INTERMEDIARI, STINGEŢI LUMINA! 80% dintre brokeri au probleme

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 martie 2009

Tranzacţiile la Bursă s-au împuţinat simţitor pe măsură ce criza financiară s-a adâncit, iar valoarea lor a scăzut dramatic odată cu picajul preţurilor, fapt ce a făcut ca brokerii să încaseze din ce în ce mai slab din comisioane şi (unii dintre ei) cel puţin, să-şi pună problema supravieţuirii.

În ultima perioadă asistăm la un val de închideri de sedii secundare ale caselor de brokeraj, de disponibilizări în rândul agenţilor, condimentat cu măsuri de reducere a costurilor.

La o casă de brokeraj bucureşteană, firma luminoasă, afişată ostentativ în vremurile bune, economiseşte acum curentul electric şi salvează nişte bani la buget. Altă companie de servicii de intermediere, întinsă pe două etaje ale unei vile din centrul Capitalei, a decis să închirieze parterul. Orice, doar, doar să reziste până trece criza.

Comisionul mediu aplicat tranzacţiilor pe piaţa de capital este de aproximativ 1%, iar costul mediu lunar al unei case de brokeraj este de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi), ne-au confirmat mai multe surse din piaţă.

Numai o cincime dintre brokerii activi pe piaţă îşi mai acoperă cheltuielile curente din activitate. Calculele sunt, desigur, aproximative, întrucât numai "Broker" Cluj, singurul intermediar listat la Bursă, are obligaţia să îşi publice rezultatele financiare.

Cu rezervele din anii precedenţi şi cu motoarele la turaţie minimă, chiar şi cei care nu câştigă peste ceea ce cheltuie, îşi fac socoteala că ar putea evita falimentul.

Unii brokeri spun că este posibil să vedem şase-şapte falimente în perioa­da următoare, cu condiţia ca turbulenţele să nu mai dureze atât de mult. Deşi vorbesc cu greu despre propriile afaceri, alţi intermediari văd chiar înjumătăţirea numărului intermediarilor până să înceapă redresarea.

Deja, casei de brokeraj Global Valori Mobiliare i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare, la cerere, urmând ca firma să-şi schimbe domeniul de activitate sau să fie lichiditată.

De asemenea, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare a Orizont Vest Oradea, cerând în acelaşi timp lichidarea firmei de brokeraj, ca urmare a unor încalcări grave ale reglementărilor privind piaţa de capital.

Chiar joia trecută, arbitrul pieţei a interzis, pentru maxim trei luni, firmei de brokeraj Ventrust Investments Târgu Mureş să tranzacţioneze pe cont propriu la Bursă, deoarece capitalul propriu al societăţii a scăzut sub 730.000 de euro, nivel prevăzut în autorizaţia de funcţionare.

La prima vedere, pare că unii intermediari au fost eliminaţi din alte cauze decât criza financiară. Discutabil. Poate că neregulile nu ar fi apărut într-un context favorabil al pieţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb