Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) implementează 11 proiecte susţinute prin PNRR, fiecare din aceste proiecte având o finanţare de aproximativ 1,4 milione de euro, pe o perioadă de 3 ani. Unul dintre cele 11 proiecte, cu titlul "Nonlinear Studies of Stratified Oceanic and Atmospheric Flow/ Studii neliniare ale fluxului oceanic şi atmosferic stratificat", este coordonat de dr. Călin-Iulian Martin de la Universitatea din Viena şi abordează una dintre cele mai urgente nevoi ale prezentului, respectiv obţinerea unei înţelegeri aprofundate şi cuprinzătoare a circulaţiei oceanice la scară largă şi a interacţiunilor ocean-atmosferă. Aceasta în condiţiile în care, prin capacitatea remarcabilă de a stoca si elibera căldură de-a lungul unor perioade lungi de timp, oceanele joacă un rol activ şi central în stabilizarea climei. În acest context, al cincilea raport de evaluare al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a stabilit ca 93% din energia suplimentară rezultată din efectul de seră a fost absorbită de ocean. Potrivit UBB, în ciuda anumitor progrese făcute în înţelegerea interacţiunilor ocean-atmosferă, există încă multiple deficienţe, precum: structura verticală complicată a curenţilor oceanici este în mare măsură ignorată, fiind tratat pană acum, preponderent, doar cazul irotaţional; stadiul actual al teoriei este aproape exclusiv linear, ceea ce înseamnă că, până acum, au fost luate în considerare doar situaţiile care presupun că mărimile fizice implicate satisfac relaţii simple, de proporţionalitate; efectele geofizice (ce provin din rotaţia Pământului) sunt în mare parte ignorate; curgerile de apă tri-dimensionale sunt foarte puţin înţelese; studiile atmosferice pornesc, de obicei, de la modelare ad-hoc, bazată pe simplificări euristice ale ecuaţiilor ce guvernează mişcarea sau pe date observaţionale.
UBB mai precizează că acest proiect îşi propune să remedieze deficienţele semnalate anterior, dezvoltând în acelaşi timp instrumente matematice care au potenţialul de a conduce către o mai bună înţelegere a dinamicii oceanelor şi a atmosferei. Însă această sarcină este deosebit de complicată, având dificultăţi generate de lipsa unei relaţii de proporţionalitate între mărimile fizice ce apar în ecuaţiile care guvernează mişcarea şi în condiţiile de pe frontieră. Altă dificultate constă in faptul că frontiera fluidelor este variabilă in timp.
"Din punctul de vedere al universităţii noastre, acest proiect vine să completeze rezultate foarte profunde obţinute în modelarea matematică a fenomenelor şi proceselor din natură (mecanică, biologie, medicină, economie) de către grupuri de cercetare din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică a UBB, prin introducerea unei noi teme de cercetare, şi anume modelarea circulaţiei oceanice şi a interacţiunilor ocean-atmosferă", declară prof.dr. Adrian Petruşel, prorectorul UBB responsabil de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este universitatea cu cel mai complex profil academic din ţară (prin numărul de programe şi caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară şi germană), cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani - 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din ţară, cu peste 50.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.12.2023, 13:24)
Cu aplicabilitate 0, ca toate cercetarile romanesti!