Costul intervenţiilor chirurgicale robotice este cu aproape 50% mai accesibil ȋn România, decât în străinătate, conform unui comunicat de presă remis redacţiei. Iar specialişti de top, cu experienţă internaţională, se găsesc şi la noi. Îndepărtarea prostatei, cea mai frecventă operaţie asistată robotic din lume, costă ȋntre 14.000 şi peste 28.000 euro, potrivit datelor publicate pe o platformă de căutare a celei mai bune variante de tratament. Cea mai scumpă variantă este ȋn Israel, iar la polul opus se află Turcia. Cheltuielilor intervenţiei li se adaugă cele logistice, ȋn cuantum de aproximativ 4.000 euro. Ȋn România, costul unei astfel de proceduri variază între 10.000 si 16.000 euro.
"Am investit 3 milioane de euro în tehnologia robotică de ultimă generaţie. Obiectivul nostru este să oferim pacienţilor români, la ei acasă, un act chirurgical de cea mai înaltă precizie. La nivel mondial, chirurgia robotică este un standard şi mă bucur enorm că începând de luna aceasta avem echipe de medici pregătiţi pentru chirurgie robotică toracică, urologică şi de medicină generală", declară dr. Ovidiu Palea, fondatorul Grupului Provita.
Potrivit sursei citate, românii au la dispoziţie aceeaşi tehnologie pe care o regăsesc în străinătate, cu medici de top acreditaţi internaţional în chirurgie robotică. În plus, cei care optează pentru o intervenţie ȋn ţară scutesc cheltuielile de deplasare pre şi post-operatorii şi, ȋn acelaşi timp, reduc riscul de infectare cu noul coronavirus, aferent călătoriilor. Dr. Liviu Mugurel Bosînceanu practică acest tip de operaţii deja de 2 ani, după acreditarea obţinută în Franţa.
"Beneficiile sunt fantastice, impactul asupra pacientului este minim, refacerea este extraordinar de rapidă, fără dureri, ceea ce asigură o reintegrare post-operatorie foarte rapidă în viaţa personală şi profesională", completează dr. Liviu Mugurel Bosînceanu, medic primar chirurgie toracică, singurul doctor român specializat în chirurgie robotică toracică.
Robotul este parte din echipa de chirurgie. "Măiestria chirurgului se transmite robotului, şi nu invers. În mâinile unui specialist valoros, robotul este util în realizarea unui act medical performant, altfel este doar un instrument tehnic", susţine conf. dr. Cristian Iulius Surcel, primul medic român specializat în chirurgie robotică urologică din sistemul medical privat românesc.
Prin utilizarea acestei noi tehnologii, foarte multe intervenţii chirurgicale, care anterior nu puteau fi executate cu rezultate satisfăcătoare, sunt acum uşor realizabile şi în România.
"Mobilitatea foarte mare a braţelor robotice articulate şi vizualizarea extrem de clară, 3D, mărită de 10 ori, permit chirurgului să ajungă în spaţii anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convenţională sau chirurgia deschisă", menţionează dr. Victor Diaconu, medic primar chirurgie generală.
"Nu pot decât să mă bucur că avem alături de noi, în echipa Provita, un nou partener, robotul da Vinci Xi, pentru a oferi ce este mai bun pacienţilor noştri. Această nouă tehnologie ne permite atingerea a două deziderate: radicalitatea oncologică şi chirurgia funcţională", adaugă conf. dr. Daniel Alin Cristian, medic primar chirurgie generală.
La nivel mondial, numărul operaţiilor efectuate în sistem robotic a înregistrat o creştere uriaşă, de peste 1000% faţă de 2008, de la 123.000 intervenţii, la aproximativ 1.243.000 proceduri chirurgicale cu sistemele da Vinci în anul 2020, arată datele comunicate de compania producătoare.