INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU NOUL PREŞEDINTE SIBEX Dan Simionescu: "Dacă a existat un "Război rece" între Sibex şi BVB, acesta s-a încheiat"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2013

Dan Simionescu: "Dacă a existat un "Război rece" între Sibex şi BVB, acesta s-a încheiat"

Bursa din Sibiu nu este şi nu a fost niciodată în pragul falimentului, ne-a declarat Dan Simionescu, preşedintele Sibex, într-un interviu acordat în exclusivitate.

Dan Simionescu ne-a vorbit despre planurile de redresare a bursei sibiene şi de refacere a imaginii Sibex, în urma scandalului legat de Cristian Sima, din toamna anului trecut.

Preşedintele Sibex estimează o revenire a veniturilor începând cu luna februarie şi cu un ritm mai accelerat începând cu trimestrul al doilea.

Preşedintele Sibex estimează o revenire a veniturilor începând cu luna februarie

"Bursa din Sibiu nu este şi nu a fost niciodată în pragul falimentului", ne-a declarat Dan Simionescu

Reporter: Domnule preşedinte, cum vedeţi dumneavoastră viitorul Sibex, sub această nouă conducere?

Dan Simionescu: Viitorul Sibex a fost gândit îndelung, încă din anul 2011 când a avut loc prima schimbare în conducerea Bursei sibiene. La vremea respectivă, am considerat că alegerea făcută va conduce bursa spre o viziune de viitor şi spre dezvoltarea acesteia la nivelul burselor externe.

Am ocupat funcţia de preşedinte interimar şi director general în anul 2011, an în care Sibex a dat primele semne de redresare, a reuşit să aducă volumele pe un trend ascendent şi să implementeze într-un timp scurt politici clare de dezvoltare (modificare program tranzacţionare până la ora 23.15, dezvoltarea market-making-ului, lansări de produse, promovare imagine).

Efectele acestor măsuri au continuat şi în primele trei luni ale lui 2012 însă directorul general de atunci (n.r. Cristian Sima) şi majoritatea de care se bucura în vechiul consiliu de administraţie au făcut ca anul 2012 să nu fie unul favorabil, an care din păcate s-a încheiat şi cu un scandal uriaş în jurul PDG-ului Sibex şi care implicit a afectat imaginea bursei.

Vreau doar să subliniez că sub această nouă conducere ne vom focusa puternic pe dezvoltare, lansări de produse, publicitate, educaţie şi vom continua unele din direcţiile demarate în anul 2011.

Reporter: Care vor fi direcţiile de acţiune ale conducerii, în acest an, şi pe termen lung?

Dan Simionescu: Pe tot parcursul anului 2012, am cerut reducerea masivă a cheltuielilor şi alocarea de bani pentru dezvoltare. Aşadar, primele măsuri deja luate au vizat cheltuielile, care s-au redus cu aproximativ 30-40%. Acest capitol a putut fi controlat rapid şi vom continua să-l monitorizăm foarte atent.

În schimb, la capitolul venituri estimăm că vom înregistra o revenire începând cu luna februarie a acestui an şi cu un ritm mai accelerat începând cu trimestrul al doilea.

În aceste prime două luni, Sibex a lansat la tranzacţionare produse noi cu comision zero, a redus taxele de conectare (în funcţie de volumul tranzacţionat mergând până la reducere de 100%) a menţinut în continuare facilităţile pentru market-makeri şi taxele de accesare ale pieţei Sibex tocmai pentru a încuraja intermediarii să-şi crească business-ul pe piaţa Sibex.

În ceea ce priveşte oferta de produse pe piaţa Sibex, ne concentrăm pe următoarele direcţii: lansări de produse noi în colaborare cu market makerii; relansarea derivatelor româ-neşti şi accentuarea unicităţii bursei din Sibiu. În perioada 2006-2008, derivatele româneşti erau intens tranzacţionate, însă pe măsura apariţiei produselor externe cu market makeri au scăzut mult volumele pe aceste produse; dezvoltarea de noi pieţe şi de contracte futures cu livrare fizică (acţiuni, mărfuri); dezvoltarea pieţei opţiunilor pe acţiuni româneşti , tot cu livrare fizică. Ecranul traderilor trebuie populat, iar Sibex îşi propune să aducă cât mai multe produse la tranzacţionare în primul semestru din 2012.

Vom promova masiv cel mai important avantaj al Sibex vizavi de piaţa forex, respectiv garantarea tranzacţiilor de casa de compensaţie.

Vor fi demarate comitete de lucru pe modelul burselor externe din care vor face parte traderi sau specialişti de pe pieţele financiare. Prefer să lucrăm externalizat în foarte multe proiecte şi să le implementăm rapid alături de cei mai buni oameni din piaţă.

În primele două săptămâni din acest an, am avut deja 2 şedinţe ale Consiliului de Administraţie, una dintre ele fiind urmată de întâlniri cu preşedinţii societăţilor din grupul Sibex, pentru a stabili căile comune de acţiune şi pentru a începe rapid aplicarea noii strategii. Sunt foarte multe decizii de luat şi măsuri de aplicat şi nu avem timp de pierdut.

Reporter: Care sunt măsurile pe care le veţi întreprinde pentru refacerea imaginii Sibex, după scandalul Cristian Sima?

Dan Simionescu: Vom comunica des planurile noastre şi mai ales realizările, însă nu vrem să facem bursă în presă (adică doar să promitem în ziare că vom face multe, să lansăm produse în presă şi apoi să ne gândim cum să le lansăm şi la bursă). Demersurile noastre se bazează pe trans-parenţă în ceea ce vom întreprinde pe viitor iar acţionarii şi investitorii vor fi informaţi cu privire la direcţiile şi stadiile proiectelor ce le vom implementa.

Dorim ca piaţa să inţeleagă cât mai repede că în fruntea Sibex este o echipă devotată care încearcă să recupereze rapid perioada nefavorabilă din trecut.

Reporter: Vedeţi posibilă o fuziune cu BVB în viitorul apropiat?

Dan Simionescu: Există multe voci care au cerut şi încă cer fuziunea celor două burse, însă foarte multe persoane alimentau o stare de tensiune între Sibex şi BVB.

Părerea noastră este că dacă a exis-tat vreodată un "Război rece" între Sibex şi BVB, acesta s-a încheiat.

Consiliul de administraţie al Sibex a aprobat demararea discuţiilor cu BVB pentru dezvoltarea unor proiecte comune şi credem că vom găsi aceeaşi deschidere şi la Bucureşti. Fuziunea va trebui să fie rediscutată şi decisă de acţionarii celor două companii, aşa că nu vă pot răs-punde la această întrebare. Ceea ce vă pot spune este că piaţa de capital româ-nească este mică şi, chiar dacă în mod normal competiţia este benefică, în acest caz poate ar trebui să regândim poziţionarea Sibex şi BVB prin proiecte de colaborare, prin focusare pe segmentele care au adus notorietate şi pentru care există oameni specializaţi.

Reporter: Ce soluţie vedeţi pentru conformarea cu reglementările europene privind Contrapărţile Centrale?

Dan Simionescu: În condiţiile actuale de piaţă este dificil să ceri acţionarilor bani în plus pentru a participa la majorarea CRC. Din păcate, consiliul şi executivul Casei Ro-mâne de Compensaţie ar fi trebuit să fie mult mai activi în ultimul an şi să ne propună soluţii alternative încă din vara lui 2012.

Executivii Sibex, CRC şi DS (Depozitarul Sibex) au pregătit scenarii alternative prin care CRC va ajunge la capitalul cerut, scenarii care sunt deja în discuţie.

Reporter: Ce părere aveţi despre intenţia Guvernului să înfiinţeze o autoritate unică de supraveghere, prin comasarea CNVM, CSA şi CSSPP?

Dan Simionescu: Având o piaţă de intermediere financiară mică, excluzând piaţa bancară, comasarea acestor trei instituţii a devenit inevitabilă. Cred că această entitate va avea succes ţinând cont de faptul că sunt oameni bine pregătiţi care ar putea să-şi asume conducerea ei.

Reporter: Aveţi vreun mesaj pentru acţionari, la acest început de an?

Dan Simionescu: Din acţionariatul Sibex sau în legătură strânsă cu acţionariatul sunt foarte mulţi oa-meni de piaţă. Mesajul meu către acţionari este că încurajăm orice iniţiativă venită din partea lor şi vom analiza şi implementa dacă e posibil toate proiectele mult vehiculate în ultima vreme.

Bursa din Sibiu nu este şi nu a fost niciodată în pragul falimentului, aşa cum intenţionat alarmează mulţi falşi sau minusculi acţionari sau oameni care nu doresc decât să apară în ziare pentru că nimeni altcineva nu-i bagă în seamă.

Din toate evidenţele de până acum nu am avut daune materiale în urma scandalului în care a fost implicat fostul PDG al Sibex ci daune de imagine.

Îi rugăm pe acţionari să aibă răbdare întrucât nu este usor să reîntorci compania pe profit şi să-i refaci imaginea într-un termen scurt, după toate evenimentele petrecute în a doua jumătate a anului 2012.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. vechii dinozauri de la sibiu ziceau ca nu poti insura doi verisori(sibex/bvb).cred ca trebuie renuntat la orgolii si facuta o bursa puternica

    1. Si "noii" dinozauri ce zic? :)))))))))))))))))

      Sa traiasca securistul de serviciu "Bran"

    Din pacate pentru bursa de la Sibiu este prea tarziu! Acum vrea sa fie domnisoara dupa ce a fost siluita pe rand de Sima si de altii!

    Nu vad decat o singura solutie in care sa supravietuiasca si aia este ca actionarii si conducerea actuala sa mearga in genunchi la Teodor Ancuta si sa-l roage sa se intoarca! Asta daca inteleg in ce s-au bagat! 

    Sibex e pe moarte !

    Cat mai valoreaza SIBEX acum ?

    Grad didactic bineinteles, ce credeati? Aaa ok, puteti sa ne spuneti si de celelante grade!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb