Premierul român Emil Boc şi primul-ministru ungar Viktor Orban au inaugurat ieri după-amiază conducta de gaze Szeget-Arad, o investiţie de circa 70 milioane euro. Cei doi oficiali au subliniat, într-o conferinţă de presă, importanţa aceste interconexiuni, respectiv o mai mare flexibilitate şi siguranţă în aprovizionare şi un preţ mai competitiv pentru gaze.
Emil Boc a spus că importante pentru România mai sunt interconexiunile cu Bulgaria, Serbia şi Moldova, dar şi realizarea gazoductelor AGRI şi Nabuco. Premierul român a arătat: "Interconexiunea Szeget- Arad este foarte importantă din această perspectivă pentru că oferă Ungariei posibilitatea de a participa la proiectul de gazoduct AGRI. În prezent, ţările participante la AGRI , respectiv România, Azerbaidjan, Georgia, se concentrează pe finanţarea elaborării studiului de fezabilitate iar evoluţiile preliminare ale proiectului ne face încrezători că proiectul este fezabil. Anul viitor, ţările particpante la AGRI se vor concentra pe obţinerea finanţării".
Emil Boc a precizat că interconexiunea Szeget-Arad este foarte importantă pentru ţara noastră pentru că îi oferă o siguranţă mai mare şi flexibilitate în aprovizionarea cu gaze şi îi conferă şi posibilitatea obţinerii unui avantaj competitiv în preţurile pentru importurile de gaze.
Prezent la inaugurarea conductei Szeget-Arad, Zsolt Hernadi, preşedintele grupului MOL, a declarat că realizarea acestei intrerconexiuni este un prim pas înspre o piaţă regională a gazelor care aduce un avantaj de preţ pentru consumatori, va flexibiliza aprovizionarea şi va spori puterea de negociere a celor două ţări. Domnia sa a spus că Ungaria mai are în plan o interconexiune cu Croaţia şi cu Slovacia , având deja funcţională o conductă de legătură cu Austria.
Interconexiunea Szeget-Arad are o lungime de 109 km, din care 62 km sunt pe teritoriul României. Potrivit premierului Boc capacitatea totală de transport a conductei va ajuge la 404 miliarde metri cubi pe an.