZEZE PE CEI CARE L-AU VOTAT? Adica nu adevarul si corectitudinea sunt importante la un presedinte ci sa le dea celor care l-au votat? Va bateti cu caramida in piept ca voi nu cereti ajutor de la stat si pe de alta parte va tot MILOGITI.

      Cat priveste aia cu "v-am votat domnule presedinte" ha, ha, ha! Stie toata lumea ca majoritatea sunteti9 bugetari, multi politisti, jandarmi, pompieri si militari. Adica genul care voteaza cu PSD, daca intelegeti ce vreau sa zic.  

      E de notorietate publica ca liderii Voevozeanu (proprietar de VILA DE UN SFERT DE MILION DE EURO) nu voteaza, sectantul Cristian e fan PRM si falcoasa CristoforISIS e agent al grecilor si al rusilor si se da de ceasul mortii sa va scoata in strada ca sa rastoarne jegosul de guvern. Hai siktir!  

      n-ai priceput poanta, este complicata

      Din 3 vorbe Make te-a facut prastie!

      Uite-te la mesajul 1.9. in care iti raspunde la 1.7. 

      Ma scuzati, dar de cand ne tutuim? Nu retin sa fi facut armata sau scoala impreuna. Plus ca sunt destul de sigur ca nici macar nu frecventam aceeasi biserica.

      De cand o faci pe prostul, sectantule.

      D=le MAKE...parca zilele trercute ati sarbatorit un eveniment......ceva ani dela infiintare.

      Acest ziar nu-si mai merita denumirea de "Ziarul Bursa"... Marea majoritate a articolelor..sunt construite pe teme ce nu au nimic cu...fie bursa,fie teme economice sau alte idei care catusi de putin deriva din astfel de activitati.  

      Asa ca va propun schimbati denumirea ziarului...gasiti dvs. o denumire care sa fie in "ton" cu toate aceste cancanuri pe care le promovati in acest ziar..... de ex. Ziarul Carcotasilor....Ar fi perfect si inconcordanta cu ceeace prezinta acest ziar. 

      Zi sa faci clabuci ca devalul.....

      Gresesti, respectul se cuvine/se acorda doar cand este meritat. 

      Timpul ce a dovedit?

      00, 25 esti platit pentru asta. Mai merita sa te numesti roman, concetatean? 

    Dupa ce BNR si-a dat arama pe fata demonstrandu-ne fara putinta de tagada ca nu reprezinta interesele romanilor, a venit si randul Presedintiei sa ne arate, de altfel nu pentru prima oara, cum stam.

    Pana la un punct este de inteles atitudinea lor.

    Ceea ce nu este insa acceptabil este minciuna cusuta cu ata alba care insoteste orice demers al lor, aratand un urias dispret si desconsiderare la adresa noastra.  

    1. Intr-adevar, BNR este o banca centrala, teoretic romaneasca, dar intr-o mare de banci straine, iar Iohannis, chiar daca a fost votat cu incredere de milioane de romani, se pare ca nu poare uita ca este neamt.

      Deci, din start, ei pleaca cu acest handicap: nu stiu pe cine sa slujeasca mai intai, poporul roman, sau interesele strainilor. 

    De felul cum va raspunde presedintele vom afla ca tine cu poporul sau cu bancile ! Straine ca pe-ale noastre le-am dat pe 2 arginti!

    1. Sper sa tina cu poporul nu cu speculatorii imobiliari sau cu speculatorii pe dobanda si cursul unor monede straine.

      Pe scurt, sper sa nu promulge legea care ii ajuta pe cei care si-au pus resursele financiare mizand pe scumpirea terenurilor si a locuintelor sau preferand locuinte mai scumpe decat si-ar fi permis. 

      Legea NU TREBUIE PROMULGATA! Jos speculantii! 

      Ba kolo tu chiar esti postac. Ori esti nebun care nu a avut parte de afectiune cand era mic ori esti platit de banci. Nu iti inteleg atitudinea. Ai stat de vorba cu o persoana care nu mai poate platii sau cu cineva care a foat executat, locuinta i s-a vandut la un pret de nimic si acum nu are nici casa si i se mai opreste si din salariu. Ai grija ca roata se intoarce .l

      Nu, n/.am stat. Tu ai sata de vorba cu o persoana care nu are casa. Cu aia din canale ai stat de vorba? Cu aia care au casa de chirpici ai stat de vorba? Nu, n/ai stat de vorba ca tu te ratacesti in cele 3 su 4 camere pe care le-ai contractat cu toate ca nu ti le permiti.

      Dupa ce ai dat spaga sa te angajezi (lasa, stie toata lumea nu te mai preface) ai ajuns sa crezi ca esti chiar smecher si ca doar tu te-ai prins ca ratele sunt mai mici la CHF decat la euro sau lei. Numai ca nasul si matusa care te-au angajat pe postul caldut nu ti-au zis ca aia care platesc rate in LEI o fac din cauza ca nu vor sa aiba in carca RISCUL VALUTAR. 

      Scoate-ti mana din buzunarul meu si al pensionarilor! De ce bagi mana la banii mei??  

      kolo...te uiti cam mult la TV!

      Esti cam prostut mamica !..pana si eu la varsta mea am inceput sa descifrez cum si cat ,fura bancile din Romania !... Da tu ...inseamna ca esti greut rau !Ca sa faci rate in lei, trebuia sa te incadrezi in 2007-2008 si nu era usor ...normal ca afost o gaselnita a bancilo si a statului ..cu francii dar ..n-ai cum sa pricepi tu ...stai cumintel !!

      maistre, pai daca nu te incadrai inseamna ca voiai sa-ti cumperi un lucru prea scump pentru salariul tau. Intelegi, de aia nu te incadrai in lei.

      De exemplu acum daca vrei sa-ti cumperi inca un Porche pe langa ala de-l ai nu o sa te " incadrezi" pentru ca e prea scump fata de ce ti se potriveste tie, o Solenza second hand.  

      Acuma daca dai spaga, cum ai mai facut, si prostii din banca iti dau banii si se fac ca nu se prind ca esti un sarantoc de bugetar nu inseamna ca Porchele ti se cuvine si ca atunci cand nu o sa mai poti sa platesti ratele ilegale (parchetul trebuie sa verifice LEGALITATEA la acordare a crexitelor date in plata) nu inseamba ca trebuie sa platim noi pentru visele si ambitiile tale. Jos labele de pe banii depunatorilor! 

      Tare precoce trebuie sa mai fi daca ....la varsta ta, te-ai copt deja. 

    Punct. Stop, și de la capăt ?

    Este de vreo 2 ani o schimbare de " linie " editoriala.

    Exista o tentatie spre subiecte populiste, chiar usor stangiste. 

    Se iese din ideea titlului ziarului, care ar trebui totusi sa aiba alta abordare. 

    Constructiva, la rece, dar parca nu linia asta.

    Ma rog, acum fiecare face cum vrea si cum vede lucrurile in viitor. 

    1. Drepturile oamenilor, drepturile consumatorului nu tin de stanga sau de dreapta, ci de o societate civilizata, unde nu sunt posibile escrocherii pe scara larga, cu concursul institutiilor statului, sub pretextul unei piete libere.

      Ti se pare ca exista pe piata, la ora actuala o idee, un partid, un economist, care sa fi venit cu o teorie demna de sustinut?

      Nu stiu daca cade in populism, dar stiu ca nu de doi ani; eu nu m-am schimbat "de vreo 2 ani", ci sint acelasi in tot timpul celor 25 de ani de cind conduc Ziarul BURSA si in tot timpul asta am fost imprastiat, lipsit de orice preocupare pentru propria optiune de stinga, centru sau dreapta - categorii pe care, ca sa zic asa, nu le pretuiesc.

      De altfel, nici la fotbal nu mai tin decit cu echipa nationala.

      Este asta populism, stingism? 

      ..ca cade, Make. 

    Klaus da ne tara înapoi ,ca tu am văzut ca nu ești în stare sa o gestionezi

    In ce tara Presedintele refuza insistent sa asculte cetatenii dar se intalneste cu reprezentantii intereselor strainte? Poate doar in Romania fanariota sau in Romania sovietizata a anilor 50.

    Asta-i starea de "normalitate". Si din informatiile "diseminate" dinspre Bruxelles nici p-acolo lucrurile nu difera foarte mult...

    Nici Prrsedintia, nici ARB nu au motive sa nege sau sa ascunda o întâlnire oficiala intre Președinte si reprezentantii unei industrii care - momentan - reprezintă nucleul economiei nationale.

    1. Economia e economie, nu banci.

      Mananca tu bani, daca poti!

      Ba da.

      Articolul o arata. 

    in primul rand, consilera presedintelui care a pus sub semnul intrebarii oportunitatea unei femei de a ramane insarcinata cand are credit, ar trebui sa fie demisa de la Cotroceni. pacat ca nimeni nu a iesit sa ii spuna numele. astfel de consilieri nu au ce "consilia". in al doilea rand, Iohannis dezamageste.

    M-as bucura ca aurul, petrolul si gazul romanesc sa fie exploatate de firme romanesti. M-as bucura ca o mult mai mare parte a capitalului bancilor din Romania sa fie romanesc iar profiturile obtinute sa fie re-investite in Romania. Dar daca romanii nu au suficienti bani pentru asta, cred ca este mai bine ca ne putem folosi de banii strainilor ca sa ne putem dezvolta, cred ca atragerea capitalurilor straine este un lucru pozitiv. Cred ca opiniile care arunca cu noroi in bancile cu capital strain doar pentru ca au capital strain nu sunt la locul lor, dupa cum nici acuzaarea unui roman de etnie germana ca Iohannis nu este OK. Sa se arunce cu noroi in Iohannis ca a reusit sa achizitioneze sase locuinte dintr-un salariu de profesor plus eventual niste meditatii facute la negru... da asta ar fi OK si ar fi bine sa fie cercetata problema, dar altfel... el nu este neamt, ci roman ca noi toti, fiindca are atat cetatenia romana cat si nationalitatea romana si doar etnia este diferita de a majoritatii. Dar nici noi nu ne cunoastem chiar atat de bine etnia si nu stim in ce proportie ne tragem doar din daci si romani, asa ca nu prea vad relevanta etniei, mai ales in zilele noastre.

    Sa se fi luptat romanii cu bancile "straine" pe vremea cand normele BNR le favorizau si puteau da credite "cu buletinul" ar fi fost de asemenea OK. 

    Dar acum, dupa ce unii au luat imprumuturi la limita de la acele banci "straine" si s-au bucurat de banii strainilor, s-au bucurat ca ofiterii de credit au inchis un ochi si au acordat imprumutul desi stiau foarte bine ca e la limita, stiau poate si ca garantia depusa era obtinuta dintr-un alt credit de nevoi personale luat de la o alta banca, cred ca este cam nedrept sa se arunce cu noroi in acele banci spunandu-se ca sunt niste talhari. Sigur ca sunt niste talhari, insa nu cred ca exista vreun roman care sa nu fi stiut asta si inainte de a lua creditul. In ziua de azi toata lumea este talhar. Cum sa se talhareasca legal se studiaza chiar in facultati, unde studentii invata la marketing cum sa ii faca pe clienti sa creada ca un produs este mai mare decat este, ca este mai bun decat este, ca ar avea o origine care da impresia ca ar avea o calitate mai buna etc. 

    Daca unora nu le place ca bancile sunt talhari, nu ar fi trebuit sa ia imprumuturi si sa se asocieze cu niste talhari care si-au rezervat dreptul de a creste dobanzile, nu ar fi trebuit sa ia imprumuturi intr-o valuta exotica despre care nu stiau mai nimic. 

    Nu stiu daca s-a intalnit Iohannis cu reprezentantii bancilor, insa nu ar fi totusi exclus. Exista o diferenta intre banci si publicul care a luat imprumuturi. Publicul voteaza iar bancile nu, asa ca politicienii nu pot spune publicului chiar atat de usor ca este fraier, ca s-a lasat fraierit si ca trebuie sa plateasca, fiindca in urma voturilor politicienii stiu ca vor avea de pierdut ei insisi pe plan profesional, daca politicii ii putem spune profesie. 

    Concluzia este simpla: Unii au riscat foarte mult si au pierdut dar s-au unit si duc o lupta pentru ca nu vor sa plateasca si vor ca pierderile sa le suporte altii. Aceasta noua lege va duce la cresterea dobanzilor, la reducerea valorii totale a imprumuturilor, la accesul mult mai greu sau blocarea totala a accesului la credite pentru tinerii care nu au suficient de multi bani pentru garantii mai mari, toate acestea vor reduce cresterea economica ceea ce ii va influenta negativ pe foarte multi alti romani, cu toate eforturile BNR bancile straine vor fi mult mai dispuse sa isi repatrieze fondurile din Romania in alte tari, toate acestea s-ar putea sa ne aduca dupa un anumit moment si o reducere a ratingurilor care ulterior va duce si la o crestere a dobanzilor cu care statul roman, municipalitatile si bancile din Romania se pot imprumuta etc. Nu cred totusi ca influenta acestei legi va fi chiar atat de dura, dar oricum va fi in aceasta directie, nu in directia sprijinirii cresterii economice.

    Cred ca statul roman ar putea impune prin lege niste limite putin mai restrictive pentru ca cineva sa poata lua un imprumut, si cred ca ar fi bine sa ii ajute pe cei care chiar au probleme cu rambursarea creditului, dar mai ales pentru cei care au luat credite de maxim 80.000 de euro, si asta doar pentru ca in urma cu cativa ani preturile locuintelor erau mai mari decat in prezent, dar nu de 150.000, fiindca cine a luat credite de 150.000 de euro, inseamna ca pe langa asta a mai adaugat un avans de alte mii de euro, iar cine a luat astfel de imprumuturi inseamna ca a avut oricum o situatie foarte buna, nu una care sa mai aiba nevoie si de sprijinul statului. Sa nu uitam ca si in prezent exista o multime de cersetori, de oameni fara casa, de boschetari cum spunea cineva mai sus, pe care statul nu ii ajuta cu mai nimic. 

    1. asta e o compunere de clasa a doua? pentru ca asa suna :( ai o fraza de 8 randuri, te pregatesti sa dai bacul pentru a doua ora?

      Maestre (era sa gresesc si sa va fac sektant) unde anume a gresit nea Radu? Ca din comentariul dumneavoastra nu se intelege decat ca nu sunteti de acord, ca cursul CHF a explodat pe 15 ianuarie, ca nu mai puteti plati ratele catre banca, ca Piperea e excelent de presedinte, ca nu ati vrut decat un acoperis sub care sa va cresteti copii. Nu prea are treaba cu ce zice despre lege mai sus comentatorul.

      Retardatule învață lb română "că cursul "

      Luminatule, ce e incorect la "ca cursul". Poate aveti voi o limba proprie pentru ca in romana e foarte corect. Multumesc de complimente, micutule martor al lui Cristoforidis.

      cu cat kolo este mai inversunat, inseamna ca este cu atat mai mare durerea la banci:). dar oare ce banca il plateste pe acest individ care are grave probleme de morala si de gramatica? nu erau bancile niste entitati elitiste? atat de rau au decazut? alo, anagajatorii lui kolo, va faceti singuri rau. noi ne-am prins ca e postac bancar, dar e infiorator de jos nivelul

      Anonime dute si TE CULCA...deoarece o sa-ti faca mai bine SOMNUL.

      ca c ursul 

      ca aici am fost loviti in 2011 de l-a speriat si pe Mugurel de a fugit la Mario sa-i dea binecuvantare

      Dar ce ne facem cand tinerii care nu au suficient de multi bani pentru garantii mai mari, si care se imprumuta acum pe 30 ani si risca, nu vor putea plati creditul? Ce ne face cand roborul ajunge la 7-8, adica avem 10-11% dobanda, cu ce vor plati acesti tineri. Daca o locuinta ajunge la un pret mai mic atuci si suma de avans va fi mai mica, dar procentul dat bancii va fi mai mare=> risc mai mic si pentru banca si pentru tine. Si te mai intreb, acesti oameni care au luat bani si au pus garantii, au jefuti cumva bancile, sau tocmai bancile au semnat contractul? Cumva cei care au luat peste 150 000 EUR au jefuti banca, nu inteleg...

    Wow

    Asistam la prohodul bancilor. 

    Au imprumutat statul dar persoanele firmle nu le trec pragul. 

    S-au tiparit $€ , sau dat ajutoare de stat etc.  

    Criza fara banci care se inchid nu se poate. 

    S-au inchis firme venituri mici pentru populatie banca nu sa inchis.

    Vremea perfuziilor e pe gata. 

    Domnule Make, ma insel? parca odata ziarul se lauda ca cititorii Bursa sunt oameni inteligenti; din postarile (tot mai dese, zi de zi) rezulta cu totul altceva.

    Bineanteles ca l-am exclus pe postacul Make, daca nu cumva vi se fura identitatea. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb