INTERVIU Gabriel Filimon, SAI Muntenia: "Nu mă consider în război cu nimeni"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 noiembrie 2012

Gabriel Filimon

Gabriel Filimon

Schimbările din viaţa SIF4 Muntenia, survenite în acest an, sunt de bun augur, consideră Gabriel Filimon, director executiv SAI Muntenia Invest, administratorul SIF4.

Deşi o parte dintre acţionarii SIF s-au aliat şi şi-au propus să schimbe administratorul, Gabriel Filimon este de părere că SAI este un mare câştig pentru societate şi nu trebuie distrus. "Poate fi restructurat, poate fi împrospătat cu oameni tineri, pot fi făcute parteneriate cu societăţi de adminis-trare străine, cu notorietate", ne-a declarat domnul Filimon, în cadrul unui interviu.

La AGA de bilanţ din luna aprilie, un grup de acţionari coagulaţi în jurul omului de afaceri Gheorghe Iaciu (care deţine 5% din titlurile SIF4), au solicitat un dividend mai mare şi s-au contrat cu cei de la conducerea SIF. În luna iulie, acţionarii "revoluţionari" şi-au impus un nou Consiliu al Reprezentanţilor Acţionarilor, într-o Adunare Generală maraton, de 33 de ore, iar preşedinte a fost numit Olimpiu Blăjuţ. Respectivul CRA şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa ca SAI Muntenia Invest să nu mai administreze SIF4, însă, între timp, deciziile Adunării Generale din iulie au fost suspendate în instanţă. SAI Muntenia consideră că CRA-ul anterior lunii iulie, condus de Dinu Marian, şi-a reluat, acum, madatul, în timp ce Olimpiu Blăjuţ a transmis, printr-un comunicat, că decizia instanţei nu produce efecte.

Deşi a fost acuzat de "sifonarea" banilor SIF, Gabriel Filimon spune că afirmaţiile respective trebuie dovedite. În ciuda atacurilor din toate părţile, directorul executiv al SAI Muntenia susţine că el nu se consideră în război cu nimeni.

Afirmaţia nu pare deloc exagerată, având în vedere că SAI Muntenia Invest este, prin statut, administratorul SIF Muntenia, iar pentru schimbarea acestuia este nevoie de un cvorum de 50% în AGEA, ceea ce, pentru moment, pare imposibil.

Reporter: Cum vedeţi schimbările în viaţa SIF Muntenia în acest an? O parte dintre acţionari vă văd drept inamicul public numărul unu şi vă aduc diverse acuzaţii folosind termenii "sifonarea SIF-urilor". Cum comentaţi acuzaţiile?

Gabriel Filimon: Schimbarea limitei de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, din capitalul social era de natură să producă schimbări. Acest lucru era previzibil pentru orice inves-titor familiarizat cu situaţia SIF-urilor. Toată lumea, inclusiv din interiorul societăţilor, se aştepta şi se aşteaptă în continuare la schimbări.

Conducerile, angajaţii au o anumită vechime şi este absolut normal să apară un suflu nou, dar depinde şi cum are loc schimbarea aceasta.

Desigur, ea trebuie făcută cu res-pectarea integrală a cadrului legal. Orice fel de abatere este de natură să creeze compromisuri în lanţ. Ceea ce poate fi dăunător nu numai societăţii în sine, ci pieţei de capital, în general.

Reporter: Se creează şi contextul pentru contestări.

Gabriel Filimon: Tocmai de aceea există şi supraveghetorul pieţei, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, care trebuie să observe, să ia măsuri astfel încât să corecteze abaterile. Mai avem o lună şi ceva de activitate din acest an, iar schimbările sunt bune.

Noi am prezentat o parte dintre noutăţi în raportările către piaţă. Ele au fost de natură să ne mobilizeze şi să ne determine să fim extrem de atenţi la respectarea cadrului legal.

Dacă vorbim cronologic, eu am fost contactat de o parte dintre acţionarii care şi-au exprimat nemulţumirile şi am ieşit în întâmpinarea doleanţelor lor, prin aceea că noi, administratorul SAI Muntenia Invest, am fost cel care a convocat, din proprie iniţiativă, o nouă Adunare Generală a SIF Muntenia, după aceea de bilanţ (n.r. în care o parte dintre acţionari au solicitat un dividend mai mare), cu puncte pe ordinea de zi rezultate din cerinţele lor. Că au fost discutate direct cu adminis-tratorul, prin mine sau prin colegii mei, sau că au fost manifestate în Adunarea generală din aprilie, noi am tras concluziile. Dacă lumea nu era mulţumită de randamentul investiţiei, atunci am zis că am putea să distribuim rezerve, pentru că aveam.

Nu am sifonat bani. Nu am măsluit situaţiile financiare, cum se încearcă să se inducă prin diverse cuvinte. Suntem auditaţi de una din companiile din "Big Four", de KPMG. Îmi este greu să cred că cineva pune la îndoială integritatea KPMG, dacă, la limită, se îndoieşte de administratorul SAI Muntenia Invest. Deci, am avut soluţii.

S-a dorit schimbarea politicii contabile. Am fost de acord, pentru că legea o permite, iar AGA a aprobat acest lucru.

Reporter: Aveţi ceva să vă reproşaţi, în activitatea dumneavoastră?

Gabriel Filimon: Sincer, nu m-am gândit să îmi reproşez ceva, pentru că nu am avut timp să stau să îmi analizez istoria, despre care eu spun că este cam recentă, pentru a o evalua. În principiu, eu mă simt împăcat pentru că am respectat, în primul rând, legea, am apărat, cu tot ce am putut, interesele societăţii şi pe ale acţionarilor.

Sigur că, în activitatea oricărui om, nu vorbesc despre instituţie, există momente în care decizia este de strictă oportunitate. Am căutat ca aceste hotărâri să nu fie individuale, ci să fie colective şi să fie luate pe baza unor fundamentări, de moment, în aprecierea oportunităţii investiţiei. Am căutat să nu fim acuzaţi că am făcut pariuri, pentru că nu asta este menirea SIF-urilor.

SIF-urile sunt investitori, nu speculatori.

Mai departe, toată lumea poate pune la îndoială orice.

Reporter: Vă este teamă de ceva în acest moment sau vă deranjează acuzaţiile care vi se aduc, în spaţiul public?

Gabriel Filimon: Nu poate să mă deranjeze decât ceva ce nu este bazat pe fundamentări corecte şi reale şi se dovedeşte a fi tendenţios, cu interese în spate, care până la urmă, la o analiză atentă, s-ar putea dovedi chiar împotriva intereselor societăţii. Dar numai din acest punct de vedere.

În rest, în Adunarea Generală, în şedinţe, ne contrăm, avem păreri diferite, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne duşmănim, să nu ne mai salutăm pe stradă.

Reporter: Deci vă salutaţi pe stradă cu domnul Gheorghe Iaciu (n.r. acţionar cu o deţinere de 5% la SIF Muntenia)?

Gabriel Filimon: Cum să nu. M-am şi întâlnit cu domnul Iaciu. El este o persoană fizică, investitor, care a mobilizat fonduri proprii, în nume propriu.

Însă există şi investitori instituţionali, care au mobilizat sume ce depăşesc în total investiţia domnului Iaciu. Şi cu ei ţinem legătura.

Nu avem nici o problemă cu cei care ne critică, dar, haideţi să vedem cine are dreptate, poate criticile nu sunt pe măsura informaţiilor corecte, ci sunt bazate pe interpretări, pe zvonuri.

Vreau să vă spun că SIF Muntenia nu este singurul SIF care a primit oferte de business de la foarte mulţi investitori, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. Pe toate le-am analizat. Pe unele le-am luat în considerare până la un anumit punct, pe altele le-am respins din start.

Reporter: Ne puteţi da câteva exemple?

Gabriel Filimon: Propuneri de investiţii, de a intra în diverse proiecte, fie că este vorba de energie alternativă, fie că este vorba despre fabrici şi uzine, fie că este vorba de restructurări financiare. În unele am investit, în altele nu. Nu am putut să mulţumim pe toată lumea. De aici şi adversităţi. Intervine şi factorul uman, care, în funcţie de caracter, se manifestă într-un fel sau în altul.

Nu pot, la nivel uman, să rezolv toate problemele şi, din această cauză, apar şi critici. Mie mi se par absolut normale, iar eu, de fel, sunt un tip calm, nu reacţionez din impuls.

Aş vrea să revin puţin la prima întrebare şi să vă spun schimbarea este necesară, iar ea va fi în interiorul SAI. Din tot răul care te înconjoară, trebuie să înveţi să extragi tot binele posibil. Eu consider că SAI -ul este un mare câştig pentru SIF4. Nu trebuie distrus. Poate fi restructurat, poate fi împrospătat cu oameni tineri, pot fi făcute parteneriate cu societăţi de administrare străine, cu notorietate.

Reporter: Să înţelegem că dumneavoastră vedeţi o schimbarea a SAI Muntenia, în interiorul său, dar nu o schimbare a statutului SIF Muntenia, pentru înlăturarea SAI Muntenia?

Gabriel Filimon: Eu văd schimbări peste tot. Îmi pot permite să vorbesc mai mult numai despre cele pe care pot să le influenţez, iar despre celelalte, mai puţin.

De exemplu, la SIF, eu pot să propun schimbări, însă acestea sunt decizia acţionarilor. Eu, ca administrator, dacă deciziile sunt luate într-un cadru legal corect, nu am nici o problemă.

În ceea ce priveşte restructurarea SAI, decocamdată încă sunt la conducere şi, la fel, acţionarilor SAI le pot propune diverse modificări: de structură, de politică, de abordare a actului de organizare şi a actului de administrare.

Dar modificările de act constitutiv nu ţin de mine. Nu pot fi făcute decât prin Adunare Generală Extraordinară, iar la SIF4 lucrul acesta nu îl văd posibil mai devreme de doi-trei ani.

SIF4 are peste 6 milioane de acţionari. Primii 300 de acţionari, în ordinea deţinerilor, au cam 40% din SIF. Din cei peste şase milioane de acţionari, dividende nu încasează decât, la cerere, acţionari care deţin 46-47%. Deci cei care deţin peste 50% sunt cei aşa-zis "inerţi". Dacă nu te mişti să îţi ceri dividendul, este clar că nu o faci nici la AGA sau cu alte ocazii.

Cea mai mare prezenţă la o Adunare Generală Ordinară a fost cea din iulie, cu 33%. Ca să faci o prezenţă de 50% pentru o Adunare Generală Extraordinară, indiferent ce este pe ordinea de zi, la SIF Muntenia este mai greu. La alte SIF-uri, mai uşor.

Reporter: Cum comentaţi conflictele în justiţie de la SIF4?

Gabriel Filimon: Haideţi să vedem despre ce discutăm. Există conflicte între acţionari şi există conflicte iniţiate de către acţionari în raport cu societatea, dar care, după părerea mea, în acest moment, sunt tot ca urmare a conflictelor între acţionari. Nu există, până acum, nici un conflict direct între SAI şi cineva. Ca să fie foarte clar.

Nici măcar cu CRA nu există un conflict. Eu, ca administrator, nu am voie să am conflicte cu acţionarii. Eu sunt obligat să veghez la apărarea intereselor societăţii, prin asigurarea respectării cadrului legal. În momentul în care cadrul legal este depăşit, este obligaţia mea să intervin, pentru că, astfel, apăr interesele acţionarilor. Desigur, dacă eu constat că această încălcare vine chiar din partea unui acţionar sau unui partener al SIF-ului, eu trebuie să iau măsuri, dar asta nu înseamnă că am un conflict cu respectivul.

De exemplu, prin comunicatele şi rapoartele pe care le-am dat, am sesizat şi la CNVM, şi în piaţă, că reprezentanţii acţionarilor au depăşit un cadru legal şi că, prin abuzuri, se creează posibile deficienţe, de imagine şi poate chiar în activitate. Am luat măsuri de stopare a acestor tendinţe. Singura acţiune consistentă a CRA-ului ales în iulie a fost aceea că s-au apucat să facă notificări către bănci, să ne blocheze accesul la conturi. Nu a fost în regulă. A trebuit să ne mobilizăm şi să explicăm rapid toată situaţia. Problema s-a rezolvat. Nu am făcut mare scandal, dar am sesizat abuzul la CNVM.

Reporter: Care a fost reacţia CNVM?

Gabriel Filimon: Zero! Cu privire la orice abatere sesizată de noi, de la CNVM nu am primit niciun fel de răspuns. Şi a trecut suficient timp. Dar nu este treaba mea să judec CNVM.

Cu CRA ales în iulie am început să lucrăm şi am colaborat până când au început să depăşească limitele legale. Le-am transmis adrese, în repetate rânduri, dar lucrurile au escaladat, din partea lor, bineînţeles. Am spus odată că "nu am făcut decât să ne apărăm", dar nu m-am referit la SAI, pentru că nu SAI-ul este cel atacat. Deşi toată lumea vorbeşte despre un "război" între SAI şi acţionari, eu nu sunt în război cu nimeni. Nu mă consider în război cu nimeni.

Dacă eu nu aş lua măsuri împotriva celor care prejudiciază societatea prin depăşirea cadrului legal, aş fi şi eu culpabil, din punct de vedere legal.

Lumea spune că sunt culpabil că aş "sifona", dar să-mi fie cu iertat, eu nu am văzut dovezi în acest sens. Fiecare poate spune orice.

Reporter: Ce anume auditează KPMG în acest moment? Sunt incluse şi societăţile din portofoliu?

Gabriel Filimon: Începând 2009, am aplicat o politică contabilă pe standarde IFRS. Auditul a fost făcut cu KPMG, după părerea mea, la cel mai înalt standard. Desigur, totul este perfectibil.

Prin această politică, avem consolidare de situaţii financiare cu societăţile la care avem deţineri majoritare şi cu societăţile la care am convenit împreună cu auditorul că avem o influenţă, chiar dacă nu suntem majoritari.

Într-o primă fază, fiecare avea auditorul său. Dar, în procesul de consolidare, KPMG venea şi verifica rapoartele. În timp, am convenit, repectând cadrul legal, să schimbăm res-pectivii auditori cu KPMG, astfel încât costurile de verificare a situaţiilor financiare ale societăţilor respective să le suporte ele însele, şi nu SIF-ul, pentru că oricum auditarea se făcea de două ori şi deci se cheltuiau bani de două ori pentru acelaşi lucru.

Schimbările s-au făcut în timp, pentru că existau contracte, care nu puteau fi întrerupte abuziv.

În momentul de faţă, la cele mai importante societăţi din portofoliu KPMG este auditor.

Reporter: Cum vedeţi dezvoltarea viitoare a SIF4 Muntenia? Care credeţi că ar trebui să fie direcţiile de acţiune pentru asigurarea unor randamente satisfacătoare, aşa cum au solicitat acţionarii?

Gabriel Filimon: În acest moment, există două direcţii de acţiune promovate de către acţionarii SIF.

Una este cea a contestatarilor, care doresc o lichidarea controlată, prezentată şi împachetată în declaraţii care dau bine, şi cealaltă este de dezvoltare pe termen lung.

Sigur că acţionarii vor randamente mai mari. Dar pentru asta, având în vedere situaţia de criză, în care nu vorbim de dezvoltare, ci de regres, de reorganizări, trebuie să vinzi. Adică pierzi din substanţă. Asta înseamnă lichidare controlată, cu scopul unic de a creşte ran-damentul pe termen scurt.

Ceilalţi, care în principal sunt acţionari instituţio-nali, doresc o dezvoltare pe termen mediu şi lung. Pentru că, în perioada aceasta de criză, singurii care pot să susţină proiecte, care la rândul lor să ajute la o creştere economică în această ţară, sunt băncile, fondurile băncilor, fondurile străine de investiţii şi SIF-urile. Alţii nu. Mai sunt nişte investitori strategici, dar ei îşi aleg anumite domenii.

Dacă SIF-urile sunt lichidate controlat, direcţia de investiţii în proiecte care urmează să crească şi să aducă profituri în termen de 3-7 ani dis-pare.

În activitatea aceasta sunt intere-saţi investitorii instituţionali despre care spuneam. Fondurile private de pensii sunt cele mai interesate, pentru că ele au un venit asigurat, crescător, şi administratorii lor spun că nu ar mai avea unde să plaseze banii dacă dispar SIF-urile.

În acest moment, pe bursă, sunt SIF-urile, este BRD, Fondul Proprietatea, cam atât. La Fondul Proprietatea, lichidarea a fost declarată ca ţel al acţionarilor. Atunci, ce facem cu banii?

Este normal ca aceşti acţionari să facă demersuri pentru dezvoltarea SIF-urilor.

Practic, aici este o luptă între două concepte. Acela al hedgefund-urilor, "muşcă şi fugi", unde doar profitul este important, cât mai rapid, şi acela al celor care au un interes de dezvoltare pe termen mediu şi lung.

Astfel cred că am explicat ceea ce noi tot amintim în rapoartele anuale, şi anume că SIF-ul este un fond balansat. Trebuie să-i crească şi activul, iar asta nu se poate decât prin investiţii, trebuie să dea şi profit, respectiv dividende. Dacă faci una în detrimentul celeilalte, se dezechilibrează balanţa.

Eu cred că trebuie păstrat echilibrul. Asta mi se pare corect pentru acţionari, nu distrugerea.

Aşa sper să fie, dar pentru asta trebuie să fac în aşa fel încât să conving acţionarii că ceea ce propun eu este mai bine decât ceea ce vor alţii.

Reporter: Vă influenţează în vreun fel alegerile parlamentare?

Gabriel Filimon: Nu. Alegerile nu ne pot influenţa mai mult decât pe alţi actori din piaţa financiară. Pe lângă posibilii parteneri pe care i-am menţionat anterior, mai există şi statul, prin Guvern şi prin fondurile europene gratuite, pe care ar trebui să le folosim cât mai mult. Toată lumea vorbeşte despre asta. Eu am implicat SIF-ul în două-trei proiecte cu fonduri europene. De exemplu, Avicola Bucureşti a atras de două ori fonduri europene. Un alt proiect este "Valea cu peşti".

Sigur că există o influenţă a alegerilor parlamentare, dar nu una de genul celeia la care se gândesc toţi "observatorii" politici, în sensul că "se schimbă Guvernul, se schimbă Parlamentul, se schimbă şi conducerile la SIF-uri". Nu! Influenţa este prin actul managerial guvernamental şi electoral, care să permită o colaborare pe proiecte.

Reporter: Probabil că destul de importante pentru dumneavoastră sunt alegerile de la Sibex, de săptămâna viitoare. SIF Muntenia are deţinere de 5%, iar dumneavoastră v-aţi retras din conducere în această toamnă.

Gabriel Filimon: Eu m-am retras înainte de scandalul cu domnul Cristian Sima, din mai multe motive. Unul a fost că trebuia să mă concentrez la SIF, pe această provocare lansată de acţionari. Eu aşa o consider. Este o provocare să fiu atent la res-pectarea şi apărarea intereselor acţionarilor.

Reporter: Susţineţi pe cineva pentru alegerile de la Sibex?

Gabriel Filimon: Noi îl susţinem pe Grigore Chiş, care vine de la Broker Cluj, o societate unde avem o participaţie semnificativă. Îl mai susţinem pe Valentin Ionescu, reprezentantul propus de SIF2 Moldova.

Reporter: Credeţi că este posibilă revigorarea Sibex şi dezvoltarea afacerii acolo?

Gabriel Filimon: Altfel nu am fi investit acolo, nu aş fi mers personal în Consiliul de Administraţie. Însă acum văd dezvoltarea Sibex cu alţi ochi decât în urmă cu doi ani, şi nu neapărat prin prisma scadalului Sima. Acesta nu a influenţat decât imaginea. Sima nu a apucat să afecteze în mod considerabil situaţiile financiare ale bursei sau ale societăţilor din grup - Casa de Compensaţie şi Depozitarul. Acestea sunt doar speculaţii. Eram mai mulţi membri în CA şi ne-am opus la o serie de propuneri ale domnului Sima.

Văd dezvoltarea cu alţi ochi datorită perspectivelor pieţei de capital în sine, atât româneşti cât şi regionale. Bursa de la Sibiu este o bursă de derivate şi de produse structurate, există potenţial de a creşte numărul şi varietatea acestui tip de produse, activitate în care bursa de la Bucureşti nu excelează.

Eu, unul, am fost dintotdeauna adeptul unei fuziuni, care nu trebuie neapărat să fie şi fizică. Poţi avea o conducere centrală şi două entităţi, o piaţă spot şi una de derivate şi structurate.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. da mi te rog un exemplu de societate la care sif 4 este actionar majoritar la care ai obtinut dividende mai mari decat dobanda bancara (raportat la activ net contabil)

    1. Bai mihalache, stii cum stie lumea cine esti tu atunci cand vii la aga sif? Ai cel mai nou trening, eventual alb. Mai las-o cu activul net afaceristule. Crezi ca bisnita = afaceri? Stiu ca ai fost bisnitar la viata ta si schimbator de valuta. Acum esti camatar. Las-o jos si eventual semneaza-te analfabetule!

      Nu inteleg ce ai cu mine. Am facut bisnita si mia mers bine! Mori de ciuda sau ce?

      bai mihalache, in clasa a 3a, daca ai fi facut-o ai fi invatat sa scrii, porcusor grohaitor. "mia mers" se scrie: mi-a mers, adica mie(mi)- pronume, a mers- verb. mia-ar putea fi numeral sau substantiv dar e mult prea complicat pt capul tau mare si la propriu si la figurat. e nasol sa fii analfabet, nu? e greu sa incerci sa vorbesti mult si tare fara sa tecpoti exprima din lipsa de cuvinte. e si mai greu sa incerci sa srii comentarii, analfabet fiind. MIHALACHE, TE SFATUIESC SA-TI VEZI DE MANELELE TALE SI SA ABANDONEZI PIATA FINANCIARA! CA NU-I DE TINE ROZALIULE!

    ce privire de fiara haituita aveai la aga din iulie.cat de prost poti sa fi sa ai incredere in dinu care la aga din iulie te a tradat stii cum se zice cine tradeaza odata....oricum mai devreme sau mai tarziu tot la puscarie o sa ajungi care neaparat trebuie sa fie lungaaaaaaaaaa

    1. A, deci tu erai mai mihalache cu latul? Du-te tata si te spanzura. Lasa ca data viitoare la aga te bate tata cu funia la cur de o sa ma pomenesti! Boschete de ploiesti semneaza daca esti smecher.

      La ce anume te gandesti tu draga mea sa fie lungaaaaaaa?

      e bine MIHALACHE ca stii (probabil din cantecul ala) ca ma-ta are cratima. partea cu croatia n-am inteles-o. oricum, la tine, mangalita rozaliu ce esti, nu sunt sanse sa fie lunga si nici groasa. probabil e scurta si subtire si nici nu se compenseaza cu alte calitati. nu-i asa ca te simti rusinat cand iti dai treningul jos?

      Mie rusine un pic de buzitele tale! Draga mea..intelegi mai pungasule de te dai scolita

      Tu nu te poti abtine, fie si stiind ca poate te citesc cativa sa fii golan insinuant, prost crescut si vulgar. Plus ca n-ai probabil pe cine sa rogi sa te corecteze (MI-E rusine, boule, nu MIE rusine). Si cu toate astea, vrei tu sa reformezi piata de capital. Spune si tu, esti sanatos la cap (e o intrebare retorica, adica care n-asteapta un raspuns, pt ca n-ai avea puterea sa fii sincer).

      Dar ce fel de femeie iesti tu de te chiama Gigi? Si de cand aveti voie pe piata de capital? Nu era o alta piata pentru voi una mai libera draga?

      Sigur ne intalnim intr-o zi, sa-ti arat exact ce femeie sunt. Sa vezi, simti si poate gusti, daca esti cuminte sau mai poti deschide gura. Lumea e mica, iar tu nu poti ramane anonim forever, codita.

      Sau daca ma gandesc mai bine, deja m-ai vazut ce "femeie" sunt, concertatule si transpiratule! Si o sa ma vezi, simti si gusti in continuare, iti promit. Pupici. Glumeam.

      Pt ce ai declarat, domnule mihalache, vei suporta consecintele! Puscariile sunt pentru nerozi ca tine imbecilule. Vom vedea rezultatele prostiilor voastre

      Gigico fara tine cred ca mas usca; poate doar si amintirea sa ma tina pe lume; nimeni nu mia lins butonii cum o faceai tu in parc, in Hunedoara! Gigi - tu stoarfo, tu! Ce dor mi-e de ochii tai aburiti, de gura ta plina

      Plina de firimituri de eugenie; asta-ti dadeam, pentru ata lingeai butonii ca nimeni alta! Ti-aduci aminte bai scar naive?

      Plina de firimituri de eugenie; asta-ti dadeam, pentru ata lingeai butonii ca nimeni alta! Ti-aduci aminte bai scar naive?

      Mihalache, probabil in mintea ta e ceva ce nu poti exprima, defini, etc. Esti, cum ar spune cineva, imbucurator de prost. Daca asa crezi tu ca te aperi si-ti dovedesti anvergura intelectuala, te inseli cretinule. N-ai reusit decat sa-ti arati schizoidismul de care te banuia toata lumea, inclusiv tovarasii tai, care te folosesc pe post de maimuta grobiana, putin raioasa si, bineinteles, isterico-impotenta. Realizezi mihalache cat de rahat esti daca folosesti prostituate sau, mai rau, femei de-ale tale, pe care le hranesti cu eugenii, ca sa-ti "linga butonii"? Iti dai seama ce boschete flausat esti. Feriti-va de mihalache zis buton! Fetelor, vedeti ca are buzunarele de la trening pline cu eugenii pt voi!

    sau combinatorii cu care lucreaza el? Juristu lu Peste, de ce a facut furtisaguri la FP si si-a incasat banii pe sub masa de la Juravle? astia vreti sa faca reforma?

    vedeti tranyactiile din data de referinta pentru AGA si verificati la RBS. De la RBS la un angajat Equity, swiss......la PUSCARIE VOI BA 

    nu are nimic sa-si reproseze ca nu s-a analizat... ti-am reprosa noi actionarii mici faptul ca nu ai fost in puscarie in toti acesti ani ...

    Nu stiu ce s-a intamplat cu postacii lui Iaciu, de obicei erau si ei mai activi, ne mai amuzau cu diverse consideratii si comentarii stupide si semianalfabete. Cred ca pic si poc, sefii lor, si-au pierdut interesul pt subiect, ca au vazut ca nu e asa simplu sa invadezi teritorii totusi straine lor. Noroc cu tampitu asta mic cu latul, ca altfel nu mai vedem nici un comment.

    C ne tot dai in cap cu KPMG, toata lumea sti cum fac aia auditarile, mai ales pe foamea asta! Iar ca rentabilitate a investitiilor si tranzactiilor nici nu ar avea cum sa se pronunte. Vrajeli ieftine pentru naivi! Vrei sa tii sub control averea actionarilor cu minciuni din astea? O haita de securisti, asta sunteti! Vine si vremea voastra, o stii foarte bine!

    1. De CE naivi, de CE nu prosti? In fond si tu (in felul tau mai mic) tot vrajeli ieftine vinzi. Ai o aboardare superioara, faci analize, tragi concluzii - esti bine! Dar cine esti tu, de CE am da sa

      De CE naivi, de CE nu prosti? In fond si tu (in felul tau mai mic) tot vrajeli ieftine vinzi. Ai o aboardare superioara, faci analize, tragi concluzii - esti bine! Dar cine esti tu, de CE am da sa

      (...) zic macar doi bani?

    FALIMENTE:RESTAURANTE ELEMENTS,TRANSCHIM,CICO,PLASTE X TULCEA ETC.SE PREGATESTE BUCUR S.A.,UNISEM,MUNTENIA HOSPITAL SI ALTELE...

    1. Cred ca uremia: doraly si Swiss capital

      Manelist esti tu si cu Iaciu

    Se strange latu', mihalache. Vezi ca strange politia comunitara din ploiesti curvele proaste de pe strada si guristii rozalii. Mai ai manecile alea lungi la camasa ta prea mare, cu butoni chiciosi, retardule? E vreo tarfa mai prosta si mai analfabeta ca tine in orasul gaozarilor, boule?

    1. Sunt din ploiesti si il cunosc pe nesimtitul asta de mihalache. In 1993 ma pacalit cu dolari falsi in fata la hotelul din centru. Am venit din spania de 2 saptamani si acum miam adus aminte. Dacal prind o sal gasiti cu ochii umflati.

      De fapt tiam mai dat de atatea ori! Tiam dat toti;erai si inteleg ca te ai intros Sa fi bulangiul nostru

      Te asteptam si pe tine cu butonii gata de lins  

      Bai Mihalache- BUTON, credeam ca asta e secretul nostru. Arsura a fost urata fratelo. Tu erai la inceput si-ai plans. Eu stiu ca si barbatii plang cate-odata, dar depinde cu ce ocazie. Atunci eu nu te-am inteles puiule, doar tu ai vrut, ai facut si clisma inainte. Eu nu ma consider vinovat, ti-am explicat riscurile, ti-am spus ca s-ar putea sa suporti o mica fisura stii tu unde. Dar chiar sa plangi asa ca o fetita dupa deflorare, nu te credeam in stare. Si sa-mi porti atata ura peste ani? Ce dracu? Acum esti codoasa batrana, umbli cu dop, tot nu m-ai uitat? Lasa ca te gasesc si ne impacam. Pa baby!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb