Preţul contractelor futures pe grâu cu livrare în septembrie, tranzacţionate la Bursa de la Chicago, a crescut cu 2,4% joi, în urma declaraţiilor oficialilor ucrainieni conform cărora rebelii ar fi doborât un avion de pasageri malaezian, care avea la bord 298 de persoane în Ucraina, potrivit Bloomberg. Agenţia notează că preţul a ajuns, joi, la 202,36 dolari/tona, iar volumul de tranzacţionare a fost cu 42% peste media ultimelor 100 de zile. Vineri dimineaţă însă, la ora 11:33, cotaţia grâului scăzuse cu 2,9%, pe fondul perspectivelor de creştere a livrărilor globale de profil.
La începutul săptămânii trecute, preţul grâului la aceeaşi bursă a atins cel mai mic nivel din ultimii patru ani, respectiv 192,62 de dolari/tona. Tot săptămâna trecută, contractele futures de la Euronext (pe grâu) au scăzut după ce Departamentul de Agricultură al SUA a emis raportul lunar de "cerere şi ofertă" care confirma rezerve suficiente.
Noua dinamică de creştere a fost favorizată de temerile instalate deja cu privire la faptul că escaladarea violenţelor dintre rebelii pro-ruşi şi ucrainieni vor afecta rutelor de transport cerealier către terminalele de export din regiunea Mării Negre, a precizat Helen Pound, specialist bunuri tranzacţionabile din cadrul KCG Futures din Minneapolis, citată de presa internaţională. Potrivit datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor (CIC) şi Eurostat, Rusia se clasează pe locul cinci în rândul exportatorilor de grâu la nivel mondial, iar Ucraina pe nouă.
Surse citate de Agrimoney au preconizat că este posibil ca traderii să îşi îndrepte temporar atenţia către tranzacţiile cu soia din cauza percepţiei de instabilitate a pieţei grâului. De asemenea, analiştii se gândesc şi la scenariul ca Uniunea Europeană să aplice noi sancţiuni Rusiei, blocând astfel accesul acesteia pe piaţa bursieră. Un exportator citat de Bloomberg a descris evoluţia cotaţiilor grâului din acest an, până la acest moment, astfel:
"Costul de achiziţie al grâului a crescut cu 15 procente în primul trimestru tocmai pe fondul escaladării tensiunilor din Europa de Est. Ulterior, materia-primă a cunoscut o scădere de preţ de 17% în următoarele trei luni, pe fondul diminuării conflictelor şi al diminuării condiţiilor de secetă din SUA".
La Chicago, şi preţul contractelor futures la porumb a crescut, însă doar cu 0,1 la sută în medie, până la 152,45 dolari/tona, după ce iniţial, urcase cu 2,3 la sută imediat ce a fost difuzată ştirea cu prăbuşirea avionului. Tot săptămâna trecută, înainte de tragedia aviatică, preţul porumbului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, după ce Departamentul Agriculturii din SUA a anunţat că livrările la nivel mondial vor creşte, potrivit Reuters.