Interconectivitatea - obiectiv primordial pentru Iniţiativa celor Trei Mări

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 12 aprilie 2024

Interconectivitatea - obiectiv primordial pentru Iniţiativa celor Trei Mări

English Version

Creşterea interconectivităţii infrastructurii de transport, interconectivităţii digitale, securităţii cibernetice şi interconectivităţii energetice, care să cuprindă şi cele două noi state asociate - Republica Moldova şi Ucraina - a fost tema centrală a celui de-al nouălea summit al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) - eveniment care s-a desfăşurat, ieri, la Vilnius, în Lituania -, temă ce se regăseşte şi în declaraţia comună adoptată la final de reprezentanţii celor 13 state membre.

Referitor la aspectele de mai sus, la finalul summitului preşedintele Klaus Iohannis a spus: "Temele importante la această Iniţiativă a celor Trei Mări au fost gândite pentru a îmbunătăţi infrastructura de legătură pe axa Nord - Sud în partea noastră a Europei, infrastructura de legătură însemnând drum, cale ferată, dar şi conectivitate pe gaz, pe electricitate, pe digital şi aşa mai departe. Este vorba de conectarea întregului Flanc estic, atât pe infrastructura rutieră, cât şi pe cea feroviară. Sunt două proiecte care leagă Marea Neagră de Baltică şi aceste două proiecte pentru noi au o importanţă deosebită".

În textul declaraţiei adoptată ieri se arată: "Recunoaştem eforturile Republicii Moldova de a rezista ameninţărilor tot mai mari şi denunţăm presiunile hibride sistematice cu care se confruntă Republica Moldova în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv încercările de subminare a ordinii constituţionale. Rămânem angajaţi să facilităm integrarea infrastructurală a acestora în regiunea I3M şi în reţelele transeuropene de transport, energie şi digitale şi să dezvoltăm energie, transport şi legături digitale noi, rezistente şi durabile pentru o conectivitate regională sporită. (...) În contextul războiului neprovocat, nejustificat şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, subliniem urgenţa şi importanţa strategică a accelerării eforturilor I3M în construirea unei infrastructuri rezistente şi îmbunătăţirea conectivităţii, în special pe axa nord-sud, pentru a contribui la o mai mare convergenţă în UE, redirecţionarea rutelor de transport şi a lanţurilor de aprovizionare şi consolidarea securităţii şi prosperităţii generale I3M. (...) Ne reafirmăm angajamentul privind consolidarea rezilienţei şi securităţii cibernetice a regiunii, în special prin îmbunătăţirea cooperării în domeniul securităţii infrastructurii critice. (...) Încurajăm părţile interesate din statele membre I3M să sprijine Ucraina şi Republica Moldova în prioritizarea nevoilor de securitate cibernetică ale celor două state partenere şi în soluţionarea acestora".

În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, liderii I3M îşi reafirmă sprijinul pentru autorităţile de la Kiev şi arată că organizaţia regională poate juca un rol important în redresarea şi reconstrucţia ţării respective la finalul actualului război declanşat de Federaţia Rusă. În acest scop, participanţii la summit au precizat că în regiunea I3M consolidarea infrastructurii de transport şi logisticii este esenţială pentru planificarea şi executarea procesului de reconstrucţie corespunzător în Ucraina.

Membrii Iniţiativei celor Trei Mări s-au referit şi la consolidarea rezilienţei infrastructurii cu dublă utilizare din regiune pentru o mobilitate sporită civilă şi militară de-a lungul axei nord-sud, în conformitate cu Planul de acţiune al UE privind mobilitatea militară 2.0, infrastructură pe care o consideră un obiectiv politic şi o investiţie necesară pentru consolidarea flancului estic al NATO.

Preşedintele Poloniei: "Am propus ca în regiunea I3M contribuţia la apărare pentru fiecare stat membru să crească de la 2% la 3% din PIB"

La finalul summitului, în cadrul conferinţei de presă preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a spus: "Suntem regiunea cu cea mai rapidă creştere la nivel global, creşterea estimată a PIB-ului acumulat până în 2030 ajungând la 35%. Un exemplu privind atractivitatea investitorilor străini pentru regiunea Iniţiativei celor Trei Mări este resursele noastre umane vaste: 130 de milioane de oameni, adică 30% din populaţia UE. Forţa noastră de muncă este calificată, eficientă şi dornică de inovaţie. În regiunea noastră, proiectele de infrastructură transfrontalieră oferă un dublu beneficiu - unul economic incontestabil şi o contribuţie la construirea rezilienţei naţionale. (...) Descurajarea eficientă necesită o infrastructură de transport adecvată care să permită redistribuirea rapidă a forţelor aliate. Sectorul energetic trebuie să se bazeze în întregime pe producţia internă de energie. Infrastructura digitală va creşte nivelul de securitate cibernetică. Iniţiativa celor Trei Mări se concentrează pe aceste obiective, precum şi pe stimulente financiare şi instrumente de atragere a capitalului privat pentru investiţii în infrastructură".

La rândul său, preşedintele Poloniei, Andrzey Duda a spus: "Statele membre ale I3M cooperează bine, eficient, iar un exemplu în acest sens îl reprezintă proiectele de infrastructură demarate - Via Carpathia şi Rail2Sea. Avem investiţii uriaşe pentru anii viitori cum ar fi interconectoare de gaze naturale şi proiecte privind infrastructura de transport necesare unei mobilităţi civile şi militare rapide pe flancul estic al NATO pentru susţinerea partenerilor noştri. De aceea am crescut în regiune numărul de autostrăzi, de căi ferate şi avem o cooperare puternică în domeniul digital. Mai mult, am propus astăzi în cadrul summitului ca în regiunea I3M contribuţia la apărare pentru fiecare stat membru să crească de la 2% la 3% din PIB. A fost o primă discuţie, o decizie în acest sens urmând a fi luată în curând".

Sprijinul acordat Ucrainei, pe agenda întâlnirii dintre Iohannis şi Zelensky

Participant la conferinţa de presă, preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a menţionat sprijinul pe care fiecare lider al celor 13 state membre I3M l-a confirmat pentru Ucraina şi a menţionat: "Avem nevoie urgent de sisteme de apărare antiaeriană pentru Harkov, Odesa, Lvov şi alte oraşe ucrainene. Fiecare lider al I3M m-a asigurat că Ucraina va primi în sfârşit echipamentele necesare pentru apărarea antiaeriană. (...) Este important ca fiecare parte să îşi îndeplinească promisiunile făcute în privinţa livrării de muniţie şi armament. Forţele noastre sunt supuse zilnic la presiuni din partea forţelor ruse şi nu trebuie să pierdem niciun minut cu privire la aprovizionarea cu echipamente militare şi muniţie".

Sprijinul militar acordat Ucrainei s-a aflat şi pe tema discuţiilor pe care preşedintele Klaus Iohannis le-a avut cu preşedintele Zelensky înaintea summitului I3M de la Vilnius. "Bucureştiul va oferi un sprijin puternic Kievului în toate domeniile, inclusiv în sectorul de securitate", a declarat, ieri, Klaus Iohannis după întâlnirea cu omologul său ucrainean.

Ulterior, preşedintele Iohannis a postat pe reţeaua de socializare X următorul mesaj: "În marginea summitului, m-am întâlnit joi cu preşedintele ucrainean Zelensky. Am reafirmat sprijinul nostru puternic pentru Ucraina în toate domeniile, precum şi hotărârea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă şi securitatea energetică".

Pe lângă summitul I3M de la Vilnius a avut loc şi Forumul de afaceri I3M, a cărui teme principale din acest an au fost interconectivitatea, dezvoltarea infrastructurii, reconstrucţia şi redresarea economică a Ucrainei. Forumul economic I3M a reunit peste o mie de participanţi din peste 30 de ţări, care au mai discutat despre tendinţele energiei regenerabile şi industriile net zero, transportul inteligent, securitatea cibernetică şi tehnologiile digitale inovatoare.

România, Polonia, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia şi Ungaria fac parte din Iniţiativa celor Trei Mări, care acoperă spaţiul continental european cuprins între Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică. Ucraina şi Republica Moldova au statut de ţări asociate, statut pe care speră să îl obţină în curând şi Muntenegru. Parteneri strategici a I3M sunt SUA, Germania, Comisia Europeană şi Japonia.

Summitul de anul viitor va fi găzduit de Polonia, iar în 2026 liderii I3M se vor reuni în Croaţia.

Klaus Iohannis, demersuri pentru susţinerea candidaturii la şefia NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, ieri, că a discutat, în marja Summitul celor Trei Mări, şi chestiuni legate de NATO şi despre candidatura sa la funcţia de secretar general.

Klaus Iohannis a precizat: "Am discutat inclusiv chestiuni legate de NATO şi de candidatura mea. Însă vreau să clarific aici o chestiune: la NATO nu se va vota niciodată. Desemnarea secretarului general se face prin consens, iar consensul se obţine prin negocieri de tip diplomatic, discuţii între lideri şi aşa mai departe. Deci, nu are foarte mult rost să ne uităm la câţi au spus, ce au spus, fiindcă până când nu se obţine unanimitate nu se va hotărî absolut nimic şi, până atunci, mai este cale lungă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Imaginea de ansamblu ne arata o Ucraina devenita popor .Acum putem spune ceea ce niciodata nu credeam .Ucraina se desprinde total de Rusia si devine un popor si o natiune distincta ce isi indreapta pasii catre UE si NATO. Ucrainieni nu vor mai putea locui „usa in usa „ cu sovieticii niciodata .Putin doreste reinstaurarea comunismului .Cu totii stim ce inseamna asta .Nationalizari , reforme monetare , confiscari , legi anti anti occident .Romania trebuie sa evite cu orisice pret reintorcerea la comunism .Ne-am pierde cu totii agoniseala noastra si a familiilor noastre .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb